Kun raskaus näkyy jaloissa: syyt ja helpotuskeinot

Kuva: Pexels/Cats Coming

Raskausaika on elimistölle iso rutistus, jonka aikana voi ilmetä erilaisia vaivoja lievästä pahoinvoinnista raskausmyrkytykseen. Jaloissa odotus voi näkyä jalkojen turpoamisena sekä kutinana.

Ihon kutina on ärsyttävää ja yleistä, mutta odotusaikana jotkut kokevat kutinaa tavallistakin enemmän. Kutinaa voi tuntea ympäri kehoa tai se voi olla keskittynyt tiettyihin osiin, kuten jalkoihin. Kutisevat jalat ovat yleinen vaiva raskauden aikana, eikä yleensä kyse ole varsinaisesta terveysongelmasta. Kutina voi johtua muun muassa raskauden aiheuttamista hormonaalisista muutoksista, lisääntyneestä hikoilusta ja ihosairauksista, kuten psoriaasista, joka osalla voi muuttua vaikeammaksi raskauden aikana.

Jos joudut jatkuvasti rapsuttelemaan kutisevaa ihoasi, mainitse asiasta neuvolassa, jotta raskaushepatoosi voidaan sulkea pois. Raskaushepatoosi puhkeaa yleensä 30. raskausviikon jälkeen ja siinä iho alkaa kutista ja maksa-arvojen pitoisuus veressä nousee. Tila ei ole odottajalle vaarallinen ja se korjaantuu synnytyksen jälkeen, mutta siihen liittyy pieni sikiökuoleman riski.

Jos kutinan taustalla on jokin muu syy, voi kutinaa hoitaa kotihoitokeinoin sekä itsehoitolääkkeillä. Jalkojen kylvettäminen lämpimässä tai kylmässä vedessä, kylmäpussit sekä sukkien vaihtaminen säännöllisesti voivat auttaa. Jos jalat ovat kuivat, voi kosteusvoiteen käyttäminen helpottaa tilannetta.

Jos kutinan syy on raskaushepatoosi, hoidetaan tilaa lääkevalmisteilla, mutta ne eivät välttämättä tuo riittävää helpotusta kutinaan. Kutinaa voi lievittää samaan tapaan kuin tavallisestikin, mutta itsehoitolääkkeistä on hyvä keskustella ensin lääkärin kanssa.

Raskausajan turvotus on yleistä

Toinen yleinen odotusajan jalkavaiva on turvotus, jota tapahtuu noin 80 prosentissa raskauksista. Usein sen taustalla on elimistössä kiertävän nestemäärän lisääntyminen. Turvotusta voi ilmetä missä tahansa vaiheessa raskautta, mutta yleisintä se on viimeisen kolmanneksen aikana.

Turvotus ja ylimääräinen neste poistuvat elimistöstä synnytyksen jälkeen. Odotusaikana turvotusta ja sen aiheuttamaa epämukavaa oloa voi yrittää helpottaa monin tavoin:

  • Säännöllinen liikunta. Kevyt liikunta lisää verenkiertoa, mikä voi auttaa turvotukseen.
  • Vähennä suolan saantia. Vältä voimakassuolaisia syötäviä ja suosi sen sijaan terveellisempiä vaihtoehtoja.
  • Käytä tukisukkia. Sukkien sääriosan puristus auttaa turvotukseen.
  • Riittävästi nestettä. Jos elimistösi ei saa tarpeeksi nesteitä, se pitää nesteistä tiukemmin kiinni. Eli juomalla riittävästi helpotat turvotusta.
  • Nosta jalat ylös. Kun nostat jalat ylös, lähtevät veri ja nesteet liikkeelle.
  • Käy raskaushieronnassa. Ammattihierojan käsittely voi auttaa myös vähentämään turvotusta. Varmista neuvolassa, voitko käydä hieronnassa raskauden aikana.

Turvotus voi tuntua epämukavalta, mutta yleensä siitä ei ole haittaa odottajalle eikä sikiölle. Joskus se voi kuitenkin olla merkki raskausmyrkytyksestä ja harvinaisissa tapauksissa sydänongelmista. Jos turvotus alkaa yllättäen, se on toispuoleista, jollain tavalla poikkeavaa tai turvonnut alue on punainen tai kuuma, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen.

Lähde: Verywell Family/Verywell Family

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)