3 asiaa, jotka syövät eniten vanhempien onnellisuutta

Kuva: Pexels/ Ketut Subiyanto

Vanhemmuus on monien pitkäaikainen haave ja unelmien täyttymys, mutta se ei ole automaattinen tie onneen. Vanhemmuus ei suinkaan ole vain ruusuilla tanssimista ja stressi, väsymys sekä arjen kuormittavuus jättävät jälkensä vanhempiin.

Jokainen vanhempi voi yrittää tehdä itsensä onnellisemmaksi ja oppia arvostamaan pieniä ja suurempiakin iloja, joita perhearki tuo tullessaan. Tietyt asiat voivat kuitenkin syödä vanhemman onnellisuutta. Terapeuttien mielestä pahimpia esteitä vanhemman onnellisuudelle ovat paineet olla täydellinen, lapselle asetetut odotukset ja häpeän tunteet.

Täydellisyyden paineet vanhempien onnen tiellä

Psykologi Sarah Bren uskoo, että vanhempien onnellisuuden tiellä on mahdottoman suuret odotukset ja paineet siitä, että olisi täydellinen. Jos vanhempi ajattelee lapsen käytöksen, saavutuksien tai onnellisuuden olevan hänen vastuullaan, voi se saada tavoittelemaan asiaa, joka ei kuitenkaan ole itsensä hallittavissa. Tämä voi saada vanhemman tuntemaan olonsa epäonnistuneeksi. Vastalääke on muuttaa tavoitetta sellaiseksi, joka on omissa käsissä ja mihin voi omilla toimillaan vaikuttaa. Vanhemmat eivät voi kontrolloida lapsen onnellisuutta, mutta voi tukea lapsen hyvinvointia monin tavoin. Jos lapsella on jokin ongelma, ei vanhempi voi välttämättä ratkaista sitä hänen puolestaan, mutta voi olla läsnä ja lapsensa tukena.

Lapseen kohdistuu odotuksia, joista ei jousteta

Vanhemman lapseensa kohdistamat odotukset voivat aiheuttaa ongelmia ja syödä onnellisuutta. Vanhempaa voi turhauttaa, jos odottaa lapsensa käyttäytyvän tietyllä tavalla tai olevan tietynlainen luonteeltaan, mutta näin ei olekaan.

”Kun sinulla on odotuksia tai tavoitteita lapselle etkä jousta niistä, voi se johtaa pettymyksen tunteisiin itsestä vanhempana. Vanhempien pitää olla joustavia ja realistisia miettiessään, mitä odottavat lapseltaan. Tämä lopulta vähentää heidän omaa turhautumistaan”, psykologi Neha Navsaria kertoo.

Kun lapsi tekee jotain, jota vanhempi ei hyväksy, lapselta kannattaa kysyä, mihin hän teollaan pyrki. Tämä auttaa vanhempaa ymmärtämään, että lapsella oli hyvät tarkoitusperät, mutta väärä toteutustapa. Tämän ymmärtäminen voi auttaa vähentämään vanhemman turhautumista tilanteessa.

Häpeän tunteet

Terapeutti Mercedes Samudio toteaa, että kun vanhempi ei täytä omia odotuksiaan, kokee hän sen jälkeen usein häpeää. Monet vanhemmat haluavat olla vanhempana parempia kuin omat vanhempansa olivat, muttei se aina onnistu. Tämän jälkeen vanhemmissa herää häpeän tai pettymyksen tunteita, koska vanhemmuusstrategia ei toiminutkaan oman lapsen kohdalla tai se toimi hyvin esikoisen kohdalla, mutta ei tämän sisarusten kanssa.

On tärkeää muistaa olla empaattinen itseään kohtaan. Vanhemmuudessa ei ole oikeita tai vääriä tapoja, vaan on selvitettävä omalle perheelle parhaiten toimivat ratkaisut. Häpeän tunteet voivat pysyä loitolla, kun vanhempi tiedostaa omat tarpeensa, on varma asioissa, jotka hän tietää osaavansa hyvin, ja tietää, mistä saa tarvittaessa tukea.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)