Entä jos toinen vanhempi ihastuu kolmanteen osapuoleen?

Entä jos toinen vanhempi ihastuu kolmanteen osapuoleen?
Kuva: Travis Grossen

Jos ihastumisen voisi painaa napista pois päältä, parisuhteissa vältyttäisiin monenlaisilta ongelmatilanteita. Varsinkin pitkässä parisuhteessa on kuitenkin hyvin todennäköistä, että puolisot matkan varrella kokevat ihastuksen tunteita myös toisia osapuolia kohtaan. Ihastuksen tunteeseen ei usein voi vaikuttaa, mutta omiin toimiinsa sen sijaan voi.

Tunteiden ilmaantumista ei voi estää, mutta ihminen voi kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka toimii ihastuessaan. Erityinen vaaran paikka voi olla se elämänvaihe, jolloin lapset ovat pieniä ja parisuhteeseen kohdistuu muutoinkin paineita stressin ja liian vähäisiksi jäävien yöunien takia.

Varsinkin vauva-arjen aikana vanhemmat usein kärsivät kroonisesta unen puutteesta, joka usein vaikuttaa mielialaan. Joissakin perheissä lapset nukkuvat hyvin ja pitkiä yöunia, jolloin vanhemmatkin saavat levätä. Tavallisempaa kuitenkin on, että lapset pienenä herättävät vanhempia useamman kerran yössä, jolloin vanhempien uni on katkonaista.

Jatkuvasti liian vähäiseksi jäävä yöuni usein väistämättä vetää mielialaa jonkin verran alaspäin. Kun ihminen on väsynyt, hän saattaa helpommin tiuskia läheisilleen ja anteeksi pyytäminen voi olla hyvin vaikeaa. Tällainen saattaa aiheuttaa runsaasti kitkaa puolisoiden välille.

Ihastuksen tunne voi tulla yllättäen

Jos puolisot kokevat voimakkaita ärtymyksen tunteita toisiaan kohtaan vauva-arjen väsymyksen keskellä, saattaa yllättävä ihastuksen tunne jotakuta toista henkilöä kohtaan näyttäytyä entistäkin jännittävämmältä asialta. Jos työpaikalla tai harrastuksissa törmää uuteen ihmiseen, jota kohtaan herää tunteita, tämän henkilön näkee usein ruusunpunaisten lasien läpi verrattuna omaan puolisoon.

Tuntematon ihminen, jota kohtaan ihastuksen tunteita herää, voi näyttäytyä ”täydellisenä kumppanina”, koska hänen kanssaan ei vielä ole tullut vastaan minkäänlaisia ongelmatilanteita tai negatiivisia tunteita. On sanomatta selvää, että mikäli oma suhde loppuisi ja uusi suhde alkaisi ihastuksen kohteen kanssa, jossakin vaiheessa arki astuu kuvioihin. Toki ihmiset ovat erilaisia ja parisuhteetkin ovat sitä myöten väistämättä erilaisia, mutta useimmiten ei ole mahdollista elää toisen kanssa siten, ettei koskaan koe minkäänlaisia konfliktitilanteita ja ärtymyksen tunteita kumppania kohtaan. Mitä pidempi suhde on kyseessä, sitä todennäköisempää on, että välillä puoliso ärsyttää.

Monesti kuulee puhuttavan, että nykyaikana ihmiset saattavat liian herkästi lähteä huonosta suhteesta uuteen, kun ensimmäiset vastoinkäymiset osuvat tielle. Onkin hyvä tiedostaa jo suhteen alkuvaiheessa, että vaikka asiat ovat ”kuherruskuukauden” aikana täydellisesti, on todennäköistä, että jossakin vaiheessa tunne saattaa muuttua. Jos jo tässä vaiheessa on tehnyt itselleen selväksi, että vaikeuksien osuessa kohdalle ei välittömästi kävele pois suhteesta, vaan yrittää ratkoa ongelmat kumppanin kanssa, on helpompi käytännössä toteuttaa tämä ajatus siinä vaiheessa, kun ongelmat tulevat kohdalle.

On myös tärkeää muistuttaa itseään siitä, että ihastuksen tunteita tulee olemaan läpi elämän eri ihmisiä kohtaan. Jos aina ihastuksen tunteen vallatessa mielen vaihtaa kumppania, saa kumppania olla vaihtamassa varsin usein. Ei siis kannata sekoittaa ihastuksen tuntemuksia rakkauden tuntemukseen, joka on edellytys onnelliselle ja pitkäikäiselle parisuhteelle.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *