Tarvitsetko sinäkin kahvia saadaksesi töitä tehtyä?

Tarvitsetko sinäkin kahvia saadaksesi töitä tehtyä?
Kuva: Nick Morrison

Ruuhkavuosien kiireissä kahvikupin piristävä vaikutus tuntuu joskus kirjaimellisesti hengenpelastajalta. Jos mieli on väsynyt, kofeiini auttaa jaksamaan. Moni kokee, ettei päivä lähde kunnolla käyntiin ennen ensimmäistä kahvikupillista. Työntekokaan ei tunnu luistavan normaaliin tahtiin ilman kahvia. Millainen suhde sinulla on kahviin?

Tunnustan kuuluvani heihin, jotka kokevat kahvin kuuluvan olennaisena osana onnistuneeseen päivään. En juo kahvia välittömästi sängystä noustuani, vaan vasta siinä vaiheessa, kun olen valmis aloittamaan työt. Huomaan selvästi, kuinka saan kofeiinista energiaa. Vaikutus on voimakkaimmillaan noin puoli tuntia kahvikupin nauttimisen jälkeen ja alkaa sen jälkeen hiljalleen hiipumaan. Usein juon kupillisen siinä vaiheessa, kun aloitan työt ja hiljalleen huomaan kofeiinin alkavan vaikuttaa. Itselleni kaikkein paras hetki työntekoon on noin tunti kahvikupin nauttimisen jälkeen.

Olen varmasti riippuvainen kahvista fysiologisessa mielessä, vaikkei itsestäni siltä tunnukaan. En onneksi saa helposti kahvipäänsärkyä, vaikka joskus kuppi jää juomattakin. Tähän voi vaikuttaa se, että juon kuitenkin suhteellisen vähän kahvia päivisin. Minulle raja on keskimäärin kaksi kuppia päivässä. Jos ylitän tämän rajan, olo muuttuu levottomaksi enkä enää saa kahvista piristävää vaikutusta. Jotkut ihmiset juovat päivässä todella monta kuppia kahvia. On ymmärrettävää, että tällöin kahvipäänsärky pääsee yllättämään helpommin, jos kahvia ei saa tuttuun aikaan.

Kahvilla on monia hyödyllisiä vaikutuksia

Kahvin on todettu tutkimuksissa parantavan lähimuistia. Terveyskirjastossa kerrotaan Suomessa tehdystä tutkimuksesta, jossa 3-5 kupillista kahvia päivittäin juoneilla eläkeikäisillä henkilöillä havaittiin pienempi riski sairastua dementiaan verrattuna samaa ikäluokkaa oleviin ihmisiin, jotka joko karttoivat tai joivat runsaammin kahvia.

Kofeiinin on myös havaittu vähentävän Parkinsonin taudin oireita. Parkinsonin taudissa aivoissa tuhoutuu soluja, jotka tuottavat hermovälittäjäaine dopamiinia. Väestötutkimuksissa on havaittu, että säännöllinen kahvinjuonti on yhteydessä pienempään riskiin sairastua Parkinsonin tautiin. Kahvin on myös havaittu suojaavan maksaa pienentämällä maksakirroosin riskiä. Tämä yhteys on selvin sellaisissa maksavaurioissa, joiden syntyyn liittyy alkoholin liikakäyttö. Vaikuttaa myös siltä, että kahvinjuojilla esiintyy vähemmän diabetesta.

Kahvi vaikuttaa jokaiseen yksilöllisesti

En ole tietoisesti suunnitellut suhdettani kahvin, se on itsekseen muotoutunut tällaiseksi elämän aikana. Kokemus on opettanut minulle, ettei kahden kupin rajaa kannata ylittää. Jokaisen ihmisen fysiologia on erilainen ja siksi jokainen reagoi kahviin ja sen määrään hiukan eri lailla. Onkin tärkeää tunnistaa se määrä kahvia ja kahvin nauttimisajankohta, joka on itselle kaiken optimaalisin. Jos kahvia ei juo liiallisesti, sen hyödyt ovat maksimaaliset ja mahdolliset haitat minimaaliset.

Kuinka tärkeä elementti kahvi on sinulle tavallisessa päivässäsi ja työnteon tehokkuuden kannalta?

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *