Uutta tutkimustietoa; tiesitkö tämän tutin käytön haitoista?

Kuva: Pexels/ Arie van Ravenswaay

Tutin käytön haitoista on saatu uutta tutkimustietoa: tutin pitkäaikainen käyttö vaikuttaa lapsen kielen ja puheen kehitykseen negatiivisesti. Koska jopa 84 prosenttia perheistä käyttää vauvallaan tai taaperollaan tuttia, koskettaa asia suurinta osaa perheistä.

Tutit usein helpottavat arjessa selviytymistä pienen lapsen kanssa, joten vanhemmat eivät välttämättä tule ajatelleeksi, mitä haittaa tutin käytöstä voisi olla. Vauvoilla on kova tarve imeä, varsinkin ensimmäisinä elinkuukausina, jolloin tutti voi olla peukaloa parempi vaihtoehto tarpeen täyttämiseksi. Lisäksi tutti lisää äidin vapautta, kun lapsi ei roiku jatkuvasti tissillä. Tutti tuo usein lohtua ja turvaa pienelle lapselle ja voi pelastaa monissa täpärissä tilanteissa, kun itku meinaa tulla.

Varsinkin tutin pitkäaikainen käyttö sisältää kuitenkin myös haittoja. Aikaisemmat tutkimukset ovat keskittyneet pääasiassa tutin käytön fyysisiin vaikutuksiin, kuten välikorvatulehduksiin ja hampaiden purenta- ja asentovirheisiin. Tutin käytön mahdollisista vaikutuksista lapsen kielenkehitykseen on ollut havaintoja, mutta siihen on kiinnitetty liian vähän huomiota. Uusin tutkimustieto kuitenkin paljastaa varsinkin pitkäaikaisen tutin käytön negatiivisia vaikutuksia lapsen puheen ja kielen kehitykselle. Tutkimukseen osallistui 1187 lasta ja sen on tehnyt norjalainen Oslon yliopisto.

Tutkimuksessa vanhempien piti muun muassa vastata verkkokyselyyn, jossa selvitettiin lapsen sanavarastoa ja puheen tuottamista. Vanhemmat antoivat myös yksityiskohtaisia raportteja lapsensa päivittäisestä tutin käytöstä. He arvioivat takautuvasti tutin keskimääräistä päivittäistä käyttöä kokonaisina tunteina, kahden kuukauden välein, syntymästä arviointipäivään saakka. Sen ansiosta tutkijat kykenivät laskemaan tutin kokonaiskäyttötunnit vauvojen eliniän aikana.

Tutkimustulokset paljastavat tutin haitat

Tutkijat paljastivat merkittävän negatiivisen yhteyden jatkuvan tutin käytön ja lapsen sanavaraston koon välillä. Tutkimus tehtiin vuoden ja kahden vuoden ikäisille lapsille. Jo 1,8 tunnin tutin käytön lisääntyminen päivässä yhdistettiin sanaston ymmärtämisen (2,9%) ja tuotannon (2,6%) heikkenemiseen vuoden ikäisillä lapsilla. Vastaavasti kahden vuoden ikäisillä lapsilla samanlainen tutin käyttö heikensi sanaston tuotantoa 2,4 prosenttia.

Tutkimuksessa saatiin myös selville, että tutin käyttö varsinkin vauvaiän jälkeen vaikutti lapsiin siten, että tuttia paljon käyttäneet tuottivat sanastoa 3,6 prosenttiyksikköä vähemmän ikätovereihinsa verrattuna.

Lasten, joilla on vaikeuksia lopettaa tutin käyttö, on myös muita lapsia vaikeampaa omaksua kielellisiä taitoja. Tutin jatkuva ja pitkäaikainen käyttö voivat vaikuttaa lapsen puhe- ja kielitaitojen kehittymiseen. Tutin toistuva käyttö taaperoilla voi saada heidän kielensä työntymään hampaiden väliin. Se ei ainoastaan aiheuta purentaongelmia, vaan voi myös vaikeuttaa lapsen sanojen ääntämistä. Erityisesti sillä on vaikutusta s- ja z- äänteisiin.

Jos lapsella on jatkuvasti tutti suussa, hänen puheesta on vaikeampaa saada selvää. Se vaikuttaa vanhempien ja tuttavien kanssa kommunikointiin, eikä lapsi välttämättä opi ääntämään sanoja oikein. Pitkäaikainen tutin käyttö voi aiheuttaa myös lapsen kitalaen kohoamisen tai epäedullisen asennon. Siitä voi aiheutua hänelle puheen- tai kielentyöntöhäiriö.

Tutkijat kuitenkin korostavat, että heidän tutkimuksensa ei kykene todistamaan suoraa syy-yhteyttä tutin käytön ja lapsen sanavaraston kehityksen välillä. ”Tutkimuksemme ei tarjoa todisteita siitä, että tutit itsessään aiheuttaisivat hitaampaa sanojen oppimista, mutta se viittaa yhteyteen tutin tiheän käytön ja pienempien sanastojen välillä 1- ja 2-vuotiailla”, tutkimuksen kirjoittaja ja tohtorikandidaatti Luis Eduoardo Muñoz Oslon yliopistosta selventää. ”Pelissä voi olla monia muita tekijöitä, kuten vanhemmuuden tyylit tai lapsen temperamentti.”

Kun otetaan huomioon aiempien tutkimusten tulokset ja tiedon tutin käytön negatiivisista vaikutuksista, kannattaa vanhempien miettiä, kuinka kauan ja miten paljon antaa lapsensa käyttää tuttia.

Oliko tämä tutkimustulos sinulle uutta? Oletko huomannut lapsellasi tutin käytön haitallisia vaikutuksia?

Lähteet: Experssable, Frontiers, Tieteen kuvalehti, Psypost

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.