Istukan kasvusta löytyi yhteys odottavan äidin terveyteen

Kuva: Pixabay/ Fotorech

Istukka on sikiön kannalta merkittävä elin. Se kuljettaa hapen ja ravintoaineet sikiölle ja siirtää kuona-aineet pois. Laaja kansainvälinen tutkimus on tehnyt uusia havaintoja istukasta ja sen yhteydestä niin odottavan äidin terveyteen kuin lapsen syntymään.

Istukan nopeampi kasvu on yhteydessä suurempaan äidin raskausmyrkytyksen riskiin ja aikaisempaan synnytykseen, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimuksessa tunnistettiin kaikkiaan 40 istukan kasvuun liittyvää geneettistä tekijää, joista useat vaikuttavat myös vauvan painoon.

Tutkijat havaitsivat, että sikiön geneettinen alttius suurikokoiselle istukalle lisäsi äidin raskausmyrkytyksen riskiä. Syynä voi olla se, että liian nopeasti kasvava istukka rasittaa äidin elimistöä, mikä osaltaan vaikuttaa raskausmyrkytyksen syntyyn.

”Tutkimuksemme on tieteellisesti ainutlaatuinen, koska se on ensimmäinen perimänlaajuinen assosiaatiotutkimus istukan painosta syntymähetkellä. Lisäksi tutkimuksemme on tärkeä käytännön lääketieteen kannalta, koska se osoittaa suuren istukan painon lisäävän äidin raskausmyrkytyksen vaaraa”, professori Timo Lakka Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä selittää.

Raskausmyrkytyksessä äidin verenpaine on koholla ja muun muassa maksan ja munuaisten toiminta häiriintyy. Vakavien haittojen välttämiseksi raskausmyrkytys on tärkeää havaita ja hoitaa ajoissa. Vielä ei kuitenkaan täysin ymmärretä, miten raskausmyrkytys kehittyy.

Nyt julkaistun tutkimuksen tulosten perusteella istukan nopeampi kasvu lisää äidin raskausmyrkytyksen riskiä. Sen sijaan vauvan painoon liittyvillä geneettisillä tekijöillä ei havaittu vastaavaa yhteyttä raskausmyrkytyksen riskiin.

Tutkimus havaitsi yhteyden aikaisempaan syntymään

Tutkimuksessa havaittiin, että istukan nopeampi kasvu oli yhteydessä myös raskauden lyhyempään kestoon. Vauvoilla, joilla oli geneettinen alttius isommalle istukalle, oli suurempi todennäköisyys syntyä muita vauvoja aikaisemmin.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että sikiön insuliinintuotanto vaikuttaa istukan kasvuun. Insuliini säätelee verensokeria ja toimii kasvutekijänä. Odottavan äidin kohonnut verensokeri lisää sikiön insuliinintuotantoa, mikä voikin selittää sitä, että raskausdiabetekseen liittyy usein suurikokoinen istukka.

Istukan toiminnan häiriöihin liittyy raskauskomplikaatioita, jotka voivat haitata myös lapsen myöhempää terveyttä. Istukan tärkeydestä huolimatta sen kasvun säätely on tunnettu huonosti. Poikkeavan pieneen tai suureen istukkaan liittyy enemmän riskejä, joten istukan kasvuun vaikuttavia tekijöitä olisi tärkeää ymmärtää paremmin.

Lakan johtama Lasten liikunta ja ravitsemus- eli Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC) -tutkimus oli mukana yhteistyössä, johon osallistui tutkijoita Euroopasta, Australiasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Exeterin, Bergenin ja Kööpenhaminan yliopistojen johtama tutkimus tuotti entistä tarkempaa tietoa istukan kasvusta.

Tutkimuksessa toteutettiin ensimmäistä kertaa genomilaajuinen assosiaatiotutkimus istukan painosta syntymähetkellä. Tulokset julkaistiin Nature Genetics -lehdessä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)