Onnellisten parien kommunikointitavat – ota tästä mallia!

Kuva: Pexels/ Vera Arsic

Kommunikointi on ihmissuhteiden keskiössä. Ilman oikeaoppista kommunikaatiota syntyy ongelmia ja ihmissuhteet kuihtuvat. Parisuhteessa kommunikaation merkitys on entistä suurempi, kommunikoidaanhan kumppanin kanssa yleensä päivittäin.

Parisuhteen osapuolet kokevat tulleensa paremmin kuulluksi ja ymmärretyksi, jos pari osaa kommunikoida toisilleen taitavasti. Hyvä kommunikaatio myös luo tunteen, että suhde on tukevammalla pohjalla. Kommunikointi ei kuitenkaan ole kaikille helppoa ja usein parisuhdeongelmien ytimessä on juuri kommunikaatio-ongelmat.

”Ihmiset haluavat tulla ymmärretyksi ja he haluavat kokea, että heidän tunteitaan arvostetaan. Kun näin ei tapahdu, alkaa suhteessa ilmetä ongelmia. Pariskunnat eivät tule koskaan vastaanotolleni ja sano: ’Me todella ymmärrämme toisiamme, siksi haluamme erota.’ Päinvastaista tapahtuu sen sijaan jatkuvasti”, pariterapeutti Jonathan Robinson kommentoi.

Millaisia hyvät kommunikointitavat sitten ovat? Robinson on esitellyt onnellisten ja terveessä suhteessa olevien pariskuntien hyviä kommunikointitapoja, joista kannattaa ottaa mallia omassa suhteessa.

Näin kommunikoit parisuhteessa

Osoitus arvostuksesta

Kerro kumppanillesi, että arvostat häntä ja hänen tekojaan. Pienellä viestillä tai kehulla voi olla valtava merkitys. Arvostusta on hyvä osoittaa päivittäin.

Aktiivinen kuunteleminen

Kuuleminen ja kuunteleminen ovat eri asioita. Siinä on siis ero, kuuletko mitä kumppanisi sanoo vai kuunteletko mitä hän sanoo. Robinson suosittelee, että parit kuuntelevat toisiaan empaattisesti, jotta he varmasti sisäistävät, mitä toinen kertoo. Empaattisella kuuntelulla Robinson tarkoittaa sitä, että kun kuuntelet kumppaniasi, et kuitenkaan tarjoa vastauksena ratkaisuja tai mielipiteitä, vaan osoitat sanoillasi, että ymmärrät häntä. Voit esimerkiksi vastata näin: ”Huomaan sinun olevan tolaltasi, koska…” Tällainen kommunikointitapa auttaa myös riitatilanteissa laskemaan kierroksia. Empaattista ja aktiivista kuuntelua on kuitenkin hyvä opetella ensin seesteisessä arjessa ennen kuin sitä hyödyntää riitatilanteessa.

Kirjallista kritisointia

Kumppanin kritisoiminen voi synnyttää riitatilanteita, mutta kritisointia on vaikea välttää kokonaan. Robinson kehottaa esittämään kritiikin kirjallisesti sen sijaan, että sanoisit asiat suoraan ääneen. Laita siis paperille muutamia asioita, jotka ärsyttävät kumppanissasi, jos sellaisia ilmenee. Kun kumppani saa lukea hänelle osoitetun kritiikin paperilta, voi hän käsitellä asiaa omassa rauhassa ja miettiä, miten siihen vastaa. Robinson neuvoo vastaanotollaan käyviä pareja antamaan kirjallista kritiikkiä toisilleen kerran kolmessa kuukaudessa, mitä voi kokeilla myös oman kumppanin kanssa.

Positiivisuutta esiin

Parisuhde kiittää, kun pariskunta sanoo positiivisia asioita toisilleen säännöllisesti. Positiivisten asioiden sanominen kumppanille on myös kuin laittaisi rahaa pankkiin. Positiiviset kommentit kertyvät muistiin ikään kuin säästöön ja antavat sieltä turvaa, kun kiire ja stressi saavat pinnan kireälle ja parin välille syntyy riitoja. Jos positiivisuutta ei ylläpidä säännöllisesti, tyhjenee tämä pankki lopulta.

Tarvittaessa aikalisä

Jos kinastelu vaikuttaa olevan paisummassa isommaksi ja tunteet alkavat käydä kuumana, on tärkeä viheltää peli hetkeksi poikki ja ottaa aikalisä. Sopikaa jokin merkkisana, jonka avulla kerrotte toisillenne tarvitsevanne hetken tauon riitatilanteesta. Kun on hetken antanut kierrosten laskea, voi sen jälkeen jatkaa asian käsittelyä rauhallisemmissa merkeissä.

Kysymyksiä, kysymyksiä

Vaikka suhdetta olisi takana jo kymmeniä vuosia, voi toisesta oppia yhä uusia asioita, sillä ihminen kehittyy ja muuttuu ajan mittaan. Kysymysten ei tarvitse olla edes niin syvällisiä, vaan voit kysyä kumppaniltasi esimerkiksi hänen viikon kohokohtaansa tai missä vaiheessa viikkoa hän on tuntenut erityistä läheisyyttä kanssasi. Yksinkertaisilla kysymyksillä voi ylläpitää ja vaalia rakkautta.

Lisää kommunikointivinkkejä löydät aiemmin julkaistusta artikkelista täällä.

Lähde: Fatherly

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)