Lasten nukkumisongelmat: Lääkäri vastaa vanhempien huoliin

baby laying on bed
Kuva: Michal Bar Haim

Katkonaiset yöunet ovat lapsiperheille tuttu juttu. Lapsen uni vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin, ja tämän vuoksi lapsen unihygienia onkin hyvä saada kuntoon.

Lasten nukkuminen ja siihen liittyvät ongelmat voivat askarruttaa vanhempia. Mistä tietää, nukkuuko lapsi riittävästi? Mikä avuksi, kun lapsi heräilee pitkin yötä ja on rättiväsynyt aamuisin? Lastenneurologian erikoislääkäri Pekka Nokelainen on vastannut Terveystalon sivuilla vanhempien lähettämiin kysymyksiin, jotka liittyvät lasten nukkumiseen ja mahdollisiin uniongelmiin.

Nukkuuko vauva automaattisesti riittävästi?

Nokelaisen mukaan ihmiselimistö ja aivot pyrkivät tähän myös kehityksen aikana. Vauvojen kohdalla unen tärkeä rytmittäjä on ruoan tarve; vauva heräilee syömään myös öisin. Sairaustilat, kuten korvatulehdus tai koliikki, voivat kuitenkin häiritä pienenkin vauvan unta. Nokelainen muistuttaa vanhempia suhtautumaan vakavasti, jos pienellä, alle kolme kuukautta vanhalla vauvalla on kuumetta. Tuolloin vauva voi olla poikkeuksellisenkin rauhallinen.

4-vuotias lapsi nukkuu yhdeksän tuntia yössä ja jättää mielellään päiväunet väliin, mutta nukahtaessaan voisi nukkua kolmekin tuntia. Viikonloppuisinkin lapsi herää itsekseen hieman yli kello 7. Miten vanhempi voi varmistaa, että lapsi nukkuu riittävästi niin öisin kuin ylipäänsä?

Nokelainen kertoo, että 4-vuotias lapsi voi alkaa vähentää päiväunien osuutta, jos siihen on ympäristön puolesta mahdollisuus.

”Spontaani herääminen puhuu sen puolesta, että unta on riittävästi. Rytmin pitäminen säännöllisenä on tärkeää”, erikoislääkäri vastaa.

Hän antaa vinkin kirkasvalolampun käytöstä ennen puoltapäivää, sillä se on tehokas ulkoinen rytmittäjä pimeään vuodenaikaan. Kirkasvalolamppu voi olla esimerkiksi aamiaistilassa hyllyn päällä, se riittää. Lisäksi Nokelainen suosittelee välttämään keinovaloa nukkumaanmenon yhteydessä ja valoisampana vuodenaikana pimennysverhosta voi olla apua. Hän myös muistuttaa, että säännölliset iltarutiinit ja iltasatuhetki auttavat rytmin ylläpitämistä.

Onko lapselle hyväksi, jos hänet herätetään päiväunilta 15-30 minuutin kuluttua?

Aikuisille sanotaan, että päiväunet virkistävät parhaiten, jos ne ovat 15-30 minuutin pituiset. Lapset ovat kuitenkin oma lukunsa. Mutta mitä Nokelainen vastaa kysymykseen?

”Tämä riippuu lapsen iästä ja siitä, ollaanko jo siirtymässä pois päiväunista. Mitään erityistä syytä tai hyötyä en näe siinä, että vielä selvästi päiväunia nukkuva ja niitä tarvitseva lapsi herätetään jo 15 minuutin kuluttua. Päiväunista ei erityisesti tarvitse myöskään vieroittaa lasta”, erikoislääkäri kertoo Terveystalon sivuilla.

Lyhyet päiväunet voivat tukea prosessia, jos lapsi on jo luonnostaan vähentämässä päiväunia. Nokelaisen mukaan usein ongelmana on päiväkotirytmien erilaisuus: kotona ei tarvitse nukkua päiväunia, mutta päiväkodissa on ”pakko”. Tämä kuitenkin usein hoituu päiväkodin henkilökunnan kanssa keskustelemalla.

Lisää Nokelaisen vastauksia ja neuvoja voit lukea täällä. Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemasta artikkelista voit sen sijaan lukea neuvoja, mitä tehdä, kun lapsi ei vaan nuku.

Lähde: Terveystalo

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)