Uusperhe: Miten tulla hyväksi äiti- tai isäpuoleksi?

Kuva: Pixabay/chilla70

Uusperheessä äiti- tai isäpuoleksi tuleminen ei ole helppo rooli. Tällöin sinulla on paljon opeteltavaa ja vastuuta, mutta ei juurikaan oikeuksia ja vapauksia.

Mikään uusperhe ei ole samanlainen, mutta tilanteen helpottamiseksi on hyvä ottaa huomioon muutamia asioita:

1. Älä vaadi kutsumaan äidiksi/isäksi

Et ole bonuslapsen äiti tai isä, vaikka rakastaisit ja hoivaisit häntä kuinka paljon. Joten älä vaadi lasta kutsumaan sinua äidiksi/isäksi. Olet vanhemman uusi kumppani, äiti- tai isäpuoli, bonusvanhempi ja turvallinen aikuinen.

2. Anna lapselle aikaa

Ole kärsivällinen ja anna lapselle aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen ja tutustua sinuun. Luota siihen, että suhteesi lapseen kehittyy ajan kanssa.

3. Kunnioita vanhoja sääntöjä

Ei kannata laittaa kaikkea heti uusiksi. On parempi, että lapsella on aluksi tutut ja turvalliset säännöt. Ajan saatossa voitte sopia myös uusista säännöistä siihen rinnalle.

4. Anna lapsen vanhemman hoitaa kurinpito

Mikäli uusperheen lapset eivät ole omiasi, jätä kurinpito kumppanillesi eli lasten vanhemmalle. Sinä voit sen sijaan olla lasten luotettu aikuinen, kuuntelija ja ystävä.

5. Älä hauku toista biologista vanhempaa

Älä koskaan hauku tai puhu negatiivisesti lapsen toisesta biologisesta vanhemmasta. Se vain pahentaa tilannetta eikä ole reilua lasta kohtaan. Kunnioita lapsen suhdetta molempiin biologisiin vanhempiinsa. Anna jopa tukesi asiassa.

6. Parisuhteen tulee olla perheen ydin

Parisuhteenne tulisi olla perheenne ytimessä. Rakastavan ja kunnioittavan parisuhteen keskellä on lastenkin hyvä olla ja kasvaa. Muodostakaa kumppaninne kanssa hyvä tiimi, jossa tuette toinen toistanne vaikeuksien tullen.

Virheitä, joita uusi äiti- tai isäpuoli voi tehdä

On joitakin yleisiä virheitä, joita uusi äiti- tai isäpuoli voi tehdä. Saatat kuvitella, että teistä tulee heti onnellinen perhe. Se voi kuitenkin viedä jopa vuosia aikaa. Uusi äiti- tai isäpuoli voi yrittää olla bonuslapsen silmissä liian kaverillinen ja yrittää voittaa lapsi puolelleen lahjomalla häntä tai lieventämällä sääntöjä. Se on kuitenkin haitallista.

Uusi äiti- tai isäpuoli voi antaa bonuslapsen olla itseään kohtaan hyvinkin töykeä. Tälläistä käytöstä käytöstä siedetään toivoen, että kohta lapsi leppyy ja hyväksyy hänet. Yksi iso haaste on ajankäyttö ja huomion jakaminen. Lapsen tulisi saada viettää aikaa kahdestaan kumppanisi kanssa. Toisaalta parisuhteestakin tulisi pitää huolta.

Millainen suhde sinulla on bonuslapseesi? Kuinka voisit parantaa suhdetta bonuslapseen?

Lähteet: Divorced moms, Divorcemag, Terve ja Voice

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.