Syntyvyys kääntymässä selvästi taas laskuun – synnyttäjien keski-ikä jatkaa nousuaan

baby sleeping on bed
Kuva: Peter Beukema

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisee vuosittain tilastoja synnyttäjistä, synnytyksistä sekä vastasyntyneistä Suomessa. Tuorein raportti on julkaistu marraskuun lopulla.

Tilastokeskuksen väestön ennakkotiedot osoittavat, että tänä vuonna synnytysten määrät ovat parin vuoden tauon jälkeen jälleen vähentyneet. Syntyneiden lasten määrä on vähentynyt peräti 9,2 prosenttia tammi-lokakuussa 2022 edeltävän vuoden vastaavasta ajankohdasta, kertoo THL.

Synnytysten määrä laski Suomessa yhtäjaksoisesti vuodesta 2011 lähtien, mutta kääntyi nousuun vuonna 2020. THL:n tuoreimmat tilastot osoittavat, että nousu jatkui myös vuonna 2021, kun Suomessa syntyi 49 726 lasta. Tämä oli 6,6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Synnytysten määrän lisäksi vuonna 2021 nousi myös synnyttäjien keski-ikä. THL:n mukaan viime vuonna kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli 31,6 vuotta ja ensisynnyttäjien keski-ikä 30 vuotta. Kymmenessä vuodessa keski-iät ovat nousseet noin vuodella.

Tilastojen mukaan kaikista synnyttäjistä yli 35-vuotiaita oli 25,8 prosenttia, kun taas alle 20-vuotiaiden osuus oli 1,1 prosenttia. 35 vuotta täyttäneiden ensisynnyttäjien osuus oli puolestaan 16,2 prosenttia, kun se kymmenen vuotta aikaisemmin oli 10,8 prosenttia.

Yli 35-vuotiailla enemmän keisarileikkauksia

THL kertoo, että ensisynnyttäjien keski-ikä oli korkein Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (31,1 vuotta). Matalin ensisynnyttäjien keski-ikä oli Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella (28,0 vuotta).

”Vaikka monessa Etelä-Euroopan maassa on Suomeakin enemmän 35 vuotta täyttäneitä synnyttäjiä, on Suomen osuus kasvanut nopeammin kuin EU-maissa keskimäärin viime vuosina”, THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler toteaa tiedotteessa.

Nouseva synnyttäjien keski-ikä näkyy myös raskauden ja synnytysten aikaisten toimenpiteiden yleistymisenä. Vuonna 2021 yli 35-vuotiaiden raskauksista 25,4 prosenttia päätyi keisarileikkaukseen, mikä oli noin kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän kuin nuoremmilla synnyttäjillä.

Kaikkiaan keisarileikkauksia oli 19,6 prosenttia synnytyksistä.

Tupakoivia vähemmän, ylipainoisia enemmän

Tilastojen mukaan raskaudenaikainen tupakointi vähenee Suomessa. Vuonna 2021 alkuraskauden aikana tupakoi 7,9 prosenttia synnyttäjistä.

THL kertoo, että kaikista raskauden aikana tupakoineista 56,4 prosenttia lopetti tupakoinnin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Kymmenen vuotta aiemmin osuus oli selvästi pienempi, 39,2 prosenttia.

Ylipainoisia synnyttäjiä on sen sijaan yhä enemmän. Vuonna 2021 synnyttäjien raskautta edeltävän painoindeksin (BMI) keskiarvo oli 25,7.

Synnyttäjien raskautta edeltävä painoindeksi on noussut kymmenen vuoden aikana noin kilolla. Kaikista synnyttäjistä ylipainoisia (BMI ≥ 25,0) oli 45,3 prosenttia ja lihavia (BMI ≥ 30) 18,4 prosenttia.

”Lihavuus aiheuttaa merkittäviä raskaudenaikaisia riskejä. Ylipaino ennen raskautta lisää raskaudenaikaisen diabeteksen ja verenpaineen nousun (pre-eklampsia) riskiä. Myös keisarileikkauksia tehdään ylipainoisille tavallista useammin”, Gissler kertoo.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.