Mitkä asiat vaikuttavat hedelmällisyyteen?

Kuva: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Kun pariskunta alkaa haaveilemaan perheenlisäyksestä, kannattaa huomioida, että monet erilaiset tekijät vaikuttavat niin miehen kuin naisenkin hedelmällisyyteen. Niitä ovat esimerkiksi ikä, elintavat, perussairaudet sekä mahdolliset lääkitykset. Joihinkin tekijöihin vauvasta haaveileva pariskunta voi itse vaikuttaa suurestikin, toisiin puolestaan ei.

Jos pariskunnalla on joitakin perussairauksia, kannattaa ottaa lääkäriin yhteys jo raskautta suunniteltaessa. Tietyt sairaudet ja lääkitykset voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen sekä hankaloittaa raskautta. Myös äidin terveys voi olla tällöin vaarassa. Lääkitystä saatetaan joutua muuttamaan.

Kaikista merkittävin tekijä raskaaksi tulossa on naisen ikä. Nainen on hedelmällisimmillään 18-25-vuotiaana. Miesten hedelmällisyys on parhaimmillaan alle 35-vuotiaana.

Hedelmällisyys alkaa laskemaan 30 ikävuoden jälkeen ja 35-vuotiaana se on alentunut jo merkittävästi, niin miehillä kuin naisillakin. Yli 40-vuotiailla hedelmällisyys on laskenut jo radikaalisti ja lisäksi keskenmenojen riski kasvaa. Ikääntymiseen ei voi vaikuttaa, mutta siihen voi, minkä ikäisenä alkaa yrittämään lasta. Ei kannata siis jättää perheen perustamisyrityksiä liian myöhäisiksi.

Painonhallintaan tulisi kiinnittää huomiota, koska niin ylipaino kuin alipainokin heikentävät hedelmällisyyttä. Normaali painoindeksi on 19-25, mutta urheilijoiden ei kannata tuijottaa pelkästään sitä. Se ei siinä tapauksessa kerro koko totuutta.

Ylipaino voi aiheuttaa naisella ovulaatiohäiriöitä sekä lisätä keskenmenoriskiä ja muita raskaudenajan riskejä (kuten raskausmyrkytys ja sikiön poikkeavuudet). Miehen ylipainollakin on merkitystä. Se vaikuttaa testosteronitasojen säätelyyn, siemennesteen koostumukseen ja siittiöiden laatuun.

Kuitenkin jo 5-10 prosentin painonlasku parantaa hedelmällisyyttä ja tuo samalla muita terveyshyötyjä. Painonhallinta parantaa lapsettomuushoitojen tuloksia sekä vaikuttaa koko hoitosuunnitteluun, nimittäin hoidoissa tarvittavat lääkeannokset ovat normaalipainoisella yleensä pienempiä. Tällöin heillä pienenee myös sivuvaikutusten riski.

Mutta yksistään ylipaino ei ole ongelma, vaan yhtälailla alipaino ja liian kova liikunta huonontavat hedelmällisyyttä ja vaikeuttavat lapsettomuushoitojen onnistumistodennäköisyyttä. Normaali painokaan ei riitä silloin, jos nainen sairastaa syömishäiriötä. Nimittäin tuolloin hänellä on todennäköisemmin kuukautishäiriöitä ja syömishäiriö lisää myös keskenmenon riskiä. Ennen lapsettomuushoitoja syömishäiriö tulee hoitaa ja paino saada normaaliksi.

Muutenkin terveelliset elintavat lisäävät raskaaksitulon mahdollisuutta. Niitä ovat sopiva määrä liikuntaa, monipuolinen ja terveellinen ruokavalio sekä riittävä määrä lepoa. Kofeiinin käyttöä tulisi rajoittaa kolmeen kahvikuppiin päivässä. Tutkimusten mukaan runsas kofeiinin käyttö pidentää raskaaksi tulemiseen kuluvaa aikaa ja se myös lisää keskenmenojen riskiä.

Päihteiden käyttö tulisi jättää pois monestakin syystä, kun haaveilee perheen perustamisesta. Runsas ja päivittäinen alkoholin käyttö voi heikentää naisen hedelmällisyyttä ja johtaa miehellä siittiötuotannon häiriöön. Alkoholi on vaarallista sikiölle raskauden aikana.

Tupakointi puolestaan heikentää siittiöiden laatua ja vaurioittaa DNA:ta. Nikotiini vaikuttaa myös suoraan siittiötuotantoon. Naisilla tupakointi heikentää munasarjojen toimintaa. Tutkimuksissa on havaittu, että tupakoivilla naisilla kestää kauemmin tulla raskaaksi ja lisäksi keskenmenoriski lisääntyy. Tupakoivilla naisilla alkavat myös vaihdevuodet aikaisemmin, jolloin hedelmällisyys loppuu kokonaan.

Naisen olisi hyvä tutustua paremmin omaan kuukautiskiertoonsa yrittäessään tulla raskaaksi, koska nainen voi raskautua vain ovulaation ja muutaman sitä edeltävän päivän aikana. Kuukautiskierroissa on naisten välillä suuria eroja ja myös saman naisen eri kierroissa on vaihteluja, vaikka kuukautiset olisivatkin säännölliset. Ovulaation tarkka ennustaminen esimerkiksi ovulaatiotestin avulla auttaa maksimoidaan raskaaksi tulon mahdollisuudet.

Monet pariskunnat luulevat raskauden alkavan nopeasti. On kuitenkin ihan normaalia, että raskaaksi tuleminen voi kestää jopa vuoden, vaikka kyseessä olisi terve nuori pariskunta, joka on iältään alle 35-vuotias. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota niihin raskautta edistäviin tekijöihin, joihin voi itse vaikuttaa. Niitä ovat esimerkiksi terveelliset elintavat ja päihteiden lopettaminen.

Tiedätkö, mitkä kaikki asiat vaikuttavat hedelmällisyyteen? Onko sinulla tarvetta muuttaa elintapojasi?

Lähteet: Aava, Clearblue, Terveyskylä

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)