Eronnut vanhempi, tiesitkö oikeudestasi tähän Kelan tukeen?

green plant on brown round coins
Kuva: Micheile Hender

Lapsiperheet voivat saada erilaisia tukia Kelasta, mikä auttaa selviämään arjen menoista. Mahdollisuus erääseen tukeen ei kuitenkaan välttämättä ole kaikkien siihen oikeutettujen vanhempien tiedossa, koska sen nimi on harhaanjohtava.

Lapsilisä on todennäköisesti kaikille vanhemmille tuttu juttu. Jos vanhemmat eivät asu yhdessä, voivat he sopia kummalle lapsilisä maksetaan. Kelan sivuilla kerrotaan, että jos sopimusta ei synny vanhempien välillä, maksaa Kela lapsilisän sille vanhemmalle, jonka luona lapsi asuu ja joka pääasiassa huolehtii lapsen hoidosta sekä kasvatuksesta.

Lapsilisään on mahdollista saada yksinhuoltajakorotus. Tämäkin voi olla jo monille eronneille vanhemmille tuttu juttu. Yksinhuoltajakorotuksen saa, jos ei ole avio- tai avoliitossa. Korotukseen on oikeutettu myös, jos on eron myötä muuttanut erilleen puolisostaan.

Korotusta tarjotaan vain sille vanhemmalle, joka saa lapsilisän. Uusi tieto voi kuitenkin olla se, että lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen saa myös silloin, vaikka vanhemmilla olisi yhteishuoltajuus. Tuen nimi onkin hieman harhaanjohtava.

”Enemmistö vanhemmista säilyttää eron jälkeen lapsen yhteishuoltajuuden. Voi olla, että osa vanhemmista ei tällöin huomaa, että heillä voisi olla mahdollisuus saada yksinhuoltajakorotusta”, Kelan tutkimuspäällikkö Anneli Miettinen toteaa Helsingin Sanomissa.

Korotuksesta saatava tuen määrä voi olla satoja euroja kuukaudessa

Helsingin Sanomia siteerannut Taloussanomat kertoo, että Kelan tilastojen mukaan vuoden 2023 lopussa yksinhuoltajakorotusta maksettiin yhteensä 176 898 lapsesta. Tukea sai yhteensä 110 227 perhettä, mikä on noin viidennes (21 %) kaikista perheistä, jotka saivat lapsilisää.

Eroperheitä on Suomessa kuitenkin enemmän. Taloussanomien mukaan Tilastokeskuksen tiedoista selviää, että vuonna 2023 lapsilisään oikeutettuja yksinhuoltajaperheitä oli 123 526. Tuhansilla ihmisillä on siis jäänyt yksinhuoltajakorotus hakematta.

Lapsilisän yksinhuoltajakorotuksessa ei puhuta pienistä summista. Kun normaali lapsilisä yhdestä lapsesta on 94,88 euroa kuukaudessa, on lisän yksinhuoltajakorotuksen määrä 73,30 euroa kuukaudessa per lapsi.

Yksinhuoltajakorotusta voidaan maksaa jokaisesta lapsesta, josta maksetaan myös lapsilisää. Taloussanomien mukaan monen lapsen perheissä korotuksesta saatava tuen määrä voikin nousta kuukaudessa satoihin euroihin.

Monissa sosiaaliturvaetuuksissa tuli aiemmin tänä vuonna voimaan merkittäviä muutoksia, joista Ruuhkavuodet on kertonut aiemmin. Toisessa aiemmin julkaistussa artikkelissa puolestaan kerrotaan, miten etuusmuutokset voivat vaikuttaa elatustukeen.

Lähde: Taloussanomat / Helsingin Sanomat

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.