9 asiaa, jotka opit terveessä ja onnellisessa parisuhteessa

9 asiaa, jotka opit terveessä ja onnellisessa parisuhteessa
Kuva: Ryan Franco

Populaarikulttuurista tuttuja rakkaustarinoita voi tiivistää kaikessa yksinkertaisuudessaan näin: he rakastuivat ja elivät elämänsä onnellisena loppuun asti. Tosielämän rakkaustarinat eivät kuitenkaan toimi samalla tavalla. Suhde tarvitsee muutakin kuin rakkautta, jotta se kestää ja voi hyvin.

Vahvinkaan rakkaus ei saa parisuhdetta kestämään, jos muut palaset eivät ole suhteessa kohdillaan. Terve ja onnellinen suhde tarvitsee rakkauden ohella kunnioitusta, kompromisseja, itsenäisyyttä, luottamusta, empatiaa ja myötätuntoa. Kun pohja on kunnossa, suhde rakentuu vakaaksi ja kestäväksi.

Kun olet onnellisessa ja terveessä parisuhteessa, opit nämä 9 asiaa:

 • Jos joku todella rakastaa ja kunnioittaa sinua, näyttää hän sen sinulle päivittäin
  Sinun ei tarvitse kyseenalaistaa kumppanin tunteita ja kunnioitusta, koska hän osaa näyttää sen. Jokaisella on omat tapansa osoittaa tunteensa ja tapojen tunnistamisessa auttaa, kun tietää oman ja kumppaninsa rakkauden kielen. Hän osaa osoittaa, että haluaa olla kanssasi eikä pelaa mitään pelejä.
 • Opit tietämään, mitä sitoutuminen todella on
  Kun suhde vakavoituu, keskustellaan pelisäännöistä ja sitoudutaan toisiinsa. Todellinen sitoutuminen on kuitenkin paljon muutakin. Sitoutuminen on sitä, että seisoo toisen rinnalla vaikeinakin aikoina ja tukee toinen toistaan.
 • Myös onnellista suhdetta pitää työstää
  Onnellisinkaan parisuhde ei ole vain ruusuilla tanssimista, vaan suhteeseen on panostettava. Parisuhde vaatii kärsivällisyyttä, kompromisseja, ymmärrystä sekä toisinaan uhrauksia. Osapuolten täytyy kyetä kasvamaan ja tukemaan toisiaan prosessissa.
 • Rakkaus ei ole aina sitä, mitä kuvittelit sen olevan
  Jos kuitenkin kumpikin osapuoli on täysillä mukana suhteessa ja samalla sivulla toistensa kanssa, voi suhteesta tehdä juuri sellaisen kuin he haluavat sen olevan.
 • Et voi muuttaa ihmistä
  Jokaisella ihmisellä on hyvät ja huonot puolet ja koska toista ihmistä ei voi muuttaa, tarvitaan kykyä hyväksyä toinen ihminen sellaisena kuin hän on. Kumppanin ärsyttäviäkin piirteitä voi oppia rakastamaan.
 • Voit olla täysin oma itsesi
  Jos et voi olla täysin oma itsesi tai kumppani haukkuu tai vähättelee sinua, ei suhteessa ole kaikki kohdallaan. Terveessä parisuhteessa kumppani kannustaa ja tukee. Osaatte nauraa noloille kommelluksille yhdessä eikä kumpikaan kohtele toista alentavasti.
 • Riidat ovat luonnollinen osa parisuhdetta
  Jokaisessa suhteessa ilmenee riitoja eikä mikään suhde ole 100-prosenttisesti täydellinen. Terveessä suhteessa pari osaa ratkaista riidat ja kommunikoida kypsällä tavalla.
 • Vaikeuksista halutaan selvitä yhdessä
  Parisuhteissa on hyvien aikojen vastapainona myös huonompia ja vaikeita aikoja. Jos toiseen ihmiseen on todella sitoutunut ja haluaa jakaa yhteisen elämän, eivät vaikeudet saa heittämään heti pyyhettä kehään.
 • Et mieti, olisiko joku muu parempi vaihtoehto kumppaniksi
  Kun suhde on vakaalla pohjalla ja pari kunnioittaa toisiaan, tuntuu suhde tyydyttävältä. Oman kumppanin kanssa ei tarvitse miettiä, olisiko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella. Olet onnellinen suhteessasi ja kumppani tekee sinut onnelliseksi.

Lähde: Your Tango

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *