Nämä 7 asiaa paljastavat, että olet todella hyvä vanhempi

Kuva: Pexels/ Tima Miroshnichenko

Vanhemmuus on yksi vaikeimmista tehtävistä. Pieni ihmisen alku täytyisi kasvattaa monen mutkan kautta kohti omaa itsenäistä elämää. Nämä merkit paljastavat, että olet oikeilla jäljillä lapsesi kanssa:

1. Rajojen asettaminen

Rajat ovat rakkautta. Rajojen avulla voit auttaa lasta kasvamaan oikeaan suuntaan, etenkin jos pystyt perustelemaan ne lapselle. Rakentamalla perheelle yhteiset rutiinit ja säännöt, luot lapsen elämään turvaa, ennakoitavuutta ja johdonmukaisuutta. Rajojen avulla lapsi oppii syyn ja seurauksen lait.

2. Tunteet

Hyvä vanhempi keskustelee päivittäin tunteista lapsensa kanssa. Hän auttaa lasta nimeämään tunteensa ja tulemaan toimeen niiden suhteen. Vanhempi antaa lapselle tilaa tuntea vaikeitakin tunteita, kuten pettymystä ja vihaa. Kun lapsi uskaltaa ilmaista hankalia tunteita, se tarkoittaa, että hän luottaa vanhempaansa ja siihen, että asetetut rajat pysyvät.

3. Perusturva

Perusturva on yksi tärkeimmistä asioista, minkä vanhempi voi tarjota lapselleen. Se tarkoittaa jakamatonta huomiota sekä lapsesta huolehtimista. Hyvä vanhempi pitää kiinni lapsen säännöllisestä vuorokausirytmistä sekä riittävästä unen ja ravinnon saannista. Hän muistaa tarjota lapselle myös kulttuurista ja henkistä pääomaa.

4. Yhdessäolo

Lapsen perusluottamus elämään rakentuu jokapäiväisen yhdessäolon ja vuorovaikutuksen kautta. Läheisyyden ja yhdessäolon avulla lapsi oppii kyvyn rakastaa.

5. Kuunteleminen

Hyvä vanhempi on kiinnostunut lapsesta ja kuuntelee häntä. Hän osoittaa empatiaa ja osaa lohduttaa. Hän kuuntelee lasta jo ensimmäisistä elinpäivistä lähtien: jo pieni lapsi viestii paljon ilmeillään, eleillään ja itkullaan. Vanhempi osaa kuunnella lastaan silloinkin, vaikka olisi eri mieltä hänen kanssaan.

Mikäli lapsella on oma voimakas tahto, voi vanhempi onnitella itseään: lapselle on kasvanut oma vahva identiteetti.

6. Yhteiset ruokahetket

Vanhempi kokoaa perheensä päivittäin saman ruokapöydän ääreen viettämään yhteistä aikaa ja vaihtamaan kuulumisia. Tällöin jätetään ylimääräiset häiriötekijät, kuten älylaitteet pois ja keskitytään ruokahetkeen muiden kanssa. Ei ole merkitystä kokkaako vanhempi ruoan itse, tarjoaako valmisaterian vai viekö perheensä buffetpöytään: tärkeintä on yhdessäolo.

7. Roolimallina oleminen

Vanhempi on aina roolimalli lapselle, halusi hän sitä tai ei. Vanhemman esimerkin avulla lapsi oppii, kuinka tervehditään ihmisiä, pidetään maltti liikenteessä ja kohdellaan toisia kunnioittavasti. Myös hyvät ja terveelliset elintavat ovat tärkeitä, kuten liikunnan lisääminen arkeen ja pienet positiiviset muutokset ruokavaliossa.

Tunnistatko näitä hyvän vanhemmuuden merkkejä itsestäsi? Voisitko kehittää niistä jotain?

Lähteet: Iltalehti

Teksti: Anne-Mari Valta

1 kommentti

  1. Voi, voi. Vain yksi kohta täyttyi. Sai ruokaa, muuta sitten ei ollut, ja voin sanoa, että elämä on ollut taistelua, ja turvattomuus on aina läsnä. Onneksi on osannut erottaa pahan ja hyvän, ettei ole rikoksen polulle joutunut. Kun lapsi joutuu kasvattamaan perheessä itse itsensä, koulun jonkin sortin kasvatusta lukuunottamatta, niin helppoa ei ole ollut. Meitä on varmasti paljon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.