Voiko lapsesi huonosti? MLL:n uusi tukilinja antaa kriisiapua lapsille ja nuorille

Kuva: Unsplash / Pablo Varela

Kun lapsella tai nuorella on henkisesti vaikeaa ja paha olla, ei vanhemman apu ja tuki aina riitä. Mielenterveyspalveluiden ruuhkaisesta tilanteesta on puhuttu pitkään, joten muutkin apukanavat ovat tarpeen, kuten hiljattain avattu kriisikanava.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on avannut elokuussa uuden lasten ja nuorten kriisikanavan nimeltä Nuorten tukilinja. Tällä pyritään vastaamaan lasten ja nuorten hätään. Avulle on tarvetta: omaan mielenterveyteen liittyvät huolet ovat olleet viime vuosien yleisimpiä puheenaiheita MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa. Viime vuonna myös väkivallasta puhuttiin palvelun eri kanavissa edellistä vuotta useammin.

”Nuoren hätä on aina otettava vakavasti ja akuuttiin hätään tai voimakkaaseen ahdistukseen on puututtava nopeasti. Lapsen tai nuoren kynnys ottaa yhteyttä Hätäkeskukseen on todella suuri silloin, kun kyseessä on huoli omista itsetuhoisista ajatuksista tai pelosta, että lähiaikuinen satuttaa tai tekee väkivaltaa”, MLL:n tiedotteessa kerrotaan.

Nuorten tukilinja on tarkoitettu 12-20-vuotiaille lapsille ja nuorille ja se tarjoaa akuuttia sekä maksutonta apua. Tukilinjan numerossa päivystävät mielenterveysalan ammattilaiset, joiden kanssa voi keskustella nimettömästi.

”Luottamuksellisuus ja henkilökohtaisuus ovat nuorille tärkeitä asioita. Luottamuksellinen kohtaaminen ja keskittyminen nuoren hätään tai akuuttiin tilanteeseen voivat jo itsessään helpottaa nuoren tuskaista oloa”, tiedotteessa sanotaan.

Ahdistuneisuus ja huonovointisuus kuuluvat yhteydenotoissa

Palvelussa tarjotaan lapsille ja nuorille myös mahdollisuutta varata soittoaika MLL:n työntekijälle seuraavaksi päiväksi. Työntekijän kanssa selvitetään tilannetta sekä pyritään helpottamaan vaikeita tunteita ja luodaan siltoja muihin tukitahoihin. Palvelun tavoitteena on ehkäistä nuorten itsetuhoista käyttäytymistä, eristäytymistä sekä saada nuori saatettua tehokkaamman avun piiriin.

”Joskus on niin, että ei ole uskaltauduttu jakamaan synkimpiä ajatuksia tai omassa perheessä tapahtuvia isoja asioita jo olemassa olevalle tukikontaktille. Yritämme yhdessä nuoren kanssa rakentaa uusia siltoja myös heitä jo hoitaviin ammattilaisiin”, painottaa Nuorten tukilinjan asiantuntija Erika Viding.

Nuorten tukilinja pyrkii tukemaan nuorta nopeasti ja intensiivisesti sekä luomaan valoa ja toivoa nuoren elämään. Elokuun puolivälin tienoilla avattu palvelu on jo tavoittanut kohderyhmäänsä. MLL kertoo, että yleisimmät yhteydenottoaiheet ovat olleet ahdistuneisuus tai muu huonovointisuus, traumaattiset tapahtumat sekä yksinäisyyden aiheuttama suru.

Nuorten tukilinjalle voi ottaa yhteyttä numerossa 116 111. Palvelu päivystää joka arki-ilta kello 20-24. Samassa numerossa päivystää MLL:n Lasten ja nuorten puhelin arkisin kello 14-20 ja viikonloppuisin kello 17-20. Lasten ja nuorten puhelimessa vastaajina ovat vapaaehtoiset päivystäjät, joita alan ammattilaiset tukevat. Aikoja voi varata myös ennakkoon ammattilaiselle.

Lisätietoa tukipalveluista löydät täältä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.