Hedelmöityshoidot ovat haastavia myös julkisuuden henkilöille

person touching person's belly
Kuva: John Looy

Vastentahtoinen lapsettomuus koskettaa hyvin monia ja aiheuttaa usein syvää tuskaa ja jopa masennusta. Rahalla voi ostaa hedelmöityshoitoja, mutta niiden tulosta ei voi taata, vaikka tilillä olisi miljoonia. Joskus julkkisten henkilökohtaiset tarinat omasta lapsettomuuteen liittyvästä tuskasta ja hedelmöityshoitojen haastavuudesta voi lohduttaa muita, jotka läpikäyvät samanlaisia asioita elämässään.

Parent-sivuston artikkelissa kuvaillaan, kuinka filmitähti Jennifer Anistonin tunnustus hedelmöityshoidoissa käymisestä on ollut hyvin merkityksellinen niille naisille, jotka läpikäyvät samanlaisia koettelemuksia elämässään. Vaikka Aniston on maailmanlaajuisesti tunnettu tähti, hedelmöityshoitoja läpikäydessään hän kokee täsmälleen samat haastavat vaiheet kuin kuka tahansa muukin nainen. Suru on samanlaista toiveikkaan odotuksen jatkuessa kuukaudesta ja vuodesta toiseen, oli sitten kyseessä julkisuuden henkilö tai niin sanottu “tavis”.

Toisten lapsettomuuden syitä ei koskaan tulisi spekuloida

Jennifer Aniston on hyvä esimerkki siitä, ettei koskaan tulisi spekuloida toisten ihmisen lasten saantiin liittyvillä haaveilla, todetaan Parent-sivustolla. Esimerkiksi Anistonista on vuosien varrella kirjoitettu lukemattomia artikkeleja, joissa spekuloidaan onko hän raskaana tai haluaako hän ylipäätään lapsia, koska niitä ei ole kuulunut.

Aniston on todennut haastatteluissa, että tällaiset kirjoitukset ovat satuttaneet häntä paljon. Hän on sittemmin kertonut käyneensä hedelmöityshoidoissa ja kokeneensa saman pettymyksen kuin lukemattomat muutkin naiset, joiden kohdalla hoidot eivät onnistu tuottamaan toivottua lopputulosta.

Monille on tuttu tunne, ettei halua kertoa ulkopuolisille hedelmöityshoidoissa käymisestään. Toki on selvää, että tämänkaltainen asia on äärimmäisen yksityinen eikä ylipäätään kuulu kenellekään ulkopuoliselle. Tämän lisäksi syynä salailuun on usein se, ettei hoidoissa käyvä halua joutua herkässä mielentilassa selittelemään, miksi hän ei edelleenkään ole raskaana tai että hoidot ovat epäonnistuneet. On paljon helpompaa käydä vaivihkaa hoidoissa ja paljastaa asia vasta sitten, mikäli raskaus onnistuu.

Samalla tavalla on varmasti ajatellut myös Jennifer Aniston. Varsinkin kun kyseessä on julkisuuden henkilö, on ymmärrettävää, ettei tämänkaltaisesta herkästä asiasta halua puhua muille. Hedelmöityshoitoihin liittyy usein henkisten haasteiden lisäksi myös paljon fyysisiä haasteita. Hoidot voivat olla fyysisesti hyvin rankka kokemus ja suru hoidon epäonnistumisesta voi vain vahvistaa epämiellyttävää fyysistä oloa. Koska hedelmöityshoidoissa käyvä henkilö ei usein halua kertoa hoidoista muille, tämä merkitsee myös käytännössä sitä, että hän usein kärsii yksinäisyydessä ja eristyksissä muista ihmisistä, mikä tekee tilanteesta vielä vaikeamman.

Vastentahtoisesta lapsettomuudesta kärsivää ihmistä auttaa eniten se, että hänen lähipiirinsä ei jatkuvasti tiedustele häneltä asiasta esimerkiksi kyselemällä, onko hän tehnyt periaatepäätöksen olla hankkimatta lapsia. Jos lapsia ei ilmaannu, kohteliainta on olla ottamatta asiaa esiin ja keskittyä sen sijaan muihin puheenaiheisiin. Ihminen kyllä itse halutessaan ottaa asian puheeksi. Kunnioitus toisen mahdollisesti hyvin tuskallista elämäntilannetta kohtaan on paras osoitus lähimmäisenrakkaudesta.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.