Nyt se on tutkittu – Mitkä asiat suomalaisia ärsyttävät?

Nyt se on tutkittu – Mitkä asiat suomalaisia ärsyttävät?
Kuva: Kajetan Sumila

Ruuhkavuosien keskellä turhautumisen ja ärtymyksen tunteet tulevat tutuiksi monille vanhemmille. Ärtymyksen tunnetta ei tarvitse häpeillä. Nyt on jopa tutkittu, kuinka usein suomalainen keskimäärin kokee ärtymystä ja millaiset asiat ärsyttävät. Kuulutko sinä usein vai harvakseltaan ärtyviin ihmisiin ja ovatko ärtymyksesi syyt samanlaisia kuin muilla?

Me Naiset pyysi 28 suomalaista pitämään kuukauden ajan päiväkirjaa siitä, milloin ja minkälaiset asiat heitä ärsyttivät ja vihastuttivat. Toisinaan ärtymys saattaa ilmetä nopeasti ja suuntautua yhteen tiettyyn asiaan, siinä missä toisinaan yleinen ärtynyt olo voi kestää tunteja tai jopa kokonaisen päivän. Tällaisena päivänä voi olla tunne siitä, ettei mikään onnistu ja kaikki harmittaa.

Päiväkirjan pitäjät kokivat ärtymyksen tunteita henkilöstä riippuen 1-95 kertaa kuukauden aikana. Ajallisesti päiväkirjojen perusteella vaikutti siltä, että ärsytyskynnys on erityisen matala aamuisin, työpaikalle siirtyessä sekä matkalla ollessa. Ärtymyksen syyt voivat olla hyvin moninaiset, mutta tulosten valossa vaikutti selvästi siltä, että eniten ärsytystä aiheuttavat toiset ihmiset. Läheisistä ihmisistä oma kumppani nousi usein ärsyttävimmäksi henkilöksi. Myös lapset, ystävät ja työkaverit olivat kärkipäässä ärsyttävien ihmisten joukossa.

Me Naiset kertoo samassa artikkelissa myös toisesta tutkimuksesta, jonka professorit Lauri Nummenmaa ja Jari Hietanen toteuttivat vuonna 2022. Tässä tutkimuksessa suomalaiset saivat netissä kyselyyn vastaamalla kertoa asioista, jotka heitä eniten ärsyttivät. Kyselyyn vastasi 20 000 ihmistä.

Lauri Nummenmaan mukaan ylivoimainen ykkönen ärtymyksen aiheuttajista olivat toiset ihmiset. Hän toteaa, että se kertoo kenties jotain ihmislajista. ”Olemme siinä paradoksaalisia, että välitämme toisistamme paljon, mutta olemme myös aggressiivisia toisiamme kohtaan”, Nummenmaa sanoo.

Eräs nainen esimerkiksi kertoo artikkelissa, kuinka häntä ärsytti hänen äitinsä ilmaantuminen ovelle ilmoittamatta arjen kiireiden keskelle onnittelemaan häntä hänen syntymäpäivänään. Nainen kertoi myös kokeneensa harmistusta omasta ärtymyksestään, koska äidin tarkoitus oli ollut hyvä. Odottamattomien vierailijoiden lisäksi myös esimerkiksi naapurien lepsuus lumen kolaamisessa ja muissa pihatöissä ärsyttää usein.

Tuttujen ihmisten ohella ärtymyksen tunteita aiheuttavat myös tuntemattomat ihmiset

Esimerkiksi liikennevälineissä tai sosiaalisessa mediassa muiden käytös voi tuntua äärimmäisen ärsyttävältä. Myös julkisissa paikoissa toisten toiminta saattaa nostaa tunteet pintaan. Eräs henkilö kertoi, että häntä ärsyttää suunnattomasti ihmiset, jotka tunkevat sisälle metroon päästämättä ensin muita ulos.

Työhön liittyvät asiat ärsyttävät monia

Työpaikalla voi olla esimerkiksi kommunikaatio-ongelmia tai muita haastavia asioita, jotka ärsyttävät. Koska töissä vietetään niin paljon aikaa, on ymmärrettävää, että monet työympäristöön tai työtehtäviin liittyvät asiat ovat suosittuja ärtymyksen aiheuttajia.

Toisten ihmisten ja työasioiden lisäksi suomalaiset kokevat hyvin ärsyttävinä myös monet muut asiat. Esimerkiksi ongelmat tietoteknisten laitteiden kanssa ärsyttävät monia. Myös kiire, yhteiskunnan epäkohdat, rahaa liittyvät huolet ja kotityöt koetaan ärsyttävinä. Vuodesta toiseen suomalaisia jaksaa myös ärsyttää erilaiset epämieluisat sääolosuhteet.

Mitkä asiat sinua ärsyttävät ja koetko usein ärtymyksen tunteita?

Lähde: Me Naiset

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *