Miten rentoudut parhaiten lapsiarjen keskellä?

woman in black zip-up jacket leaning on large log at daytime
Kuva: Katie Moum

Ruuhkavuosien kiireen keskellä on tärkeää pystyä rentoutumaan, jotta akut voivat latautua ja jaksaa taas pyörittää lapsiperheen arkea. Eri ihmisillä toimivat erilaiset rentoutumiskeinot. Jollekin parasta rentoutumista voi olla yksin metsässä kävely, siinä missä toiselle tehokkain rentoutumistapa on käydä syömässä ystävien kanssa. Jonkun mieli lepää maalatessa, toisen musiikkia kuunnellessa. Mikä on sinun tehokkain rentoutumiskeinosi kiireen keskellä?

Lapsiarjen kiireessä stressiä on usein vaikeaa välttää. Jos ei onnistu välillä rentoutumaan, pitkäkestoinen stressi voi pahimmillaan johtaa uupumukseen ja loppuunpalamiseen. Siksi on tärkeää, että stressin saa jollakin keinolla välillä katkaistua ja mieli voi levätä. Levättyään jaksaa taas huomattavasti paremmin perhearjen haasteita.

Eri ihmiset kokevat rentoutuvansa erilaisia asioita tehdessään

Jollekin saattaa käsillä tekeminen olla rentoutumisen salaisuus. Käsitöiden tekeminen voi tuntua rauhoittavalta ja palkitsevalta, kun näkee valmiin lopputuloksen. Jollekin toiselle taas kutimen kanssa nyplääminen ei toimi lainkaan, mutta sen sijaan sykettä nostava liikunta hyvän musiikin tahdissa saattaa olla takuuvarma keino karistaa stressi pois.

On tärkeää tuntea itsensä ja tietää, mitkä keinot toimivat juuri omalla kohdalla parhaiten. Vaikka ystävät voivatkin antaa vinkkejä rentoutumiseen, viime kädessä vanhempi itse tietää, mikä hänen kohdallaan hälventää tehokkaimmin stressiä.

Moni nykyihminen elää jatkuvassa melussa

Nykyään monilla työpaikoilla suositaan avokonttoreita, joissa melutaso voi toisinaan olla huomattava. Myös kodit voivat olla nykyään paljon aiempaa meluisampia erilaisten kodinkoneiden ja ilmastointilaitteiden pitäessä jatkuvaa ääntä.

Jos vanhempi viettää päivät avokonttorissa ja illat kotona laitteiden huminassa, mieli ei välttämättä koskaan pääse rentoutumaan täydellisessä hiljaisuudessa. Esimerkiksi vastamelukuulokkeiden käyttö työpaikalla voi olla kullanarvoinen henkireikä, jolloin on mahdollista rauhoittaa aivonsa konkreettisesti estämällä ympäristön äänien pääsy korviin.

Riippuen siitä millaisessa talossa perhe asuu, kodissa saattaa olla sellaisia huoneita ja paikkoja, joissa on hiljaisempaa kuin muualla ja jonne esimerkiksi kodinkoneiden humina ei kuulu. Tällaisessa paikassa piipahtaminen kiireen keskellä saattaa tuntua hyvin rentouttavalta, sillä siellä hetkellisesti pystyy uppoamaan täydelliseen hiljaisuuteen. Myös hiljaisessa metsässä kävely voi ajaa saman asian. Kahden vanhemman perheessä toinen pystyy halutessaan käväisemään esimerkiksi pikaisella lenkillä rentoutumassa.

Nukkumapaikan olisi hyvä olla mahdollisimman hiljainen

Jos päivät viettää melussa eikä yölläkään pysty irtautumaan voimakkaista ympäristön äänistä, voi olla vaikea saavuttaa rentoutunutta mielentilaa. Jos edes yöllä ei ole täysin hiljaista, voi huomaamattaan stressaantua, vaikka arki ei muutoin tuntuisi liian kiireiseltä.

Hiljaisuutta kaipaava ihminen saattaakin mielellään pistäytyä esimerkiksi kirjastossa tai vaikkapa kirkossa tai muussa vastaavassa hiljaisessa tilassa sellaisen ohi kävellessään tai vaikkapa lounastauolla. Esimerkiksi hiljaisessa kirkossa piipahtaminen ei edellytä, että ihminen olisi uskonnollinen. Kirkko on usein sellainen rakennus, jonne eivät ympäristön liikenteen äänet kuulu kovin voimakkaana. Siksi kirkkoon astuminen voi tuntua yhtä rauhoittavalta kuin kirjastoon tai muuhun hiljaiseen tilaan astuminen.

Millä lailla sinä rentoudut kiireisen lapsiarjen keskellä?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)