Lapsille avattiin uusi anonyymi väylä kertoa kiusaamisesta

Kuva: Unsplash / Zhivko Minkov

Lasten ja nuorten kokemasta kiusaamisesta on tärkeä puhua ja vielä tärkeämpää on puuttua siihen, jotta kiusaamiselle saataisiin piste. Kiusaaminen nousi huhtikuun alussa koko maan puheenaiheeksi pysäyttävällä tavalla Vantaalla tapahtuneen kouluampumisen myötä.

Kiusaaminen koskettaa lukuisia ihmisiä, etenkin lapsia ja nuoria. SOS-Lapsikylä on avannut Apuu-chatissa uuden työkalun, joka auttaa paikantamaan kiusaamisen. Samalla työkalua voidaan käyttää keinona, jolla kiusaaminen tehdään näkyväksi lasten kanssa työskenteleville aikuisille, jotta kiusaamiseen voitaisi puuttua nopeammin.

Kyse on ilmoitusväylästä, joka antaa lapsille mahdollisuuden ilmiantaa koulun ja luokka-asteen tai luokan, jolla kiusataan. SOS-Lapsikylä on sittemmin yhteydessä ilmiannettuihin kouluihin. Ilmoituksen tekeminen työkalun kautta on anonyymia.

”Lapsilla on korkea kynnys kertoa kiusaamisesta omalla nimellä, koska pelkäävät kiusaajien kostoa tai ovat uupuneita sen edessä, etteivät aikuiset ole ennenkään ottaneet asiaa vakavasti”, Apuu-chatin tiimivastaava Reetta Kosonen SOS-Lapsikylästä kertoo tiedotteessa.

”Keskusteluissa puhutaan lasten kanssa paljon kiusaamisesta, mutta harvoin saamme niistä riittävästi tietoa viedäksemme asiaa eteenpäin. Uudella työkalulla haluamme tehdä asiasta kertomisen mahdollisimman helpoksi, jotta kiusaamiseen olisi mahdollista puuttua mahdollisimman pian”, hän lisää.

Työkalu on otettu käyttöön 4. huhtikuuta lasten keskustelukanava Apuu-chatissa, joka on tarkoitettu 7-15-vuotiaille lapsille. Lisäksi se tulee käyttöön vanhemmille lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitetussa Sekaisin-chatissa.

”Kiusaaminen täytyy ottaa vakavasti”

Kiusaaminen on yksi yleisimmistä keskustelunaiheista Apuu-chatissa. Keskusteluissa lapset ovat kertoneet kiusatuksi tulemisen kokemuksistaan ja pelostaan tulla kiusatuksi. Lapset myös ovat jakaneet kokemuksiaan siitä, kun on nähnyt toista lasta kiusattavan. Kiusaamisen uhria usein pelottaa mennä kouluun, ja poissaolot ovat yleisiä, kun kiusaamisen toistuminen pelottaa.

SOS-Lapsikylä kertoo, että Apuu-chatissa käydyt keskustelut piirtävät raadollisen kuvan lasten kiusaamiskokemuksista; jätetään ulkopuolelle ja hylätään kaveriporukasta, levitetään valheita, nimitellään ulkonäköön tai muihin ominaisuuksiin liittyen, satutetaan ja käytetään väkivaltaa. Moni lapsi on kertonut, että kiusaaminen on toistuvaa ja jatkuvaa.

Vantaan kouluampumisen jälkeen kiusaamisesta on puhuttu entistä enemmän Apuu-chatissa. Lisäksi keskusteluissa on noussut ilmi uusi ilmiö, kun itse joskus toisia kiusanneet kertovat pelkäävänsä uhriensa kostoa pitkienkin aikojen takaa.

”Kiusaaminen täytyy ottaa vakavasti. Äärimmillään kiusaamisessa on kyse väkivallasta, joka aiheuttaa ahdistusta ja turvattomuutta loppuelämäksi. Nyt on tutkimusnäyttöön perustuvien tekojen aika. Selvittelyn ja työryhmien sijaan tarvitaan käytännön toimia, joilla kiusaamiseen todella pystytään puuttumaan”, ehkäisevän työn johtaja Elina Stenvall SOS-Lapsikylästä sanoo.

Vantaan tapahtumat sai lapset ja vanhemmat hakemaan keskusteluapua

Keskustelukanavat ruuhkautuivat Vantaan tapahtumien jälkeen. SOS-Lapsikylä kertoo, että Apuu-chatissa käytiin 2. huhtikuuta yli 500 keskustelua, kun tavallisesti yhden päivän aikana keskusteluja kertyy noin sata. Lähes 800 lasta pyrki linjoille, mutta päivystäjävahvistuksesta huolimatta kaikille ei voitu vastata.

Lapset olivat kertoneet aiheeseen liittyvistä peloistaan. Lasten ajatuksissa pyöri myös uhrien tilanne, tekijän tilanne ja rikosoikeudellinen vastuu sekä se, mistä aseen on voinut saada, oliko tekijä jäänyt ilman apua ja oliko häntä kiusattu. Osa lapsista kertoi keskusteluissa tunteneensa loukkaantuneen ja osa pohti, olisiko voinut itse vaikuttaa tapahtuneeseen. Lapsia vaivasi myös se, jos omassa koulussa ei ollut puhuttu tapahtuneesta mitään.

SOS-Lapsikylä tarjoaa keskusteluapua myös vanhemmille, ja VanhemmuudenApuun-chatissa käytiinkin ennätysmäärä keskusteluja. Vanhemmat hakivat apua siihen, kuinka keskustella tapahtuneesta lasten kanssa.

”Aikuisten on tärkeää ymmärtää, että lapsia ei suojella olemalla puhumatta tapahtuneesta, vaan kysymällä ja tarjoamalla mahdollisuus keskusteluun. Somessa liikkuu huhuja tilanteeseen liittyen, ja uutinen saavuttaa lapset eri aikaan”, digiauttamisen päällikkö Johanna Virtanen SOS-Lapsikylästä kertoo.

Nimetön ja luottamuksellinen keskusteluapu auttaa ymmärtämään tapahtunutta ja käsittelemään vaikeita tunteita ja ajatuksia turvallisessa ympäristössä. Apuu-chat auttaa lapsia joka päivä klo 9–22 osoitteessa apuu.fi ja Sekasin-chat auttaa 12-29-vuotiaita ma-pe klo 9–24 ja la-su klo 15–24 osoitteessa sekasin.fi. Lasten vanhemmille tarkoitettu chat on auki joka päivä klo 17–22 osoitteessa vanhemmuudenapuu.fi.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)