Maidon juonti voi pahentaa aknea sekä teinillä että aikuisella

Maidon juonti voi pahentaa aknea sekä teinillä että aikuisella
Kuva: Sinitta Leunen

Tutkimusten mukaan maitotuotteet saattavat pahentaa aknea. Jos teinillä on näppyläinen iho eikä tulehdus tunnu parantuvan, kannattaa kokeilla jonkin aikaa maidotonta elämää ja katsoa, onko tällä vaikutusta ihoon. Jos vanhempi itse kärsii aknesta, aikuinenkin voi hyötyä maitotuotteiden vähentämisestä tai jättämisestä kokonaan pois ruokavaliosta.

Ihon kunto on kasvavalle nuorelle usein todella herkkä asia. Somessa näkee nykyään lähes säännönmukaisesti filttereillä käsiteltyjä kuvia, joissa iho kuultaa puhtauttaan. Teinit käyttävät itsekin somejulkaisuissaan tottuneesti filttereitä, jolloin kuvat eivät välttämättä vastaa todellisuutta lainkaan.

Jos nuorella on iho-ongelmia, hänen suurin toiveensa usein on, että ihon tilanne parantuisi. Pahimpien tulehdusten kanssa kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla saamassa asiaankuuluvat lääkkeet. Myös kotikonstein voi kuitenkin yrittää rauhoittaa ihoa. Eräs keino, jota kannattaa kokeilla, on maitotuotteiden vähentäminen.

Useissa tutkimuksissa on linkitetty maitotuotteet aknen pahenemiseen

Maitotuotteiden kulutus on lisääntynyt länsimaisen väestön keskuudessa ja samaan aikaan akne on yleistynyt. Aknen esiintymiseen vaikuttavat toki monet asiat, mutta silti nämä kaksi ilmiötä saattavat liittyä toisiinsa.

Lehmän maidossa on luonnollisia kasvuhormoneja, joiden tarkoitus on auttaa vasikkaa kasvamaan. Nämä kasvuhormonit saattavat pahentaa lehmänmaitoa juovan ihmisen aknea. Lehmän maidossa on myös laktoosia, jota ihmisen ruoansulatusjärjestelmän on vaikeaa hajottaa. 65% ihmisistä ei siedä hyvin laktoosia. Jos kuuluu tähän joukkoon, aknen paheneminen voi liittyä maitotuotteiden runsaan käytön aiheuttamaan laktoosiherkkyyteen tai allergiseen reaktioon.

Vanhempi saattaa olla huolissaan siitä, jääkö lapsi ilman tärkeitä ravintoaineita, jos maitotuotteet jäävät pois ruokavaliosta. Tällainen huoli on kuitenkin turha. Tarpeelliset ravintoaineet on mahdollista saada myös muuta kautta. Moni lapsi ei kykene lainkaan käyttämään maitotuotteita ja kasvaa silti terveeksi aikuiseksi.

Lehmänmaito ei ole ihmisen luonnollista ravintoa

Maito on kuulunut ihmisten ruokavalioon vasta suhteellisen lyhyen aikaa. Tämä on pääsyy siihen, että monien ihmisten ruoansulatusjärjestelmä ei lainkaan kestä maitoa. Ihminen ei käytännössä tarvitse maitoa, joten sen voi mainiosti korvata muilla tuotteilla.

Viime aikoina on uutisoitu paljon myös maidontuotantoon liittyvistä eettisistä näkökulmista. Lehmä ei tuota maitoa, ellei se ole raskaana. Tehotuotantotiloilla vasikka otetaan pois emoltaan, jotta se ei joisi emon maitoa, jonka ihminen ottaa omaan käyttöönsä. Vasikan ja emon erottaminen toisistaan aiheuttaa molemmille tutkitusti suurta stressiä, minkä jokainen vanhempi voi hyvin ymmärtää. Yllä kuvattujen terveysnäkökulmien lisäksi moni kokee eettisen näkökulman yhtenä lisäsyynä jättää maitotuotteet vähemmälle tai jopa luopua niistä kokonaan.

Jos haluaa tutkia, vaikuttavatko maitotuotteet aknen pahenemiseen, voi kokeilla olla muutamia viikkoja tai pari kuukautta ilman maitotuotteita. Monet muutkin tekijät voivat vaikuttaa aknen pahenemiseen maitotuotteiden lisäksi. Jos ihon kunto kuitenkin paranee maitotauon aikana, voi tästä vetää johtopäätöksen, että maitotuotteet eivät välttämättä sovi itselle ja niistä voi silloin halutessaan luopua kokonaan.

Lähde: Healthline

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *