Mitä tehdä, jos ex-kumppani väheksyy auktoriteettiäsi vanhempana?

Mitä tehdä, jos ex-kumppani väheksyy auktoriteettiäsi vanhempana?
Kuva: Molnár Bálint

Jos lapsella on kaksi kotia vanhempien eron jälkeen, monesti kodeissa pätevät erilaiset säännöt. Jos vanhempien välit ovat huonot, voi olla haastavaa saada toista vanhempaa noudattamaan samoja sääntöjä, joita itse haluaisi noudattaa. Entä jos ex-kumppani kieltäytyy noudattamasta samoja pelisääntöjä?

Kukaan ei toivo eroa perhettä perustaessaan. Toisinaan olosuhteet kuitenkin muuttuvat sellaisiksi, että avioero on paras ratkaisu. Jos eroavalla parilla on lapsia, tilanne on joskus haastava. Tärkeintä on muistaa ajatella lasten etua myös erotilanteessa. Useimmat vanhemmat pyrkivätkin tähän ja eron jälkeen elämä saadaan sujumaan kaikkien osapuolten kannalta hyvin. Aina ei kuitenkaan käy näin hyvin. Mitä jos entinen puoliso pyrkii mitätöimään auktoriteettiasi vanhempana?

Erotessa täytyy ottaa huomioon monia asioita

Kun lapsilla on kaksi kotia, heillä voi olla hiukan erilaiset säännöt riippuen, kumman vanhemman luona ovat. Tärkeintä että säännöt ovat mahdollisimman yhdenmukaisia, jottei lapsille aiheutuisi turhaa hämmennystä. Jos säännöt ovat kovin erilaiset ja tietyt asiat ovat sallittuja esimerkiksi isän luona mutteivät äidin luona, lapsille tilanne on monin tavoin epäreilu. Pienten lasten on usein vaikea ymmärtää, miksi isä antaa katsoa televisiota enemmän kuin äiti.

Yhteiset pelisäännöt tulisi sopia, vaikka välit ex-kumppaniin olisivat huonot

On tärkeää, että vanhemmat keskustelevat keskenään säännöistä ja sopivat yhdenmukaiset pelisäännöt kasvatuksen ja rajojen suhteen. Ongelmatilanteita voi syntyä silloin, kun toinen vanhempi on antanut lapselle rangaistuksen ja rangaistusta tulisi jatkaa toisen vanhemman luona. Jos toinen vanhempi kuitenkin jättää rangaistuksen huomiotta, tämä ymmärrettävästi vihastuttaa rangaistuksen antanutta vanhempaa.

Jos lapsi on jättänyt noudattamatta kotiintuloaikaa toisen vanhemman luona, rangaistus ymmärrettävästi menettää tehonsa, jos lapsi viikon aikana siirtyy toisen vanhemman luokse, jossa rangaistusta ei tarvitsekaan noudattaa.

Monet vanhemmat kokevat turhautumista ristiriitaisissa tilanteissa entisen kumppanin kanssa. Eron jälkeen on mahdotonta kontrolloida, mitä toisen vanhemman luona tapahtuu. Jos pyrkii liikaa kontrolloimaan olosuhteita ex-kumppanin luona, tämä johtaa hedelmättömään valtataisteluun, joka vain pahentaa tilannetta.

Parasta olisikin pyrkiä pitämään tilanne mahdollisimman selkeänä omassa kodissa. Toisen vanhemman kanssa voi yrittää neuvotella ja onneksi useimmissa tilanteissa tämä toimiikin. Jos toinen vanhempi on äärimmäisen hankala ihminen, eikä neuvottelu ole mahdollista, on tärkeää, että edes toisen vanhemman luona lapselle pätevät terveelliset käyttäytymissäännöt. Pyri siis tekemään lapselle niin hyvä kasvuympäristö kuin mahdollista niissä puitteissa, joihin voit vaikuttaa.

Lähde ja lisätietoa: Empowering Parents

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *