Näin opit luottamaan kumppaniin uudelleen valehtelun jälkeen

Kuva: Unsplash/Jametlene Reskp

Yksikään parisuhde ei ole terve, jos luottamus ei ole kunnossa. Luottamus on kuin lasi: siihen tulee säröjä ja se voi helposti murentua pieniksi paloiksi. Valehteleminen on yksi nopea tapa tuhota parin välillä vallitseva luottamus.

Kun kumppanin valheet paljastuvat, voi siitä seurata iso kriisi. Niin pienet ja isot valheet kuin valkoiset valheetkin voivat horjuttaa parisuhteen vakautta ja syödä luottamusta pariskunnan välillä.

”Jotta yksikään suhde voi kukoistaa, tarvitaan luottamusta ja avointa kommunikaatiota. Konflikteja ilmenee ilman niitä”, terapeutti Angie Sadhu selittää Self-verkkolehden haastattelussa.

Pariskunnat ovat taipuvaisia riitelemään enemmän, jos he epäilevät toistensa aikeita ja rehellisyyttä. Samalla he saattavat tarkkailla toisiaan niin paljon, että alkavat tukahduttaa toisiaan ja suhdettaan. Jännitteet voivat nostaa pintaan myös stressiä tai ahdistusta, jotka rasittavat suhdetta entisestään.

Suhde ei kuitenkaan ole tuhoon tuomittu, vaikka kumppani jäisi kiinni valehtelemisesta. Luottamuksen voi rakentaa uudelleen, mutta helppoa se ei välttämättä ole. Anteeksipyytämisen ja -antamisen lisäksi tarvitaan halua ja sitoutumista luottamuksen korjaamiseksi sekä aikaa.

Näin opit luottamaan kumppaniisi uudelleen

Anna itsellesi lupa olla harmissaan ja pettynyt

Älä työnnä vaikeita ja ikäviä tunteita syrjään, vaan hyväksy ja käsittele ne. Itke, jos siltä tuntuu tai pura ajatuksiasi ystävälle tai päiväkirjaan. Tärkeintä on tiedostaa se, ettei vääriä tunteita ole.

Keskustele kumppanisi kanssa tapahtuneesta

On tärkeää, että saat vastauksia kysymyksiisi ja käytte avoimen keskustelun kumppanin kanssa tapahtuneesta. Se ei ole helppoa ja se vaatii kärsivällisyyttä sekä haavoittuvuutta kummaltakin osapuolelta. Jos ette puhu asiasta ja käsittele sitä myös yhdessä, on se tulevaisuudessa loputtomien riitojen lähde.

Kuuntele kumppaniasi

Kun kumppanisi kertoo omaa puoltaan asiasta, yritä parhaasi mukaan kuunnella häntä rauhassa ja keskeyttämättä. Älä syyttele kumppaniasi, vaan kerro hänelle, miltä sinusta tuntuu. Muista, ettet välttämättä pidä kaikesta kuulemastasi. Jos voit avoimin mielin ja rauhallisena kuunnella kumppaniasi, kylvää se siemenen terveelle ja rehelliselle kommunikaatiolle.

Tarkkaile, minkälaisia muutoksia kumppani on tehnyt luottamuksen palauttamiseksi

Kun keskustelun jälkeen yritätte mennä eteenpäin, pidä silmällä miten kumppanisi käyttäytyy ja mikä muuttuu – vai muuttuuko mikään.

Varo, ettet toimi kumppanisi kanssa kuin ”helikopterivanhempi”

Jos kumppanisi on aidosti pahoillaan, pitäisi hänen osoittaa se sanojen lisäksi teoillaan. Liiallinen vartioiminen ja kaiken kyttääminen voi tehdä kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Keskittykää sen sijaan uusiin tapoihin, joilla kumppani voi saada sinut luottamaan itseensä jälleen.

Keskity tulevaisuuteen

Menneistä on osattava päästää myös irti, jotta haavat voivat parantua ja luottamus voi syntyä uudelleen. Jotta tapahtuneesta pääsee yli, on annettava anteeksi. Se ei tarkoita, että teko pitäisi unohtaa, mutta sitä on prosessoitava ja mentävä eteenpäin. Miettikää tapoja, joilla voitte vahvistaa suhdettanne.

Muistuta itseäsi siitä, että kyse on prosessista

Luottamuksen rakentuminen ottaa aikansa ja tunteet voivat aaltoilla. Jos ajan mittaan ette kuitenkaan omin neuvoin saa korjattua tilannetta, voitte harkita myös ammattiapua suhteen pelastamiseksi.

Lähde: Self

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)