Tökerösti puhuvalle ihmiselle kannattaa kertoa loukkaantumisestaan

Tökerösti puhuvalle ihmiselle kannattaa kertoa loukkaantumisestaan
Kuva: Danie Franco

Oletko koskaan loukkaantunut jostain, mitä joku on huolettomasti tokaissut ja yrittänyt piilottaa mielipahaasi? Suurimmalle osalle ihmisistä on joskus käynyt näin. Toisinaan jokin jälkeenpäin mitättömältä tuntunut asia voi nostaa ärtymyksen ja suuttumuksen tunteet pintaan. Jos toiselle ihmiselle ei kerro, että on loukkaantunut, hän ei välttämättä koskaan saa tietää, että hänen jokin tietty tapansa tai puhetyylinsä voi aiheuttaa toisissa mielipahaa.

Ihmiset voivat tarkoittaa eri sanoilla eri asioita. Tämä voi johtaa monenlaisiin väärinkäsityksiin ja mielipahaan. Olisi aina hyvä kertoa toiselle, mikäli on pahoittanut mielensä jostakin, mitä toinen on sanonut.

Usein ihmiset eivät halua loukata toista ja hymyilevät ulospäin, vaikka sisällä saattaa kiehua. Ongelmana tällaisessa suhtautumisessa on, että ärtymyksen tunnetta ei voi sammuttaa kuin napista painamalla. Negatiiviset tunteet voivat jäädä vellomaan mieleen toisinaan hyvinkin pitkäksi aikaa. Tällöin on vaara, että alkaa huomaamattaan suhtautumaan toiseen ihmiseen negatiivisesti myös sellaisissa tilanteissa, jolloin tämä ei ole sanonut mitään loukkaavaa.

Vaikka emme suoraan sanoisi toiselle ihmiselle, että olemme hänelle ärtyneitä tai jopa vihaisia, usein ihminen kuitenkin vaistoaa rivien välistä ja toisen olemuksesta sen, että hänestä ei pidetä. Tämä saa aikaan epämukavan olon ja ihmetyksen siitä, miksi suhtaudumme häneen negatiivisesti. Jos ihmisellä ei ole käsitystä siitä, millä tavalla hän on saanut toisen ärtymään, hänellä ei ole mahdollisuutta muuttaa toimintatapojaan.

Jos sen sijaan selkeästi sanomme, mikä nimenomainen asia meitä on harmittanut, toisen ihmisen on mahdollista ottaa tilanteesta koppia ja pyrkiä jatkossa toimimaan siten, ettei hän huomaamattaan loukkaa meitä. Suurin osa ihmisistä ei tietoisesti halua loukata muita, vaan kyseessä on useimmiten väärinkäsitys. Mekin saatamme huomaamattamme loukata jotakuta ilman, että tarkoitamme niin tehdä.

Tietyt sanat voivat merkitä erilaisia asioita eri ihmisille

Jollekin ihmiselle tietyntyyppinen sana voi olla neutraali, siinä missä toisen ihmisen sanavarastossa kyseinen sana on loukkaava. Tällaiset väärintulkinnat eivät tule ilmi, ellei omaa pahaa mieltään ilmaise toiselle.

Toki kannattaa myös olla sensitiivinen siinä mielessä, ettei aivan joka käänteessä kerro toiselle, että on loukkaantunut, sillä tämäkin voi pidemmän päälle alkaa ärsyttämään. Jos on tunne, että jatkuvalla syötöllä loukkaantuu muiden sanomisista, kannattaa miettiä, olisiko syy mahdollisesti kuitenkin omassa suhtautumistavassa sen sijaan, että ympärillä olijat ovat ajattelemattomia.

Monesti ihminen kokee, ettei hän välttämättä aina ymmärrä edes omia edesottamuksiaan. Toisen ihmisen tulkinta sataprosenttisesti oikein jokaisessa tilanteessa on siksi lähestulkoon mahdottomuus. Tässä valossa voikin ajatella, että paras keino tulla hyvin toimeen muiden kanssa on olla rehellinen omista tuntemuksistaan. Samaan aikaan kannattaa kuitenkin pyrkiä siihen, ettei kuormita ympärillään olevia ihmisiä liikaa rehellisyydellään. Toisinaan tasapainoilu tällaisessa tilanteessa voi olla vaikeaa, mutta empatiaa ohjenuoranaan käyttävä ihminen useimmiten selviää tällaisista haasteista parhain päin.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *