Psykologi kertoo: Tällaista on vaarallinen mustasukkaisuus

man and woman sitting posing for photo
Kuva: Ayo Ogunseinde

Mustasukkaisuus on yleistä ihmissuhteissa, etenkin parisuhteissa. Jos mustasukkaisuudessaan kumppani alkaa kontrolloida toista osapuolta, voi suhde kärsiä. Pahimmillaan mustasukkaisuuden seuraukset voivat olla surulliset ja jopa kohtalokkaat.

Mustasukkaisuuden taustalla on usein inhimillinen syy: pelko siitä, että menettää itselleen tärkeän ihmisen. Psykologi ja psykoterapeutti Katja Myllyviita kertoo Seurassa, että ohimenevänä tunteena mustasukkaisuus on tavallinen ja harmiton kuin mikä tahansa muu tunne, eikä se siis ole aina haitallista. Tällaisessa tilanteessa kumppania on hyvä ymmärtää ja olla empaattinen, mutta mustasukkaisuuden vuoksi ei pidä alkaa rajoittaa omia menojaan.

Millaista on sen sijaan haitallinen mustasukkaisuus? Myllyviita kuvailee sitä intensiiviseksi ja kontrolloivaksi mustasukkaisuudeksi, jossa sen kohde joutuu kärsijäksi.

”Tällaisessa kontrolloivassa mustasukkaisuudessa parisuhteen toinen osapuoli alkaa rajata kumppanin menemisiä ja tekemisiä. Parisuhde ja koko elinpiiri muuttuvat vähitellen entistä ahtaammaksi”, hän sanoo.

Mustasukkaisuus voi olla haitallista sen kohteen lisäksi myös mustasukkaiselle ihmiselle itselleen. Mustasukkaisuudesta voi syntyä ahdistusta, joka nakertaa hyvinvointia. Aihe voi olla vaikea ottaa esiin, koska se hävettää ja kumppani voi olla myös täysin tietämätön siitä, että hänen kumppaninsa on mustasukkainen.

Vaarallinen mustasukkaisuus

Mustasukkaisuus voi olla myös vaarallista. Myllyviita kertoo Seurassa, että intensiivistä, kontrolloivaa mustasukkaisuutta tuntevalta puuttuu usein kyky nähdä oman toiminnan vahingollisuus. Mustasukkaisen toimintaan saattaa liittyä ajatus, että toisen käyttäytymisessä täytyy olla jotain pielessä, koska itsellä on epäluuloinen olo.

”Tällaisessa mustasukkaisuudessa on aina vaaran elementti. Se voi vahingoittaa mustasukkaisuuden kohdetta sekä henkisesti että fyysisesti. Pahimmillaan mustasukkaisuus voi aiheuttaa parisuhdeväkivaltaa, henkirikoksen tai jopa perhesurman. Mustasukkaisuus on toiseksi yleisin henkirikoksen motiivi Suomessa”, Myllyviita selittää.

Huolestuttavia merkkejä voi havaita miettimällä, tuntuuko oma parisuhde turvalliselta. Jos omaa kumppania joutuu pelkäämään, on syytä huoleen ja jo pelkkään uhan tunteeseen on tärkeä havahtua.

”Harhaluuloinen mustasukkaisuus, jossa kumppania kontrolloidaan ja alistetaan, on selkeä vaaran merkki. Tärkeintä on päästä turvaan, sillä erotilanteessa väkivallan riski on erityisen suuri”, Myllyviita muistuttaa.

”Vahingollisesta suhteesta voi olla kuitenkin vaikea lähteä monestakin syystä. Parisuhteessa on yleensä hyviäkin hetkiä, uhrilla voi olla paljon empatiaa ja ymmärrystä kumppaniaan kohtaan ja hän voi myös kuvitella, että syy kumppanin uhkaavaan tai väkivaltaiseen käytökseen on hänessä itsessään”, hän lisää.

Jos olet haitallisessa suhteessa, voit saada apua Ensi- ja turvakotien liitosta tai Nollalinjasta numerosta 080 005 005, joka on valtakunnallinen ilmainen auttava puhelin lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville.

Lähde: Seura

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.