Onko töihin, kouluun tai päiväkotiin paluu edessä? 4 vinkkiä rennompaan syksyyn

Kuva: Pexels/ RDNE Stock project

Onko perheellänne paluu arkeen syksyn tullen edessä? Tuntuuko ajatus siitä ahdistavalta? Oireilevatko lapset koulun tai päivähoidon aloitusta? Näillä vinkeillä selätät ahdistuksen sekä kaaoksen ja perheenne voi palata arkeen astetta helpommin.

Lähestyvä syksy on jännittävää aikaa monissa perheissä. Lapset menevät kouluun, pienemmät lapset päivähoitoon, kun taas vanhemmilla on mahdollisesti edessä paluu töihin tai opintojen pariin. Ajatus voi tuntua ahdistavalta niin aikuisesta kuin lapsestakin. Olo voi olla myös haikea: takana on ihana kesäloma ja edessä häämöttää syksy ja sen pimeät illat arkisine aheruksineen.

Näillä vinkeillä paluu arkeen helpottuu:

1. Vanhempi huolehdi itsestäsi

Vanha sanonta kuuluu, että vanhemman tulee laittaa happinaamari ensin itselleen, ennen kuin voi auttaa lastansa. Se pätee tässäkin asiassa, jolloin kesälomat on lusittu ja edessä on pitkä syksy arjen kiireineen ja tehtävineen. Terveysalan ammattilaisten mukaan takaisin arkirytmiin kiinni pääseminen vaatii noin pari viikkoa totuttelua. Itselleen tulee antaa aikaa opetella takaisin arjen rytmiin ja sen mukanaan tuomiin vastuualueisiin. Jotkut saattavat kokea lomaltapaluustressiä, johon auttaa aika ja hitaampi toimiminen.

Ensimmäisten viikkojen aikana töihinpaluuta tulisi helpottaa rauhoittamalla tahtia. Vaikka virtaa tuntuisi loman jälkeen olevan, kannattaa aloittaa rauhallisesti. Älä yritä saada kaikkea heti valmiiksi ensimmäisten työpäivien aikana.

Muista huolehtia hyvinvoinnistasi liikkumalla ja nukkumalla riittävästi. Kun olosi on latautunut ja energinen, jaksat myös paremmin olla lastesi tukena.

2. Helpota lapsen oloa

Loman loppuminen voi harmittaa lasta. Syitä harmitukselle kannattaa pohtia lapsen kanssa ääneen. Vanhempi voi kertoa oman esimerkin harmituksesta ja töihin palaamisesta. Mikäli lapsella ilmenee kiukunpurkauksia, tulisi vanhemman keskustella asiasta lapsen kanssa. Lapsen tunteita tulee sanoittaa ja muistaa olla lasta kohtaan kärsivällinen, sekä antaa tilaa lapsen vaikeillekin tunteille.

Vanhemman kannattaa kertoa lapselle koulun ja päivähoidon aloittamisesta positiiviseen sävyyn. Tulevaa arkeenpaluuta kannattaa sanoittaa lapselle ikätasoisesti. Lasta voi yrittää lohduttaa positiivilla luvassa olevilla asioilla, kuten ajanvietosta kavereiden kanssa tai uusien kavereiden löytämisestä.

3. Harjoitelkaa arkirytmiin palaamista

Arkirytmiin palaamista kannattaa harjoitella pikkuhiljaa viikkoa tai paria ennen loman loppumista. Näin lapsi ehtii hyvin mukaan. Muuttakaa unirytmiä tulevaan arkeenne sopivaksi. Puhu lapselle päivittäin positiiviseen sävyyn tulevan päivähoidon ja koulun aloituksesta. Kalenteri on hyvä apukeino, jonka avulla voit kertoa lapselle montako lomapäivää on jäljellä ja milloin päivähoito tai koulu alkaa.

4. Pyhitä ensimmäinen viikko arkeenpaluulle

Vanhemmalta vaaditaan paljon kärsivällisyyttä ensimmäisen viikon aikana lapsen palattua päivähoitoon tai kouluun. Vanhemman onkin hyvä varata lapselle erityisen paljon huomiota ja sylittelyä. Koko perhe saattaa olla normaalia väsyneempi ja se on ymmärrettävää. Siksi onkin erittäin tärkeää huolehtia unenlaadusta ja sen riittävyydestä.

Uusia harrastuksia ei kannata aloittaa ensimmäisen viikon aikana. Niiden aika on sitten myöhemmin, kun lapsi on tottunut päivähoitoon -tai kouluunpaluuseen. Puhukaa paljon siitä, miltä lapsesta tuntuu ja mitä mukavaa päiväkodissa tai koulussa on. Ole kiinnostunut lapsen asioista.

Ensimmäinen viikko on syytä ottaa rauhallisesti, eikä vaatia keneltäkään liikoja. Kaikkien ollessa väsyksissä tunteet voivat leiskuta, jolloin vanhemmalta vaaditaan pitkää pinnaa ja armollisuutta, niin itseään kuin lastaan kohtaan.

Jännittääkö arkeenpaluu sinua tai lastasi? Kuinka voisitte helpottaa siihen liittyvää jännitystä ja ahdistusta?

Lähteet: Vantaa ja Winestate

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.