Kuinka raskaus ja synnytys vaikuttavat naisen kehoon?

Kuinka raskaus ja synnytys vaikuttavat naisen kehoon?
Kuva: Janko Ferlič

Keho muuttuu voimakkaasti raskauden aikana ja myös synnytyksen jälkeen. Jos kehon muutoksiin ei ole varautunut, voi tilanne tuntua ahdistavalta. Asiaan perehtyminen ja henkinen varautuminen etukäteen auttaa vähentämään yllätyksiä ja stressiä. Kuinka raskaus ja synnytys sitten vaikuttavat naisen kehoon?

Äidiksi tuleminen on ihana asia, varsinkin jos lapsesta on haaveillut jo jonkin aikaa. Synnytyksen jälkeen tuoreen äidin mielessä voi risteillä monenlaisia ajatuksia. Päälimmäisenä voi olla ihmetyksen ja ylpeyden tunne siitä, että on oman ruumiinsa avulla voinut luoda pienen uuden ihmisen. Mielessä voivat kuitenkin vaihdella myös ahdistuksen ja masennuksen tunteet liittyen muutoksiin, joita raskaus väistämättä saa aikaan kehossa.

Hormonaaliset muutokset

Raskauden aikana ja sen jälkeen naisen kehon hormonaalinen toiminta muuttuu merkittävästi. Muutosten tarkoituksena on valmistaa tulevaa äitiä synnytykseen ja lapsen hoitamiseen. Hormonien määrän vaihtelut voivat kuitenkin aiheuttaa myös ahdistusta. Pahimmillaan äiti voi sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Myös kilpirauhashormonien määrässä voi tapahtua muutoksia synnytyksen seurauksena. Tämä saattaa oireilla unettomuutena, väsymyksenä, laihtumisena ja ärtyisyytenä. Saattaa esiintyä myös ihon kuivumista ja ummetusta. Kilpirauhashormonien tasoja kannattaa seurata, mikäli havaitsee tämäntyyppisiä oireita. Tarvittaessa hormonaalista epätasapainoa voi hoitaa lääkkeillä.

Fyysiset muutokset

Jos odottava äiti on hankkinut uudet rintaliivit raskauden aikana, synnytyksen jälkeen täytyy todennäköisesti suunnata uudelleen liiviostoksille. Synnytyksen jälkeen naisen rinnat kasvavat maidontuotannon käynnistyessä. Rinnat voivat olla myös kipeät. Synnytystä seuraavien vuosien aikana rinnat asettuvat uusiin mittoihinsa. Joillakin äideillä rinnat jäävät suuriksi, siinä missä toisilla ne pienenevät takaisin jopa lähelle synnytystä edeltänyttä kokoa.

Monille naisille ovat tuttuja myös raskausarvet, jotka ovat seurausta raskauden aikaisesta ihon venymisestä. Raskausarpien kaltaisia ihomuutoksia voi tosin tulla myös naisille, jotka eivät ole synnyttäneet. Raskausarpien lisäksi ihossa voi tapahtua myös muunlaisia muutoksia. Raskauteen liittyvät hormonaaliset muutokset saattavat lisätä ihon epäpuhtauksien määrää tai jopa aiheuttaa aknea. Iho voi myös olla hyvin kuiva ja se saattaa pigmentoitua helposti.

Pidätysvaikeudet

Ennen synnytystä normaali WC:ssä käynti on tuntunut itsestäänselvyydeltä. Raskauden ja synnytyksen aikana virtsarakkoon on saattanut kohdistua painetta, mikä on voinut häiritä rakon normaalia toimintaa ja vaikuttaa signaaleihin, jotka viestivät rakon olevan täynnä. Virtsaaminen voi tuntua vaikealta tai olla hyvin runsasta ensimmäisten viikkojen aikana synnytyksen jälkeen. Samoihin aikoihin saattaa esiintyä myös voimakasta ummetusta, joka usein menee ohitse parin ensimmäisen viikon jälkeen.

Lähde: Today’s Parent

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *