Rajat voivat parantaa aikuisen lapsen välejä vanhempiinsa – tällaisia rajoja kannattaisi asettaa

Kuva: Pexels/Elina Fairytale

Vanhemman tehtävä on asettaa kasvavalle lapselle rajoja. Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan rajat ovat muun muassa keino suojella lapsen kasvua sekä kehitystä ja tapa luoda lapselle fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta.

Lapsen aikuistuttua tilanne voikin muuttua päinvastoin: aikuinen lapsi voi alkaa asettamaan rajoja vanhemmilleen. HuffPostin mukaan rajat ovat tapa kunnioittaa itseä ja omia tarpeita. Rajojen asettaminen voi tehdä hyvää omalle hyvinvoinnille ja auttaa pitämään välit vanhempiin terveenä.

Jos vanhemmat ovat kunnioittavia ja valmiita kuuntelemaan sekä ottamaan palautetta vastaan, voivat rajat olla yksinkertaisia suuntaviivoja. Toisinaan kuitenkin voi olla tarpeen olla tiukempi omien rajojen kanssa. Terapeutti Jor-El Caraballon mukaan on tärkeä tiedostaa, millainen tyyli toimii parhaiten omassa tilanteessa.

Millaisia rajoja vanhempien kanssa kannattaisi sitten asettaa? Terapeutit antoivat niistä esimerkkejä.

Ei vartalon kommentointia

Monilla vanhemmilla voi olla tapana kommentoida lastensa vartalon muotoa tai kokoa läpi heidän elämänsä. On ymmärrettävää, jos tällainen aihe menee ihon alle. Olitpa minkä kokoinen tahansa, ei sinun tarvitse sietää vanhemmiltasi kommentteja kehostasi.

Piste rahakeskusteluille

Vanhempien mielipiteet raha-asioiden hoitamisesta voivat tuntua turhauttavalta aikuisesta lapsesta, joka on taloudellisesti itsenäinen. Vanhemmat todennäköisesti tarkoittavat hyvää kommenteillaan ja neuvoillaan, mutta sinun ei tarvitse perustella taloudellisia päätöksiäsi heille.

Loppu uravalintojen kyseenalaistamiselle

Jotkut vanhemmat yrittävät painostaa lapsiaan urapolulle, joka olisi heidän mielestään järkevä. Caraballon mukaan yleensä nämä neuvot tulevat ahdistuneelta vanhemmalta, joka haluaa vain parasta lapselleen. Tästä voi kuitenkin syntyä paineita ja ahdistusta lapselle itselleen, mikä voi aiheuttaa ongelmia.

Ei enää ei-toivottuja neuvoja

Kliininen psykologi Ryan Howes kertoi HuffPostille näkevänsä työnsä kautta vanhempien tarjoavan ei-toivottuja neuvoja lapsilleen useista eri aiheista. Vaikka vanhemmat tarkoittaisivat neuvoillaan hyvää, on vastaanotto usein ärtynyt tai suuttunut. Kun neuvoja annetaan pyytämättä, voi se loukata aikuisen lapsen tunteita. Jos haluaisit vanhempiesi neuvoja, pyytäisit niitä.

Toisten tunteiden ”korjaaminen” päätökseen

Aikuinen lapsi antaa vanhempiensa kokea negatiivisia tunteita eikä yritä korjata tilannetta toiseksi, jotta heillä olisi parempi mieli. Voit kuunnella ja ymmärtää vanhempiesi tunteita. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi tehdä jotain, mitä et halua tehdä vain ilahduttaaksesi vanhempiasi.

Kerro, etteivät he voi olettaa asioiden menevän kuin aina ennenkin

”Näinhän me olemme aina tehneet.” Kun lapsesta tulee aikuinen ja hän alkaa tehdä omia valintojaan sekä elää omaa elämäänsä, ei tuo sanonta enää päde. Aikuisella lapsella voi olla oma perhe, joka vaikuttaa siihen, kokoonnutaanko totutusti yhdessä syömään joka sunnuntai. Howesin mukaan on tärkeä käydä avointa keskustelua muuttuneista elämäntilanteista, samalla molempien toiveet huomioiden.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.