Kun synnytys ei sujukaan suunnitelmien mukaan

man in white dress shirt lying on hospital bed
Kuva: Gabriel Tovar

Moni vanhempi haluaa tehdä synnytyssuunnitelman, jossa voi esittää toiveita siitä, miten toivoisi synnytyksen etenevän. Mutta entä kun asiat eivät suju lainkaan niin kuin suunnitelmaan on kirjattu?

Verywell Family- sivustolla kerrotaan äidistä, joka oli tehnyt yksityiskohtaisen synnytyssuunnitelman, jonka toteutuminen oli hänelle hyvin tärkeää. Kun synnytyksen aika lopulta koitti, asiat eivät kuitenkaan sujuneet lainkaan niin kuin suunnitelmaan oli kirjattu.

Äiti oli toivonut mahdollisimman luonnollista synnytystä. Hän oli toivonut, että synnytyksen käynnistymistä nopeuttavia lääkkeitä ei käytettäisi. Hän oli ilmaissut suunnitelmassa olevansa avoin epiduraalipuudutuksen käytölle, mutta halusi odottaa niin pitkään kuin mahdollista ennen sen ottamista. Hän oli myös toivonut synnytyksen jälkeen tunnin kestävää sylissäpitovaihetta lapsen kanssa, jolloin äiti ja lapsi voisivat olla ihokontaktissa.

Äiti oli myös tehnyt yksityiskohtaisia suunnitelmia ja järjestelyjä synnytyksessä auttavien doulien kanssa. Hän oli puolisonsa kanssa haastatellut useita doulia ja lopulta he olivat valinneet ehdokkaiden joukosta kaksi henkilöä auttamaan itseään synnytyksen aikana ja sen jälkeen.

Kun synnytys ei sujukaan toiveiden mukaan

Kun synnytyksen aika tuli, asiat eivät kuitenkaan menneet yhtään niin kuin suunnitelmassa oli toivottu. Äidin kohdunsuu ei avautunut riittävästi ilman lääkeapua, joten hänen oli vastoin toiveitaan suostuttava ottamaan synnytyksen käynnistymistä edistävää lääkitystä.

Aluksi lääkärit suostuivat antamaan hänen toiveidensa mukaan minimimäärän lääkettä. Tämä ei kuitenkaan riittänyt korvaamaan kohdunsuuta riittävästi. Tässä vaiheessa äiti oli jo hyvin uupunut valvottuaan pitkään odottaen synnytyksen edistymistä. Lääkäri totesi ystävällisesti, että mikäli äiti olisi liian väsynyt siinä vaiheessa, kun olisi aika ponnistaa, hänellä ei enää mahdollisesti olisi riittävästi energiaa koitokseen. Tämän takia lääkäri suositteli lääkeannoksen nostamista sekä myös epiduraalipuudutuksen antamista.

Näin tehtiinkin, minkä seurauksena kohdunsuu avautui riittävästi ja äiti pääsi viimein rättiväsyneeenä aloittamaan ponnistamisvaiheen. Tässä vaiheessa hän oli niin väsynyt, että nukahteli jopa ponnistusten välissä. Kun lapsi viimein syntyi, äiti oli niin uupunut, että ei jaksanut pysyä hereillä kuin pienen hetken sylissäpitovaiheessa.

Kaiken huipuksi synnytyksen ollessa käynnissä doula, jonka oli tarkoitus tulla auttamaan perhettä synnytyksen jälkeen kotiin, ilmoitti lopettaneensa työsuhteensa yrityksen kanssa, jonka kautta vanhemmat olivat hänet löytäneet. Hän ei siis pääsisi paikalle, vaan tilalle tulisi uusi perheelle täysin tuntematon henkilö. Äidin toive oli nimenomaan ollut, että kotona auttava doula on henkilö, johon hän ja puolisonsa olivat voineet tutustua etukäteen tilanteen herkkyyden takia.

Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta äiti kertoi olevansa tyytyväinen synnytysprosessiin. Tärkeintä kuitenkin lopulta oli, että lapsi syntyi terveenä. Hän halusi kertoa tarinansa esimerkkinä siitä, että vaikka synnytyssuunnitelma ei toteutuisi, sen ei tarvitse antaa haitata. Tärkeintä on, että saa oman lapsen syliinsä, yksityiskohdat ovat lopultakin sivuroolissa.

Lähde: Verywell Family

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.