Näin voit yrittää opettaa lapsen syömään monipuolisemmin

silver fork and knife on plate
Kuva: Thought Catalog

Valikoiva syöminen on yleistä alle kouluikäisillä lapsilla. Uudet maut voivat vaatia jopa useita kymmeniä maistelukertoja ennen kuin lapsi hyväksyy ne osaksi ruokavaliotaan. Myös vanhemmilla lapsilla voi ilmetä valikoivuutta monipuolisemman ruokavalion suhteen.

Vaikka vanhemmat kuinka yrittäisivät, ei lapsi suostu syömään edessään olevaa ateriaa. Hänelle kelpaavat vain tietyt syötävät ja ruokailuhetket menevät tahtojen taistoksi. Pikkulapsiperheissä tämä voi olla hyvinkin tuttua, mutta myös hieman isompien lasten kanssa voi kohdata syömisongelmia.

Terveystalon sivuilla ravitsemusterapeutti Henna Kuru on antanut neuvoja, miten monipuolista syömistä voisi lisätä kahden esimerkkitapauksen avulla. Yleisellä tasolla annetut vastaukset tarjoavat vinkkejä muillekin lapsiperheille.

Kun vain muutama ruoka kelpaa

Vanhempi on kysynyt neuvoa, kun 12-vuotias suostuu syömään vain muutamaa ruokaa ja lisävitamiineja on otettava purkista. Kuru muistuttaa, että osa lapsista on haluttomampia kokeilemaan uusia ruokia ja jos vastahakoisuutta ilmenee, voivat ruokailutilanteet olla niin vanhemmille kuin lapsille stressaavia. Ravitsemusterapeutti kuitenkin lohduttaa, että jos ruokavaliossa on joitain ruokia jokaisesta ruokaryhmästä, on mahdollista koostaa täysipainoisia aterioita.

”Ruokavalioon olisi tärkeää kuulua jotain viljapitoista, proteiinipitoista eli maito, liha, kala tai kasviproteiininlähde, värikästä eli kasvista, marjaa tai hedelmää sekä rasvan lähdettä sisältävää ruokaa”, Kuru listaa ja toteaa, että hyvä periaate on tarjota aterioita niiden ruokien puitteista, mitä lapsi syö – toisin sanoen lapselle tarjotaan aina jotain tuttua ja turvallista.

”Tällä tavoin lapsen ahdistuksen tunnetta uusia ruokia kohtaan voidaan vähentää. On hyvä lähteä laajentamaan ruokavaliota mieluiten aloittaen sellaisista ruoista, joita lapsi mahdollisesti itse toivoisi ruokavalioonsa. Onko jotain, mitä hän haluaisi vaikka kavereiden kanssa pystyä syömään, mutta mikä jännittää”, Kuru neuvoo.

Lapselle on hyvä antaa paljon toistoja ja aikaa tutustua uuteen ruokaan. Tutustumista voi tehdä ensin muilla aisteilla ja ottaa lapsen osalliseksi ruoanlaittoon, jotta hän voi tutustua syötävään ilman paineita sen maistamisesta. Kun lapsi uskaltautuu maistamaan ruokaa, on hänellä hyvä olla aina mahdollisuus sylkeä ruoka pois. Kuru painottaakin painostamisen, pakottamisen tai lapsen huijaamisen välttämistä.

Pelko valikoivuuden taustalla

Toisessa esimerkkitapauksessa on 9-vuotias, joka syö vain ranskalaisia ja kanapihviä. Lapsi pelkää oksentamista ja ei sen takia suostu syömään muuta. Kuru kertoo, että pelko oksentamisesta voi olla hyvinkin todellinen asia ja estää lasta syömästä muuta kuin hänelle tuttua ja turvallista ruokaa.

”Tähän ahdistukseen auttaa altistus ja pelottavien asioiden kohtaaminen yhdessä aktiivisesti mutta lapsentahtisesti. Usein auttaa, että altistamisen näille ahdistaville ja pelottaville ruoille aloittaa vähiten ahdistavista ruoista”, ravitsemusterapeutti opastaa.

Tällaisia vähiten ahdistavia ruokia ovat usein sellaiset, jotka ovat lähellä jo ruokavaliossa olevia ruokia. Esimerkkitapauksessa lapselle voisi ehdottaa, että ranskalaisten rinnalla kokeillaan pitkulaisia lohkoperunoita, joista voi myöhemmin yrittää ajan mittaan siirtyä leikattuihin keitettyihin perunoihin ja niin edelleen.

”Tässäkin tapauksessa kerrallaan tutustuttavana kannattaa olla vain 1–2 uutta ruokaa toistuvasti ja ilman pakkoa syödä. Ensin voi opetella vain pitämään uutta ruokaa lautasella. On tärkeää, että lasta rohkaistaan, mutta ei pakoteta”, Kuru muistuttaa ja lisää, että kaikin aistein tutustumista voi myös soveltaa tällaisissa tapauksissa.

Lähde: Terveystalo

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)