Tuore vanhempikin saa tehdä virheitä!

Tuore vanhempikin saa tehdä virheitä!
Kuva: Drew Hays

Ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tullessaan ihminen voi kokea epävarmuutta monista asioista. Varsinkin jos vertailee itseään muihin, saattaa tuntua että on täysin epäonnistunut vanhempana. Itsekriittiset ajatukset kannattaa kuitenkin siirtää sivuun. Vanhemmuus kasvattaa ja itselleen tulee antaa riittävästi aikaa tässä prosessissa. Muista, että virheet ovat sallittuja myös vanhemmille!

Lasta on odotettu hartaasti saapuvaksi ja kun viimein pienen käärön kanssa päästään palaamaan sairaalasta kotiin, ovat tuoreet vanhemmat onnensa kukkuloilla. Alkuvaiheessa vauvan käsittely voi tuntua pelottavalta. Vaikka lapsi olisi tukevasti otteessa, vanhempi saattaa jopa hysteerisesti pelätä pudottavansa vauvan. Jos lapsella on nukkumisvaikeuksia, vanhemmat herkästi syyllistävät itseään ajatellen, etteivät osaa hoitaa lasta oikein.

On tärkeää ymmärtää ajatusten johtuvan uuden asian äärellä olemisesta, eikä omista vanhemmuustaidoistaan.

Älä vertaa itseäsi muihin!

On normaalia kokea vanhempana riittämättömyyden ja epävarmuuden tunteita. Muita vanhempia seuratessa voi tulla tunne, että muissa perheissä kaikki on paremmin, vaikkei tämä pidä paikkaansa. Joskus tunteet voivat tuntua hyvinkin voimakkailta ja häiritä arkielämää konkreettisesti. Pahimmassa tapauksessa vanhempi jopa masentuu luullessaan, ettei osaa hoitaa lastaan riittävän hyvin.

Älä välitä muiden mielipiteistä!

Jos keskityt liikaa muiden miellyttämiseen ja mietit, mitä muut ajattelevat, ei riittämättömyyden tunteesta koskaan pääse eroon. Jos vielä lähipiirissä joku henkilö tuo kärkkäästi esiin mielipiteitään lasten kasvatukseen liittyen, tämä vain lisää vanhemman epävarmuutta ja ahdistuksen tunteita.

Jokainen vanhempi ja perhe on omanlaisensa

Kannattaa alusta asti opettaa itselleen, ettei muita tarvitse miellyttää. Erityisesti vanhemmilla sukulaisilla voi joskus olla tiukkojakin näkemyksiä, kuinka perheessä tulisi toimia ja miten kasvattaa lapsia. Neuvot ovat usein vanhentuneita ja niitä noudattamalla voi pahimmillaan jopa vahingoittaa lapsen kehitystä. Esimerkiksi vanha neuvo, jonka mukaan lapsi tulee jättää itkemään pimeään huoneeseen, jotta hän oppii nukkumaan yksin, ei enää ole tätä päivää. Vanhempi sukulainen voi kuitenkin kirkkain silmin selittää tämän kasvatusmetodin olevan ainoa oikea ja jos vanhempi ei toimi näin, on se haitaksi lapselle. Näissä tilanteissa tulee muistaa pitää tiukasti kiinni omasta näkemyksestään.

Vanhemman kannattaa muutoinkin luottaa intuitioonsa. Vanhempi tuntee lapsensa parhaiten ja siksi hänellä on paras ymmärrys, mikä juuri hänen lapselleen parhaiten kulloisessakin tilanteessa sopii. Tuoreen vanhemman kannattaa rohkeasti luottaa itseensä ja sivuuttaa epävarmuuden tunteet. Lapsi on pieni vain lyhyen aikaa, eikä kallisarvoisia päiviä siksi kannata käyttää turhaan huolehtimiseen vaan nauttia tuosta ajasta täysin rinnoin.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *