10 erilaista isätyyppiä! -Löydätkö näistä itsesi tai oman isäsi?

Kuva: Pixabay / StockSnap

Jokainen isä on ainutlaatuinen. Kahta täysin samanlaista isää ei ole, vaan jokainen toimii omalla tavallaan. Isätyyppi-jaottelussa voi joku yksi kohta tuntua tutuimmalta tai tuttuja piirteitä voi löytyä useammasta kohdasta. Tästä kirjoituksesta löydät kuvailun kymmenestä isätyypistä. Löydätkö näistä kuvauksista puolisosi, itsesi tai oman isäsi?

Jokaisella ihmisellä on ainutlaatuinen isä. Ne, joilla on ollut etuoikeus tutustua omaan isäänsä, osaavat varmasti helposti kuvailla millainen isä heillä on. Joidenkin isät ovat puuhailleet aina paljon kaikkea mukavaa lasten kanssa ja pitäneet heistä hyvää huolta. Joidenkin muistot omasta isästä voivat olla etäisempiä, jos isä joutui olemaan paljon kotoa pois esimerkiksi töiden vuoksi.

Varmasti jokainen vanhempi ja isä haluaa luoda ihania muistoja lapsuudesta omille lapsilleen. Tuskin kukaan tahallaan on sellainen vanhempi, jonka kanssa vietetystä ajasta ei jää mieltä lämmittäviä muistoja. Valitettavasti näinkin on joissakin tapauksissa. Todennäköisesti kuitenkin valtaosalle lapsista jää kauniit ja lämpöiset muistot omista vanhemmistaan ja omasta isästään.

Erilaisia jaotteluja isätyyppeihin

Oletko tullut ajatelleeksi, että myös isiä on jaoteltu eri tyyppeihin riippuen siitä millaisia isiä he ovat. Elina van den Arendin ja Jenni Liukkosen opinnäytetyössä on kerrottu kuvauksia erilaisista isätyypeistä. Näiden luokkittelujen pohjana on käytetty Miehen mittainen isä -kirjaa (Juvakka, E. & Viljamaa, J. 2002) ja Isänä olemisen uudet suunnat -kirjaa (Huttunen, J. 2001). Myös Support for fathers -sivustolla on tehty listausta isätyypeistä. Tämän kirjoituksen alla oleva listaus on koottu edellä olevien lähteiden pohjalta. Löydätkö oman isäsi tai itsesi näistä alla olevista kuvauksista?

Erilaisia isätyyppejä

1. Rakastava isä

Rakastava isä näyttää monin eri tavoin rakkautta lapsilleen. Tällaisen isän on luontevaa halailla ja antaa pusuja sekä sanoa lapsille usein, että hän rakastaa heitä.

2. Läsnäoleva isä

Läsnäoleva isä on perheen arjessa aidosti läsnä. Hän osallistuu, hoitaa ja on kuuntelevana korvana. Hän pitää mielellään hyvää huolta perheestään. Hänelle on tärkeää onnistua isänä olemisessa mahdollisimman hyvin. Hän oppii hyvin tuntemaan lastensa mieltymykset, koska tällainen isä on aidosti kiinnostunut perheensä asioista.

3. Kaverillinen isä

Kaverillinen isä on kaikin puolin mukava ja viettää paljon aikaa lasten kanssa. Hän leikkii ja touhuaa aina, kun se suinkin on mahdollista. Välillä hän osallistuu leikkimiseen sillä motiivilla, että pääsee välttelemään muita tekemättömiä töitä. Tämän isätyypin ajatellaan olevan enemmän kaveri lapsilleen kuin kasvatusvastuullinen vanhempi. Hän tekee kaikkensa, että saa osakseen lasten suosion ja häntä pidetään kivana isänä.

Kaverillinen isä touhuaa lasten kanssa kaikkea mukavaa. Kuva: Pixabay / StockSnap

4. Vastuullinen isä

Vastuullinen isä ottaa huolekseen kaikkien lapsiin liittyvien asioiden järjestelemisen. Hän on se, joka huolehtii lasten lääkäri- ja hammaslääkärikäynnit. Hän hankkii tarvittavat koulutarvikkeet ja vastailee innokkaana Wilma-viesteihin.

5. Ankara isä

Ankara isä on perheen auktoriteetti ja asettaa lapsille tiukat rajat. Hänen omat lapsuuskokemukset voivat olla syynä tällaiseen isän rooliin. Hän janoaa lasten arvostusta, mutta tosiasiassa he usein pelkäävät isäänsä. Tällaisen isän rakkauden osoitukset lapsia kohtaan voivat ilmetä ankarana kurina. Mutta ymmärtävätkö lapset, että isä yrittää näyttää rakkautta, jos hän on kovin ankara?

6. Uraan keskittynyt isä

Uraan keskittynyt isä viettää valtaosan ajastaan töiden parissa, eikä hänelle jää tarpeeksi aikaa saati voimia olla aidosti läsnä lastensa elämässä. Hänen roolinsa on lähinnä etäinen perheen elättäjä.

Uraan keskittyneellä isällä ei välttämättä ole riittävästi aikaa lapsilleen. Kuva: Pixabay / www_slon_pics

7. Kiireinen isä

Kiireinen isä joutuu olemaan vasten omaa tahtoaan paljon poissa kotoa ja lasten luota. Hänellä on tästä paha mieli, sillä hän haluaisi aidosti olla enemmän läsnä. Silloin, kun hän saa olla kotona, hän on aidosti läsnä ja keskittyy täysillä perheeseen.

8. Välinpitämätön isä

Välinpitämätöntä isää ei kiinnosta kovinkaan paljon perheen asiat ja velvollisuudet. Ristiriitatilanteissa hän ei jaksa olla ongelmien ratkaisija. Hän puuhailee lasten kanssa, kunhan se ei vaadi häneltä mitään isompia ponnisteluja.

9. Kunnianhimoinen isä

Kunnianhimoinen isä haluaa, että hänen lapsensa ovat kaikessa parhaita ja menestyvät hyvin elämässä. Lapset yrittävät parhaansa mukaan miellyttää isäänsä, mutta liialliset odotukset ja epäonnistumiset voivat tuntua ahdistavalta ja aiheuttaa perheen sisällä ristiriitoja.

10. Ahdistunut isä

Ahdistuneella isällä ei ole itsellään kaikki asiat kunnossa. Taustalla voi olla esimerkiksi ongelmia parisuhteessa tai töissä. Hänen olotila voi johtaa esimerkiksi ärtyisyyteen, eristäytymiseen, liialliseen alkoholin käyttöön tai väkivaltaisuuksiin. Hän ei oman huonon olonsa vuoksi pysty olla riittävästi läsnä lasten elämässä. Jos tällainen olotila jatkuu pitkään tai oireet ovat voimakkaat, on tärkeää hakea ulkopuolista apua tilanteeseen.

Löysitkö kuvauksista oman isäsi tai itsesi?

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

5 erilaista isovanhempityyppiä: tukea antava, määräilevä… – Millainen isovanhempi sinä tai läheisesi on?

Tällaisia ovat perhekerhojen mammatyypit

Mikä naapureissa ärsyttää? -Löydätkö naapurikuvauksista oman naapurisi?

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)