Toisten vanhemmuustaitoja ei saisi pilkata kepein perustein

grayscale photo of woman kissing baby
Kuva: Bia Octavia

Vanhemmuus ja lasten kasvatukseen liittyvät asiat ovat joillekin niin herkkä paikka, että jos muut ympärillä eivät toimi täsmälleen samoin kuin itse, tämä voi saada aikaan voimakkaan arvosteluryöpyn ja jopa suoranaista pilkkaa. Arvostelun sijaan kannattaa pysähtyä miettimään, onko toisen vanhemman toimintatapa todella väärin ja jos on, voisiko asiasta negatiivisen kommentoinnin sijaan keskustella vanhemman kanssa hyvässä hengessä.

Joskus herättää ihmetystä, kuinka kärkkäästi toiset vanhemmat ovat arvostelemassa sellaisten vanhempien kasvatustaitoja, jotka toimivat joissakin asioissa eri lailla. Empatia on taitolaji, jossa kuka tahansa voi onneksi opetella paremmaksi. Suhtautumalla muihin ymmärtäväisesti jokainen voi lisätä kanssaihmisten hyvinvointia sen sijaan, että vetäisi muiden mielialaa alas negatiivisella kommentoinnilla.

Haukkuvien kommenttien perimmäisenä tarkoituksena on aiheuttaa pahaa mieltä

Keskustelufoorumit maalaavat usein surullisen kuvan keskustelijoiden mielenlaadusta. Verkossa muiden arvostelu tuntuu joskus lähteneen täysin käsistä. Nimettömyyden turvin ihminen voi rohkaistua käyttäytymään huonommin kuin hän koskaan kehtaisi käyttäytyä nimellään ja kasvoillaan. Oman pahan olon foorumille kaatamisen sijasta fokus pitäisi olla sille ihmiselle aiheutuvassa mielipahassa, johon ilkeä kommentointi kohdistuu.

Kun lukee keskustelufoorumeita, käy varsin nopeasti selväksi, että Suomessa on paljon sellaisia aikuisia, jotka selvästi eivät välitä siitä, minkälaisen olon toiselle ihmiselle aiheuttavat. Monet aivan tarkoituksella haluavat loukata ja musertaa muita henkisesti. Tällaisia epäkohteliaita kommentoijia on verkossa nykyään niin paljon, että vilkkailla kaupungin kaduilla kävellessä mielessä käy, että moni vastaantulevista ihmisistä on tilastomatematiikan valossa henkilö, joka kykenee loukkaamaan toista julmasti sanoillaan.

Haukkumisen sijaan kannattaa pyrkiä neuvomaan hyvässä hengessä

Jos lähipiirissä olevan vanhemman kasvatusmetodeissa on jotakin vialla, foorumeilla asiasta avautumisen sijasta voisi miettiä, onko mahdollista tukea vanhempaa siten, että hän oppisi parempia kasvatusmenetelmiä. Negatiivinen suhtautuminen saa vain aikaan aggressiivisen puolustusreaktion, jolloin ihminen ei ole vastaanottavainen muiden neuvoille. Jos sen sijaan ottaa asian ystävällisesti esille ja tekee selväksi, ettei ole arvostelemassa vaan tarkoitus on jakaa hyödyllistä tietoa vanhempien kesken, vastaanotto voi olla merkittävästi parempi.

Jos toisia arvostelevan vanhemman tarkoituksena on saada arvostelun kohteena oleva vanhempi toimimaan “fiksummin”, silloin tällainen rakentava lähestymistapa on huomattavasti parempi keino saavuttaa päämäärä. Jos sen sijaan negatiivisen avautumisen päämääränä on vain päästää omaa pahaa oloaan ulos ilman aietta yrittää tehdä asialle jotain, kannattaa miettiä, onko foorumille kirjoittamisesta oikeastaan hyötyä kenellekään. Se vain lietsoo negatiivisuutta, mutta ei auta väärin toimivaa vanhempaa oppimaan parempia menetelmiä.

Kannattaakin aina ennen toisten haukkumista miettiä, onko haukkumisesta lopulta hyötyä vai lisääkö se vain yleistä negatiivisuutta. Maailmassa on niin paljon vihapuhetta, että sen lisäämisen sijasta kannattaa pyrkiä omalla toiminnallaan mieluumin vähentämään sen määrää. Jos pysähtyy miettimään ennen voimakkaasti toista arvostelevan postauksen lähettämistä, haluaako kuitenkaan lopulta lähettää sellaista viestiä vai voisiko viestin muotoilla toisin, on mahdollista omalla panoksellaan negatiivisuuden sijasta lisätä positiivisuuden määrää maailmassa.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)