Asiantuntija täräyttää IL:ssä: Tämä on äitien suuri virhe

white crew neck t-shirt

Jokainen ihminen tekee joskus elämässään virheitä ja sellaisia ratkaisuja, jotka myöhemmin harmittavat. Virheissä on myös hyväkin puoli: olipa kysy omista tai muiden tekemistä virheistä, voi niistä aina ottaa opiksi. Eräs asiantuntija on Iltalehdessä käynyt läpi yhtä äitien suurta virhettä.

Kehotatko kumppaniasi menemään treeneihin ja jäät itse kotiin lasten kanssa sen sijaan, että tekisit jotain oman hyvinvointisi eteen? Monet äidit vaativat itseltään liikaa ja samalla laiminlyövät omaa hyvinvointiaan, mikä on suuri virhe. Tätä mieltä on Iltalehden haastattelema äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti ja kahden lapsen äiti Tuuli Luhtalampi, joka kohtaa äitejä työssään päivittäin.

”Äidit monesti tyytyvät siihen, ettei heillä ole hyvä olo omassa kehossa”, Luhtalampi, 34, sanoo.

Luhtalampi kohtaa äitejä fysioterapeuttina ja äiti–vauva-jumpissa sekä Palaudu synnytyksestä -verkkovalmennuksissa. Asiantuntijan mielestä suuri taustasyy oman hyvinvoinnin laiminlyömiseen on liian korkea vaatimustaso kaikkea muuta paitsi omaa hyvinvointia kohtaan.

”Äidit vaativat itseltään liikaa. He haluavat tehdä kaiken oikein: olla hyviä äitejä ja puolisoita, pitää kaverisuhteet hengissä ja säilyttää oman uran. Kun on kyse omista rakkaista lapsista, asetelma kääntyy helposti ylisuorittamiseen, joka johtaa riittämättömyyden tunteeseen”, Luhtalampi kertoo.

Tietä silotellaan muille oman itsensä kustannuksella

Luhtalampi toteaa, että koko kuvio näkyy siinä, miten äidit käyttävät aikaansa: he eivät ota aikaa itselleen, koska kokevat, että monia muita asioita on hoidettava ensin. Pyykinpesu menee oman hyvinvoinnin edelle. Samat äidit lähtevät äitiysfysioterapeutin vastaanotolle tällaisella suorittaja-asenteella, kun oma keho tuntuu raskauden ja synnytyksen jälkeen vieraalta.

”Nyt mä tulen tänne ja laitan tämän oman kehoni kuntoon, on monen ajatus”, Luhtalampi toteaa Iltalehdessä.

Äidit kyselevät Luhtalammelta neuvoja ja käyvät hänen vastaanotollaan pari kertaa samalla tehden harjoituksia. Oman hyvinvoinnin parantaminen ei kuitenkaan yllä arkeen. Luhtalampi pyrkii opettamaan asiakkaille, miten he voivat itse havainnoida keskivartalon toimintaa ja oppia tarkistamaan, onko harjoite itselle sopiva.

”Äitiysfysioterapiasta haetaan tietoa oman kehon tilasta ja toiminnasta, mutta valmennus tuo hyvinvointiteot vasta kunnolla arkeen. Oman hyvinvoinnin pitäisi olla tärkeämpää kuin pyykit, mutta äidit eivät arvostakaan itseään arjessa riittävästi. Moni haluaa silotella tietä muille ja jää samalla itse vaille huomiota”, Luhtalampi sanoo Iltalehdessä.

Muuttunut kroppa voi olla äidille shokki

Luhtalampi kertoo huomanneensa, että hiljattain synnyttäneet äidit saattavat jäädä vain odottamaan, että keho palautuu odotusajasta itsestään.

”Osa palautuu spontaanisti hyvin ilman sen kummempaa treenaamista, mutta noin kolmasosa äideistä tarvitsisi tarkemman pohjatyön ennen raskaampaan liikuntaan palaamista tai siirtymistä”, asiantuntija huomauttaa.

Raskauden ja synnytyksen aiheuttamat muutokset kehossa voivat olla monelle shokki ja jopa aiheuttaa surua. Vatsa näyttää eriltä, kroppa on muuttunut ja kehon toimintakykykin voi olla erilainen.

”Se vaikuttaa hirveästi itsetuntoon, seksuaalisuuteen ja siihen, miten kokee itsensä naisena. Se vaikuttaa myös parisuhteeseen. Samaan aikaan voi olla kiitollinen omalle keholle, joka on mahdollistanut lasten saamisen, mutta samalla toivoo, että keho olisi erilainen”, Luhtalampi päättää.

Lähde: Iltalehti

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)