Näin lähennät välejä aikuisen lapsen kanssa!

Kuva: Pexels/ Elina Fairytale

Lapsen itsenäistyessä yhteydenpito omiin vanhempiin saattaa vähentyä. Se on täysin luonnollista lapsen tehdessä pesäeroa vanhempiinsa. Kuitenkin ajan kuluessa keskinäistä suhdetta ja välejä on mahdollista parantaa ja tulla taas läheisemmäksi lapsen kanssa.

Joskus viileiden välien taustalla voi olla selvittämättömiä riitoja. Riippuen tilanteen vakavuudesta, asioiden selvittely voi ottaa aikansa. Joskus lapsi saattaa ottaa etäisyyttä sen takia, että kokee vanhemman sekaantuvan liikaa hänen elämäänsä tai kritisoivan häntä.

Toisaalta aikuinen lapsi voi myös luonnostaan etääntyä vanhemmistaan, koska hänen huomio on omassa perheessä, töissä ja harrastuksissa.

Kuinka lähentyä aikuisen lapsensa kanssa?

1. Tee aloite

Ole rohkea ja nöyrä tehden aloite yhteydenpidon suhteen, olkoon syy välien katkeamiseen tai yhteydenpidon vähäisyyteen mikä tahansa. Sinun ei tarvitse saada ”olla oikeassa”.

2. Pidä aktiivisesti yhteyttä

Vanhemman ei kannata luovuttaa yhteydenpidon suhteen, vaikka lapsi olisi kiireinen tai etäinen.

Lasta ei tulisi kuitenkaan syyttää tai syyllistää yhteydenpidon puutteesta. Vanhemman ei tule myöskään olla tungetteleva tai ahdisteleva, mikäli lapsi on selkeästi yrittänyt vetää rajoja liialliseen yhteydenpitoon.

3. Tarkastele ajankäyttöäsi

Pohdi, onko sinulla oikeasti aikaa lapsellesi. Ilmoitatko vain ajat, jotka sinulle sopivat vai osaatko sovitella aikatauluja?

4. Tarjoa konkreettista apua

Avun tarjoaminen on keino osoittaa, että välität lapsestasi. Lapsiperheessä apu on aina tarpeen, mutta myös opiskeleva nuori ilahtuu, etenkin taloudellisesta tuesta. Avun tarjoaminen on myös hyvä ensimmäinen askel yhteydenpitoon tauon jälkeen.

5. Ilmaise rakkauttasi

Ilmaise lapsellesi rakkautta, arvostusta ja hyväksyntää, vaikka olisittekin kovin erilaisia ja elämäntyylinne eroaisivat toisistaan. Vältä puuttumista lapsen asioihin.

6. Käsitelkää hankalat asiat

Mikäli tulehtuneiden välien taustalla on riitoja tai padottuja tunteita ja asioita, kannattaa niitä yrittää käsitellä. Muista, että ihmiset voivat kunnioittaa ja rakastaa toisiaan mielipide-eroista huolimatta.

7. Ole rakentavasti eri mieltä

Tarkkaile kriittisesti omaa käytöstäsi ja ajatteluasi: pystytkö hyväksymään lapsesi sellaisena kuin hän on? Osaatko olla rakentavasti eri mieltä lapsesi kanssa? Kohteletko kaikkia lapsiasi tasa-arvoisesti?

8. Hyväksy luonnollinen itsenäistyminen

Lapsen itsenäistyminen on luonnollista. Tällöin vanhemman on rakennettava suhde lapseen uudelleen. Vanhempi ei ole enää lapsensa auktoriteetti, vaan samanarvoinen aikuinen (tokikin lastaan paljon vanhempi ja elämänkokeneempi). Lapsi tekee itsenäistyessään irtiottoa vanhemmastaan, mutta iän myötä lähentyy tämän kanssa yleensä uudelleen. Lapsen tehdessä pesäeroa vanhempaansa, tilanne on vain hyväksyttävä ja keskittyttävä elämässä vihdoin omiin asioihin ja unelmien toteuttamiseen.

Joskus on sellainen tilanne, että lapsuudessa syntyneet haavat ovat niin syviä ja tuhoisia, ettei lapsella ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin katkaista välit vanhempaansa. Lapsi on tällä tavalla suojellut itseään. Tällainen syy voi olla esimerkiksi vanhemman liiallinen päihteiden käyttö, joka jatkuu edelleen. Silloin tilannetta on syytä kunnioittaa ja ymmärtää lapsen näkökulma.

Millaiset välit sinulla on lastesi kanssa? Kuinka voisitte lähentyä?

Lähteet: Kotiliesi ja Terve

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.