Harva perhe syö arkisin aamiaisen yhdessä, vaikka kannattaisi!

Kuva: Jimmy Dean

Aamiainen on osa säännöllistä ruokarytmiä. Sanotaan, että aamiainen on jopa päivän tärkein ateria. Moni jättää kuitenkin aamupalan väliin ja vain harvassa perheessä aamiaista syödään säännöllisesti yhdessä arkisin.

Ajatteletko, että aamiaisen syöminen on terveellistä? Haluaisitko syödä aamupalan useammin arkisin, mutta syystä tai toisesta se ei onnistu? Syötkö aamiaista harvoin arkisin yhdessä koko perheen kanssa? Jos vastaat kyllä mihinkään näistä, et ole ainoa. Nämä ovat hyvin yleisiä piirteitä suomalaisten aamiaistottumuksille, joita Herbalife on tutkinut vuosittaisella kyselytutkimuksellaan.

Yli neljä viidestä suomalaisesta uskoo aamiaisen syömisen olevan terveellistä, mutta silti lähes puolet (43 %) jättää aamupalan väliin yhden tai useamman kerran viikossa. 13 prosenttia ei syö aamiaista koskaan. Aamupalan jättäminen väliin on vuosien saatossa yleistynyt: vuonna 2018 vain kolmannes (36 %) jätti aamupaloja väliin vähintään kerran viikossa.

37 prosenttia haluaisi kuitenkin syödä aamiaisen useammin arkisin. Aamupala jää väliin ruokahaluttomuuden (31 %), ajan puutteen (28 %) sekä väsymyksen (14 %) vuoksi. Lääkäri näkee tilanteen huolestuttavana.

”On huolestuttavaa, miten moni haluaisi syödä aamiaista, mutta ei ehdi eikä jaksa. Se voi vaikuttaa koko päivän energiatasoihin”, lääkäri sekä fysioterapian ja kuntoutuksen erikoislääkäri Michael Thorp kommetoi.

Thorp uskoo, että ratkaisu voisi monilla olla se, että menee yksinkertaisesti aiemmin nukkumaan. Sen myötä aamulla jaksaisi herätä paremmin ja aamiaisen syömiseen jäisi aikaa. Thorpin mukaan aamupala on hyvä syödä pian heräämisen jälkeen ja se voi olla päivän rauhallinen hetki muuten niin kiireisen arjen keskellä.

Pikkulapsiperheistä vain harva syö joka arkiaamu yhdessä aamupalan

Kyselytutkimuksessa ilmeni, että moni syö aamiaisen arkisin yksin. 41 prosenttia yhtenä tai useampana arkipäivänä aamupalaa syövistä kertoi syövänsä aamiaisen omassa seurassaan. Vain 15 prosenttia kertoi syövänsä aamiaista 1-2 kertaa viikossa muiden, kuten perheen tai kumppanin kanssa.

Pikkulapsiperheissäkään yhteiset aamiaishetket eivät ole jokaisen arkipäivän juttu: vain 13 prosenttia näistä perheistä syö aamiaisen yhdessä joka arkipäivä.

”Yleensä näemme mainoksissa perheitä syömässä arkiaamiaista yhdessä, mutta todellisuudessa monet aikuiset syövät aamupalan töissä ja lapset koulussa tai päiväkodissa. On varmaan nostalgista toiveajattelua, että tämä muuttuisi”, Thorp toteaa.

”Meidän ei kuitenkaan pidä aliarvioida yhteisten ateriahetkien merkitystä. Vaikka koulun ja aktiviteettien myötä yhteiset ruokailut ovat haasteellisia järjestää, ehkä meidän kannattaisi ottaa aikaa yhteiselle aamiaiselle vaikka kerran viikossa”, lääkäri jatkaa ja lisää:

”Yhteinen aamiaishetki tuo energiaa, kohentaa mielialaa sekä keskittymiskykyä ja pitää huolta tärkeistä sosiaalisista suhteista hektisen arjen keskellä.”

Aamiainen tekee hyvää etenkin lapsille ja nuorille

Thorpin mukaan aamiaisen väliin jättäminen voi sopia joillekin, mutta hän korostaa, että valtaosalle aamupalan syöminen kannattaa.

”Aamiaisen syömisellä on suotuisia terveysvaikutuksia useimmille meistä. Erityisesti alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten, paljon liikkuvien tai alipainoisten tulisi syödä aamiaista säännöllisesti”, Thorp päättää.

Herbalifen teettämä kyselytutkimus toteutettiin Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa sekä Norjassa tammikuussa 2024. Kyselyyn vastasi 18-74-vuotiaita ihmisiä yhteensä 4 062, joista 1 015 oli Suomesta. Otos oli väestöä demografisesti edustava.

Viime vuoden vastaava kysely paljasti, että monessa kodissa nainen vastaa kodin aamurutiineista ja osa miehistä jättää aamiaisen väliin, koska he eivät saa sitä sänkyyn. Voit lukea aiemmista tuloksista lisää täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)