Oletko kuullut Voimaperheet-ohjelmasta? Tästä siinä on kyse

Kuva: bady abbas/ Unsplash

Erilaiset lasten käytösongelmat ovat melko yleisiä, mutta aina niitä ei ole helppo tunnistaa ja erottaa normaalista tottelemattomuudesta ja rajojen testaamisesta. Yksi apukeino ongelmien tunnistamiseen ja ehkäisyyn on Voimaperheet-ohjelma.

Suomen 21 hyvinvointialueesta 14 on ottanut neuvoloissaan käyttöön Voimaperheet-nimellä kutsutun toimintamallin. Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kehittämä ohjelma tarjoaa perheille myönteisen vanhemmuuden ohjausta lasten käytösongelmien ehkäisyyn.

Malli on vuosien tutkimus- ja kehittämistyön tulos, sillä sitä on alettu työstää Turussa vuonna 2009. Voimaperheet-ohjelman tavoitteena on neuvolaikäisten lasten käytösongelmien varhainen tunnistaminen, minkä lisäksi se tarjoaa digitaalista ja ennaltaehkäisevää hoitoa.

”Lapsuusiän käytöshäiriön riski voidaan tunnistaa jo ennen kouluikää”, Voimaperheet-hankkeen johtaja, professori Andre Sourander Turun yliopistosta kertoo.

”Varhainen puuttuminen käyttäytymisen ongelmiin vanhempainohjauksen avulla on tehokkain tapa ennaltaehkäistä myöhempiä ongelmia, kuten nuoruuden mielenterveysongelmia tai rikollisuutta. Voimaperheet antaa vanhemmille työkaluja vastata lapsen käyttäytymisen haasteisiin”, hän jatkaa.

Voimaperheet-malli sisältää lapsen psykososiaalisen toimintakyvyn arvioinnin neuvolan nelivuotisterveystarkastuksessa. Osalle perheistä tarjotaan myös käytösongelmien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen hoitoon kehitetty ja kohdennettu vanhempainohjaus. Hoito-ohjelma perustuu vaikuttavaksi todettuihin vanhempainohjausmenetelmiin ja se toteutetaan strukturoidusti internetin ja puhelimen välityksellä.

Voimaperhe-ohjelmasta selvä apu: ”Lasten käytösongelmat olivat selvästi vähentyneet”

Voimaperheet perustuu väestöseulontaan: jokainen kohderyhmään kuuluva seulotaan nelivuotisneuvolassa Voimaperheet-neuvolakyselyllä. Tällä hetkellä ohjelmaan on mahdollista osallistua Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Keski-Pohjanmaan, Kymenlaakson, Lapin, Länsi-Uudenmaan, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Vantaan ja Keravan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueilla sekä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella Ilmajoella, Kurikassa, Lapualla, Seinäjoella ja Suupohjan alueella sekä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä.

Tähän mennessä hankkeessa on seulottu käytösongelmia noin 98 000 lapselta ja lähes 5 000 perhettä on osallistunut Voimaperheet-vanhempainohjaukseen. Suurin osa ohjelmaan pääsyn kriteerit täyttäneistä perheistä osallistuu ohjelmaan. Peräti 87 prosenttia osallistujista käy läpi koko kolmen kuukauden ohjelman.

”Ohjelmaan osallistumisesta on tutkitusti suuri hyöty perheille. Vuoden seurannassa yli 80 prosenttia valmennusta saaneiden perheiden lapsista ei enää täyttäneet kriteereitä ohjelmaan pääsystä, eli lasten käytösongelmat olivat selvästi vähentyneet. Huomionarvoista on myös se, että hoitoa saaneet perheet käyttivät lähes puolet vähemmän terveyspalveluita kuin verrokit”, Sourander sanoo.

Voit tutustua Voimaperheet-ohjelmaan tarkemmin täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)