Nepsy on lyhenne, jolla tarkoitetaan neuropsykiatrisia oireita ja häiriöitä. Niiden taustalla ovat aivotoiminnan rakenteelliset ja toiminnalliset poikkeavuudet, kertoo Näe nepsy -sivusto. Neuropsykiatrisia häiriöitä ovat muun muassa ADHD, autimiskirjon häiriöt sekä Touretten oireyhtymä.
Nepsy-häiriöihin liittyy erityislaatuisuutta aivojen tiedon ja ärsykkeiden käsittelyssä, mikä puolestaan vaikuttaa muun muassa arkitoimista suoriutumiseen, kaverisuhteisiin ja koulutyöhön. Nepsy-lapsi ja -nuori väsyykin usein muita enemmän eikä hän aina tiedä, miten toimia ja hoitaa haastavia tilanteita.
Nepsy-piirteet ovat yksilöllisiä: jokaisella lapsella ja nuorella neuropsykiatrisiin häiriöihin liittyvät haasteet ja vahvuudet ilmenevät omalla tavallaan. Tästä syystä nepsyä voi olla vaikea tunnistaa.
”Työurani aikana on tullut vastaan tilanteita, joissa hoitamaton nepsy-häiriö on löytynyt, kun lapselle tai nuorelle on haettu apua ahdistus- tai masennusoireiden vuoksi”, Coronaria kuntoutuspalveluiden lastenpsykiatri ja -neurologi Anni Tuominen kertoo.
Joillakin nepsy-piirteet eivät näy niin selvästi ulospäin. Tämä ei kuitenkaan estä lasta tai nuorta kuormittumasta. Kuormittuneena keskittyminen, tunteiden sekä käyttäytymisen säätely vaikeutuvat ja joustaminenkin on vaikeampaa ja nepsy-piirteet tulevat tuolloin vahvemmin esiin.
Yksilöllisiä keinoja nepsyn kuormituksen vähentämiseen
Kuormituksen taustalla voi olla monia syitä. Esimerkiksi tarkkaavaisuushäiriöoireet, sosiaaliset tilanteet, oppimisen vaikeudet, tunneasiat ja/tai aistiherkkyydet, kuten ympäristön äänet, valot ja ohikulkevan hipaisu tai hajut, voivat kuormittaa nepsy-lasta ja -nuorta.
Kun kuormitusta aiheuttavat tekijät tunnistetaan, voidaan silloin löytää toimivat keinot kuormituksen minimoiseksi. Yksilöllisiä kuormitusta vähentäviä ja toimintakykyä tukevia keinoja ovat muun muassa aistikokemukset, kuten:
- kylmän veden juonti tunnetilan rauhoittamiseksi
- sopivan musiikin kuuntelu vireystilan nostamiseksi tai rauhoittamiseksi
- kuulosuojaimien käyttö ääniärsykkeiden vähentämiseksi
- tasapaino- tai nystyrätuolin käyttö keskittymistä vaativissa tilanteissa
- sermin käyttö näköärsykkeiden vähentämiseksi
Nepsy-lasta ja -nuorta voi tukea myös auttamalla varmistamaan, että hän saa riittävästi unta ja unirytmi on säännöllinen. Nämä asiat tukevat keskittymistä sekä tunteiden säätelyä. Lisäksi säännöllinen ateriarytmi, rutiinit, selvät ja johdonmukaiset säännöt ja itselle sopiva liikkuminen auttavat nepsy-lasta ja -nuorta arjessa.
”Käskytys ja joustamattomuus eivät useinkaan toimi, lasta ja nuorta on tärkeä kuulla ja osallistaa. Onnistumisen kokemukset vahvistavat nepsy-lapsen ja -nuoren myönteistä kehitystä. Jokainen tarvitsee yhteenkuuluvuuden tunnetta ja mukavia yhdessäolon hetkiä toisten kanssa”, Coronarian tiedotteessa kerrotaan Tuomisen asiantuntemukseen pohjautuen.
”Näillä eväillä tuetaan hyvää psyykkistä kehitystä, mutta myös keskittyminen, muistaminen ja tunteiden säätely toimivat paremmin myönteisessä tunneilmapiirissä.”
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja