Loma voi olla hyvin haastavaa aikaa parisuhteelle

man kissing woman
Kuva: freestocks

Jos suhde on jo valmiiksi heikoissa kantimissa, juhlapyhät ja muut pitkät loma-ajat saattavat olla hyvin haastavaa aikaa. Moni parisuhde saattaa jopa päättyä eroon lomakauden aikana. Jos suhteessa on häiritseviä asioita, ne kannattaisi pyrkiä selvittämään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Pinnan alla kytevä ärtymys voi nopeasti paisua suuremmaksi ja kärjistää riitoja entisestään.

Jos ruuhkavuosien arki on hyvin stressaavaa, parisuhteen ongelmat saattavat joskus jäädä näkymättömiin muiden kiireiden alle. Loma-aika saattaa nostaa epäkohdat voimakkaammin esiin, sillä lomalla kiireet usein helpottavat, eikä ongelmia enää voi niin helposti laittaa vain hektisen arjen piikkiin.

Jos yhteiselossa on ollut haasteita jo ennen lomaa, on hyvä jo etukäteen varautua siihen, että parisuhteen mahdolliset kitkat voivat nousta aivan uudella tavalla esiin loman aikana. Jos tähän on varautunut etukäteen, saattaa olla helpompi käsitellä ongelmatilanteita niiden tullessa eteen sen sijaan, että suhde pahimmillaan ajautuisi jopa eroon.

Ongelmien ei kannata antaa hautua liian pitkään pinnan alla

Jos asioista ei kyetä puhumaan, pieni ärtymys voi nopeasti paisua suureksi turhautumiseksi ja ahdistukseksi. Jos puheyhteys puolisoon on huono tai olematon, voi se pahimmillaan johtaa siihen, että ahdistunut osapuoli kokee ainoana ulospääsynä eron.

Puheyhteyttä puolisoon voi opetella parantamaan joko itse harjoittelemalla tai vaihtoehtoisesti ammattiauttajan avulla. Ihmissuhteet eivät aina ole helppoja. Varsinkin ruuhkavuosien aikana on hyvin tavallista joutua silloin tällöin törmäyskurssille puolison kanssa. Avun hakeminen parisuhteen ongelmakohtien avaamiseksi ei ole häpeä. Päinvastoin on viisas teko etsiä apua silloin, kun se on tarpeen.

Kaikkia suhteita ei ole tarkoitettu kestämään läpi elämän

Joskus ongelmat ovat niin suuria, että varautumisesta huolimatta niitä ei voi ratkaista. Tällöin ero voi olla kaikkien osapuolten kannalta paras ratkaisu.

Eräs haasteita aiheuttava seikka voi olla esimerkiksi tilanne, jossa puolisolla on hyvin erilaiset näkemykset siitä, mikä on paras rentoutumistapa stressaavan arjen keskellä. Jos toinen ei osaa rentoutua ilman alkoholia ja toinen taas käyttää hyvin vähän tai ei lainkaan alkoholia, näkemysero saattaa pidemmän päälle alkaa häiritä voimakkaammin kuin suhteen alussa.

Alkuvaiheessa ihastumisen aikana ihminen usein katsoo helpommin läpi sormien sellaisia asioita, jotka muutoin tuntuisivat hyvin ärsyttäviltä. Kun alkuhuuma haihtuu, tällaiset asiat saattavat alkaa ärsyttää jatkuvasti enemmän. Jos asioista ei kiireen takia ehditä kunnolla keskustella, voi tilanne kärjistyä nopeasti lomalla, kun toinen haluaa nauttia alkoholia ja toinen kokee tämän ahdistavana. Pahimmassa tapauksessa tämä saattaa estää yhteisen rentoutumisen kokonaan.

Tärkeintä on tunnistaa tilanne ajoissa ja hankkia tarvittaessa apua

Ongelmien lakaiseminen maton alle johtaa todennäköisesti pitkällä tähtäimellä vain molempien puolisoiden sekä muiden perheenjäsenten onnettomuuteen. Ammattilainen on kohdannut vastaavia tilanteita usein ja kykenee antamaan puolisoiden käyttöön tehokkaita työkaluja, joiden avulla on mahdollista kehittää kommunikaatiokykyä ja saada sitä kautta yhteiselo sujumaan onnellisemmissa merkeissä.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)