Näin vietät laatuaikaa lapsen kanssa- 6 vinkkiä

Kuva: Pexels/ Goda Morgan

Toronton yliopiston tekemä tutkimus kertoo, ettei lastesi kanssa viettämien tuntien kokonaismäärä ole kaikista tärkein asia, vaan laatuaika. Se tarkoittaa arkista yhdessäoloa ja vuorovaikutusta lapsen kanssa. Laatuajan tulisi olla mahdollisimman kiireetöntä aikaa ja puhelimet olisi hyvä sulkea tai pitää poissa näkyvistä. Laatuaikaa voi olla esimerkiksi lapselle lukeminen, yhdessä syöminen tai urheileminen.

Hus:in lastenpsykiatrian vastaavan ylilääkäri Leena Repokarin mukaan, lapselle ei voi antaa niin sanottua tiivistettyä laatuaikaa. Hyvä suhde lapseen syntyy kiireettömästä yhdessäolosta ja arkisia askareita yhdessä touhuamalla. Näin lapsi saa kykyä sosiaalisiin suhteisiin ja kestää paremmin myös pettymyksiä ja tappioita. Laatuaika ei silti tarkoita lapsen jatkuvaa viihdyttämistä ja sitä, että yhdessä oleminen olisi aina pelkkää positiivisuutta. Kuitenkin on kiva välillä yllättää lapsi ja tehdä arkisten asioiden tilalla jotain spesiaalia kahdestaan, kuten käydä uimahallissa tai elokuvissa.

6 vinkkiä yhteisen laatuajan viettämiseen

1. Arkinen yhdessäolo

Laatuaika on ennenkaikkea arkista yhdessäoloa lapsen kanssa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi yhdessä syömistä, jutustelua, lempiohjelman katsomista tv:stä, kaupassa käyntiä ja kotitöiden tekemistä.

2. Päivittäinen kuulumisten vaihto

Päivittäinen kuulumisten vaihto on tärkeä rituaali lapsen tullessa kotiin koulusta tai päivähoidosta. Ota tällöin esimerkiksi vartti aikaa keskustellaksesi ihan rauhassa, lapseen keskittyen ja kysyäksesi, miten hänen päivänsä on mennyt. Monesti saatat saada jonkin ympäripyöreän vastauksen varsinkin koululaiselta. Joten tee tarkentavia kysymyksiä, joilla saat selville, miten koulupäivä on oikeasti mennyt.

Kysy esimerkiksi näitä kysymyksiä: kenen kanssa leikit välitunnilla? Mikä oli jännittävin asia, jonka opit koulussa? Joutuiko joku ikävän kiusaamisen kohteeksi? Mitä tapahtui?

Voit myös kertoa mielenkiintoisia yksityiskohtia omasta päivästäsi ja samalla opettaa elämästä tärkeitä asioita. Kerro esimerkiksi, että sait tänään pomoltasi hyvää palautetta ja kuinka tärkeää se on, että itsekukin saamme kuulla välillä kehuja. Sen jälkeen voitte vuorotellen kehua lapsen kanssa toisianne. Voit myös mainita, kuinka sait kauppareissulla säästettyä kivan summan rahaa ja, miten se onnistui.

3. Syökää yhdessä

Kuulumisten vaihtoa voi jatkaa koko perheen kesken päivällisellä. Yhdessä ruokaileminen ja asioista keskusteleminen on kaunis tapa viettää yhteistä aikaa. Siitä voi tulla niin tärkeä yhteinen hetki ja tapa, että lapsesi haluavat opettaa sen myös joskus tulevaisuudessa omille lapsilleen. Ruokailun lomassa voi puhua tavallisista arkisista asioista, vaihtaa kuulumisia tai jutella itsekullekin tärkeistä asioista.

Vanhemmilla on tärkeä rooli keskustelun johdatuksessa, mutta lasten kysymyksille ja ajatuksille tulee myös antaa tilaa. Näin saat tietää, mitä lastesi päässä liikkuu, millaisia kysymyksiä he mielessään miettivät ja, mitkä ovat heille tärkeitä asioita. Yhteisten aterioiden onnistumisesta ei kuitenkaan pidä ottaa stressiä, mutta kannattaa pyrkiä siihen, että tapa onnistuisi lähes päivittäin.

4. Vietä ruudutonta aikaa perheesi kanssa

Tämän pitäisi olla itsestäänselvä asia, mutta näin ei ikävä kyllä ole. Kyse on siis matkapuhelimien ja tablettien käytöstä. Perheelläsi tulee olla säännöllisesti hetkiä ja aikoja, jolloin kukaan ei katsele puhelintaan tai tablettiaan. Jokainen perhe sopii itse milloin tälläistä ruudutonta aikaa vietetään. Sitä voidaan sopia pidettävän esimerkiksi silloin, kun vanhempi viettää kahdenkeskistä aikaa lapsen kanssa, ruokaillessa yhdessä ja iltarituaaleissa ennen nukkumaanmenoa.

5. Pitäkää kiinni rutiineista

Rutiinit ja perheen omat tavat ovat erityisen tärkeitä lasten ollessa pieniä. Niiden avulla lapset pystyvät jäsentämään päiväänsä ja kykenevät siirtymään helpommin asiasta ja tehtävästä toiseen. Rutiineihin kannattaa sisällyttää aikaa perheen yhdessä olemiselle ja tekemiselle.

6. Tehkää kotityöt koko perheen voimin

Monissa perheissä äidit ovat täysin ylikuormitettuja hoitaessaan perheen metatyön kokonaan ja suurimman osan kotitöistä sekä ruoanlaitosta. Äideistä voi tuntua mahdottomalta ajatukselta viettää arki-iltoina laatuaikaa kunkin lapsen kanssa erikseen ja silloinkin, vaikka lapsia olisi yksi.

Mutta ongelmaan on ratkaisu: vanhemmat voivat ottaa lapset mukaan kotitöihin, viettää samalla laatuaikaa lastensa kanssa ja opettaa heille kotitöiden lomassa tärkeitä taitoja. Lapset mukaan ottamalla kotitöiden tekeminen voi olla aluksi hitaampaa (varsinkin lasten ollessa pieniä), mutta entä sitten? Verkkainen tahti tekee hyvää kaikille hektisen päivän jälkeen.

Vietätkö säännöllisesti laatuaikaa lapsesi kanssa? Mitä silloin teette?

Lähteet: Att vara mamma, Femina, MTV, MåBra ja Parents

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.