Tutkimus: Nämä 8 asiaa auttavat sinua elämään pidempään

Kuva: Pixabay / joaopaulo_live2

Ikuisen elämän salaisuutta ei ole keksitty. Tieteen ja tutkimusten avulla on kuitenkin saatu selville keinoja, joiden avulla jokainen voi itse yrittää vaikuttaa siihen, miten paljon elinvuosia kertyy.

Tuoreessa tutkimuksessa on todettu kahdeksan hyödyllistä tapaa tai asiaa, jotka voivat auttaa elämään pidempään. Moni tavoista voi olla jo osa arkeasi ja yleisestikin tuttuja juttuja, sillä ne ovat keskeisiä terveellisten elämäntapojen joukossa. Tutkimuksen toteamat kahdeksan asiaa ovat seuraavat:

  • liikunnan harrastaminen
  • hyvät sosiaaliset ihmissuhteet
  • hyvät nukkumisrutiinit
  • ei runsasta alkoholinkäyttöä/humalahakuista juomista
  • terveellinen ruokavalio
  • ei tupakointia/ei ole koskaan tupakoinut
  • stressitasojen pitäminen alhaisena
  • ei opioidiriippuvuutta

Tutkimuksessa havaittiin, että kaikkia näitä asioita 40-vuotiaana noudattaneet henkilöt lisäsivät elinikäänsä merkittävästi verrattuna heihin, jotka eivät noudattaneet yhtäkään mainitusta kahdeksasta asiasta. Kaikkia näitä tapoja noudattaneilla naisilla elinikä lisääntyi suurin piirtein 21 vuotta ja miehillä suurin piirtein 24 vuotta.

Lisäksi kuoleman todennäköisyys laski 13 prosenttia tutkimusjakson aikana henkilöillä, jotka noudattivat jokaista kahdeksaa asiaa verrattuna heihin, jotka eivät noudattaneet tavoista yhtäkään. Tutkijat kuitenkin huomauttivat, että tulokset ovat havainnoivia ja eivät osoita kausaliteettia. Tästä huolimatta tutkimus on yksi osoitus elintapojen yhteydestä ennenaikaiseen kuolemaan ja kroonisiin sairauksiin.

Tutkimukseen osallistui Million Veteran Program -ohjelmasta noin 719 000 ihmistä, jotka olivat 40-99-vuotiaita. Tutkimusaineisto oli peräisin kyselyistä ja potilasasiakirjoista vuosien 2011 ja 2019 väliltä.

Liikunnalla on erityistä merkitystä

Vaikka eniten hyötyjä saivatkin kaikkea kahdeksaa tapaa noudattaneet, kokivat hyötyjä myös he, jotka noudattivat tavoista vain muutamia – tai jopa vain yhtä. Lisäksi kyseisistä tavoista on hyötyä, vaikka niitä omaksuisi osaksi elämäänsä vasta yli 40-vuotiaana. Hyödyt ovat kuitenkin suuremmat, mitä aiemmin nämä tavat aloittaa.

HuffPost kertoo, että osa tavoista on muita hyödyllisempiä. Tutkimuksessa ilmeni, että tupakointitausta, opioidien käyttö ja liian vähäinen liikunta olivat yhteydessä 30-45 prosentin kasvuun varhaisen kuoleman riskissä. Tupakoimattomuutta, opioidivapaata elämää ja säännöllistä liikuntaa on siis tutkimuksen valossa hyvä painottaa.

Iän karttuessa liikunnan merkitys kasvaa. Liikunta ylläpitää lihasvoimaa, mikä mahdollistaa itsenäisen elämän myös ikäihmisenä ja auttaa vähentämään kaatumisia. Lisäksi liikunnalla on monia psykologisia hyötyjä.

Geriatri Patrick Coll, joka ei ollut mukana tekemässä tutkimusta, suosittelee vanhemmalla iällä keskittymään kolmeen osa-alueeseen liikunnassa.

”Liikunnan voi yleisesti ottaen jakaa voimaharjoitteluun, joka vahvistaa lihaksia, sykettä nostavaan aerobiseen liikuntaan ja tasapaino- ja venyttelyharjoituksiin, jotka laittaisin samaan kategoriaan”, Coll sanoi HuffPostille.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.