Kun pieni poika haluaa pukeutua mekkoon

Kun pieni poika haluaa pukeutua mekkoon
Kuva: Giulia Bertelli

Toisinaan lapsiperheessä törmätään tilanteeseen, jossa pieni poika yllättäen haluaa pukeutua tyttöjen vaatteisiin. Tällaista saattaa tapahtua esimerkiksi silloin, jos pikkupojalla sattuu olemaan sisko, jolla on päällä prinsessavaihe.

Pikkusisarukset usein katsovat isosisaruksiaan ylöspäin ja matkivat heitä. Ei siksi ole yllättävää, että joskus pieni poikakin haluaa myös itselleen prinsessamekkoja ja vastaavia kauniita asioita, jos siskokin sellaisia keräilee.

Jotkut vanhemmat ovat vastahakoisia antamaan pienen poikalapsensa pukeutua tyttöjen vaatteisiin. Heitä saattaa pelottaa, että poika tottuisi tämäntyyppiseen pukeutumiseen ja haluaisi jatkossakin aina pukeutua tyttöjen vaatteisiin päiväkodissa, mikä saattaisi johtaa lapsen kiusaamiseen. Usein syy siihen, että vanhemmat kieltävät lastaan pukeutumasta toisen sukupuolen vaatteisiin onkin nimenomaan huoli lapsesta, ei niinkään ylenmääräinen kontrolloinnin halu. Vanhempi ei halua, että oma lapsi altistuu kiusaamiselle, joka nykypäivänä voi olla hyvinkin julmaa.

Jos kuitenkin pieni poika kotioloissa haluaa pukeutua hameeseen, tästä ei ole lapselle mitään haittaa. Vanhemmat voivat hyvin antaa lapsen kokeilla asioita, joita voi kokeilla kotona turvallisessa ympäristössä. Toiset vanhemmat eivät koe ongelmana antaa poikalapsen laittaa hametta esimerkiksi päiväkotiin, siinä missä toisilla vanhemmilla taas raja saattaa mennä tällaisessa kohdassa ja hametta voi pitää vaan kotioloissa.

Jos vanhemmat jostakin syystä kokevat hyvin tärkeänä kieltää poikalapselta hameeseen pukeutumisen, on hyvä pyrkiä selittämään asia lapselle tämän iän ja kehitysasteen huomioon ottaen siten, ettei lapselle jää asiasta negatiivista tunnelmaa. Lapselle ei esimerkiksi koskaan tulisi sanoa ivallisesti, että hänen pyyntönsä on typerä, eikä sitä siksi voida toteuttaa. Pieni lapsi ei ymmärrä, miksi hän ei saisi pukeutua mekkoon, jos siskokin saa.

Jos poikalapsi laittaa päällensä vaikkapa siskon tai vanhemman hameen, ei tule koskaan ivallisesti nauraa lapselle. Pieni lapsi pystyy nolaantumaan samalla tavalla kuin aikuinenkin ja nolaantumisen tunne saattaa jättää syvät jäljet. Varsinkin jos iva tulee ihmisiltä, joiden seurassa lapsen tulisi tuntea olonsa kaikkein turvallisimmaksi, eli omilta vanhemmilta, tällä voi olla hyvin haitallinen vaikutus lapsen itsetunnolle.

Opeta lasta olemaan suvaitsevainen toisia kohtaan

Jos vanhempi suhtautuu ivallisesti mekkoja pitäviin poikiin, ei ole mikään ihme, jos lapsi päiväkodissa päätyy kiusaamaan sellaisia lapsia, joiden vanhemmat eivät ole kieltäneet heiltä toisen sukupuolen vaatteisiin pukeutumista heidän niin halutessaan. Tämä voi johtaa suureen mielipahaan niiden lasten kohdalla, jotka ovat onnellisena tulleet päiväkotiin vanhempiensa sallimissa valtavirrasta poikkeavissa vaatteissa.

Tällä tavalla joidenkin vanhempien suvaitsemattomuus heijastuu myös muihin pieniin lapsiin päiväkodissa ja vaikuttaa haitallisesti heidän itsetuntonsa kehittymiseen. Mitä useampi vanhempi opettaa lapselleen pienestä pitäen suvaitsevaisuutta erilaisia ihmisiä kohtaan, sitä nopeammin ja tehokkaammin kiusaamisen määrää voidaan vähentää yhteiskunnassa.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *