Kuinka alhainen dopamiinitaso oireilee?

Kuinka alhainen dopamiinitaso oireilee?
Kuva: Adrian Swancar

Alhainen dopamiinitaso voi oireilla monin tavoin. Muutokset mielialassa, muistin toiminnassa, unirytmissä ja unen laadussa sekä sosiaalisessa käyttäytymisessä saattavat kieliä alhaisista dopamiinitasoista. Ruuhkavuosien stressi saattaa myös aiheuttaa aivojen dopamiinin määrän muutoksia.

Dopamiini on hermovälittäjäaine, jolla on tärkeä rooli kehon toiminnoissa. Dopamiinia tuotetaan eri aivoalueilla ja se on keskeinen komponentti esimerkiksi motoristissa ja kognitiivisissa toiminnoissa.

Aivojen dopamiinitaso nousee, kun ihminen odottaa jotakin itselleen tärkeää asiaa tapahtuvaksi. Dopamiini on keskeisessä roolissa aivojen palkitsemis- ja motivaatiojärjestelmissä. Tärkeästä roolistaan huolimatta dopamiinia on suhteellisen vähän aivoissa: dopamiinia tuottavat neuronit muodostavat vain pienen osan kaikista neuroneista.

Aivojen toiminnan kannalta on tärkeää, että dopamiinin määrä pysyy sopivalla tasolla. Jos dopamiinia on liian vähän aivoissa, tästä voi seurata monenlaisia ongelmia.

Vähäinen dopamiinin määrä saattaa aiheuttaa esimerkiksi seuraavanlaisia oireita:

  • Ahdistus
  • Masennus tai toivottomuus
  • Unohteleminen
  • Välinpitämättömyys asioita kohtaan, joista on aiemmin nauttinut
  • Keskittymisvaikeudet
  • Univaikeudet
  • Motivaatio-ongelmat
  • Vetäytyminen omiin oloihin

Mikä aiheuttaa dopamiinin määrän vähenemistä aivoissa?

Monet tekijät saattavat alentaa aivojen dopamiinitasoa. Esimerkiksi eräs ylipainon vähemmän tunnettu haittavaikutus on aivojen dopamiinitason lasku. Ylipaino on myös monella muulla tavalla haitallista ihmiselle. Myös päihdekäyttö laskee dopamiinitasoa pitkällä tähtäimellä.

Runsas tyydyttyneiden rasvojen nauttiminen lisää hetkellisesti dopamiinin määrää aivoissa, mutta tämän piikin jälkeen jatkuva ja runsas rasvaisen ruoan nauttiminen häiritsee keskushermoston toimintaa. Koska dopamiinia tuotetaan keskushermostossa, tämä saattaa johtaa dopamiinin määrän vähentymiseen pitkässä juoksussa.

Stressi vähentää usein dopamiinin määrää aivoissa

Stressin on osoitettu vähentävän dopamiinin määrää aivoissa. Stressiä voivat aiheuttaa esimerkiksi taloushuolet, ihmissuhdehuolet tai ongelmat työpaikalla. Kannattaa pyrkiä selvittämään tämänkaltaiset ongelmat sen sijaan, että jää murehtimaan asioita pitkäksi aikaa. Pitkäkestoinen stressi on keholle ja mielelle monilla muillakin tavoilla hyvin haitallista. Jos ihmisen omat voimavarat eivät riitä asioiden selvittämiseen, kannattaa hakeutua ammattiauttajan tai lääkärin luokse saamaan apua erilaisten elämän solmukohtien avaamiseen.

Dopamiinin määrää voi kasvattaa säännöllisen liikunnan avulla. Hikiliikunta voi auttaa lisäämään dopamiinin määrää. Tämän epäillään olevan yksi syy siihen, miksi urheilusuoritus voi vaikuttaa ihmiseen huumausaineen tavoin. Musiikin on myös havaittu lisäävän dopamiinin tuotantoa aivoissa. Tämän epäillään olevan syy siihen, että toiset laulut tuntuvat aiheuttavan voimakkaita tunnereaktioita ja jopa “kylmiä väreitä” kuulijassaan.

Lähde ja lisätietoa: Very Well Mind

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *