Onko lähipiirissäsi henkistä tukea kaipaava ihminen?

view of two persons hands
Kuva: Austin Kehmeier

Ruuhkavuosia elävien vanhempien arki koostuu työstä ja velvollisuuksista perhettä kohtaan. Jos päivällä omistaa kaiken energiansa työlle ja illalla perheelle, ei jää paljon energiaa muiden asioiden miettimiseen. Joskus joku läheinen saattaisi tarvita henkistä tukea, mutta vanhempi ei välttämättä tätä huomaa.

Vaikka arki olisi kuinka kiireistä, on hyvä välillä pysähtyä miettimään kuinka läheiset jaksavat. Saattaa olla, että sukulaisilla tai läheisillä ystäviä on haasteita, joista he eivät kerro oma-aloitteisesti.

Ystävyys vaatii hoitoa säilyäkseen

Jos tapaamme ystäväämme vain silloin, kun meille itsellemme sopii ja emme kykene antamaan ystävälle henkistä tukea silloin kun hänellä on vaikeaa, ystävyydestä tulee nopeasti yksipuolista ja se saattaa jopa loppua kokonaan.

Onkin hyvä välillä pysähtyä miettimään, onko lähipiirissä henkilöä jonka kanssa ei ole pitkään aikaan tullut juteltua ja jolle voisi laittaa viestin ja kysyä kuulumisia. Hyvin pieni ele saa toiselle ihmiselle aikaan tunteen siitä, että hänestä välitetään. Ihmisille aiheuttaa henkistä tuskaa ajatus siitä, että muut ihmiset eivät hänestä piittaa. Tämän takia pienillä toimilla on mahdollista lisätä ympärillä olevien läheisten henkistä hyvinvointia.

Arjen kiireissä tulee tilanteita joissa vanhempi saattaa kaivata ystävien apua tai tukea. Jos on itse muistanut pitää ystävyyssuhteista hyvää huolta, on paljon helpompi kääntyä ystävän puoleen tarvitessaan itse apua ja tukea, kun ei tarvitse ajatella että on kyse vain yksipuolisesta ystävyydestä.

Ihmiset ovat harvoin tarkoituksella välinpitämättömiä

Usein ihminen ei yksinkertaisesti ole tullut ajatelleeksi kysyä läheisen kuulumisia. Kyse ei kuitenkaan ole tietoisesta valinnasta olla välittämättä läheisistään.

Jos tuntuu että haluaisi pitää yhteyttä ihmisiin enemmän, muttei koskaan muista laittaa viestejä, voi laittaa kalenteriin muistutuksen muutamien viikkojen välein. Näin muistutat itseäsi laittamaan lyhyen viestin ystävälle. Viestin kirjoittaminen käy nopeasti ja toisen ihmisen päivän se voi jopa pelastaa, mikäli ihmisellä on ollut surua tai ahdistusta päivässään. Tällaisissa tilanteissa lämmin viesti ystävältä saattaa olla merkittävä henkinen apu jaksamisen kannalta.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)