Joulupukki on osa monen perheen jouluperinteitä. Etenkin pienille lapsille lahjoja mukanaan tuova pukki voi olla jouluaaton kohokohta. Mutta kuinka kauan lasten voi antaa uskoa joulupukkitarinaan? Asiantuntija on ottanut siihen kantaa.
Viime joulun alla Ruuhkavuodet julkaisi artikkelin tutkijoiden neuvosta vanhemmille: vanhempien ei pitäisi uskotella lapsilleen, että joulupukki on olemassa, koska tällainen valhe voi vahingoittaa vanhempien ja lasten suhdetta. Vanhemmuuden asiantuntija Johanna Sassali Väestöliitosta sen sijaan on hieman erilaisella kannalla. Iltalehti (IL) kertoo, että Sassali ei näe syytä romuttaa lapsen mielikuvitusmaailmaa kertarysäyksellä.
”En näe, että siitä olisi jotain hyötyä, että aikuinen romuttaisi lapsen mielikuvitusmaailman. Mielikuvittelu on mielestäni osa lapsena olemista”, hän sanoi IL:n haastattelussa.
”Jos haluaa kertoa, ettei joulupukki ole totta, se on syytä tehdä sensitiivisesti. Usein lapsi kuitenkin päätyy tähän lopputulemaan omien havaintojensa kautta. Lapsi voi olla silloin vihainen tai pettynyt ja aikuisen tehtävä on auttaa lasta vaikeiden tunteiden kanssa”, Sassali neuvoi.
Sassali kommentoi, että aiheessa on oltava herkkä ja huomioitava lapsen ikä sekä kehitysvaihe. Vaikka joulupukki on lapselle satuhahmo, ovat satuhahmot pienille lapsille täyttä totta.
”Hiljalleen lapsi alkaa sitten itse muodostaa käsitystä, mikä on totta ja mikä ei. Asiahan ei ole myöskään kokonaan vanhempien käsissä, sillä totuus joulupukista voi tulla lapselle kavereiden, sisarusten tai muiden aikuisten suusta”, asiantuntija huomautti IL:ssä.
Joulupukkiuskomus voi aiheuttaa myös ongelmia
Lapset ovat usein tarkkasilmäisiä ja tekevät pukista havaintoja. Jos lapsi hoksaa, että pukilla on isän parta tai jalassa isoisän tai sedän kengät, vie se usein uskottavuutta pukilta. Pukkiasiassa on huomioitava myös jokaisen perheen tavat viettää joulua. Sassalin mielestä joulupukista kertominen on kiinni siitä, kuinka tärkeä osa perheen jouluperinteitä pukki on.
”Jouluna saa unelmoida. Monissa jouluun liittyvissä saduissa ja tarinoissa on ihmeitä, unelmia ja toiveita. Olennaista on, ettei lapselle tule käsitystä, että kaikki toiveet pitäisi toteuttaa”, vanhemmuuden asiantuntija kertoi IL:lle.
Iltalehden toisessa artikkelissa Joulupuu ry:n toiminnanjohtaja Doris Tuohimaa on myös puhunut joulupukkikysymyksestä. Tuohimaa toi esiin, että monissa perheissä pidetään mahdollisimman pitkään kiinni siitä, että joulupukkitarinaa kerrotaan totena. Pienet lapset erityisesti uskovat helposti, että joulupukki tuo kaikki lahjat.
Tämä voi kuitenkin johtaa ongelmalliseen tilanteeseen, jos myöhemmin päiväkodissa tai koulussa paljon lahjoja saaneet lapset kertovat muille pukin tuomasta lahjakasasta. Samassa ryhmässä tai luokassa voi olla vähävaraisen perheen lapsi, joka ei ole perheensä tilanteen vuoksi saanut yhtään lahjaa.
”Sehän on todella kammottava ja surullinen tilanne. Lapsi voi kokea, että hän on huono, kun joulupukki ei halunnut antaa hänelle yhtään lahjaa. Jos lapsi kokee jo lapsena olevansa B-luokan kansalainen, tilannetta on vaikea korjata aikuisenakaan”, Tuohimaa sanoi IL:lle.
Jos lapsi epäilee pukkiasiaa, kannattaa hänelle kertoa totuus. Ruuhkavuodet kertoi aiemmin, miksi totuuden kertominen kannattaa ja miten totuuden voi kertoa lapselle.
Lähde: Iltalehti
Teksti: Miia