Erikoisjoukot apuna koulukiusaamisen katkaisemissa: “Jokaisella on oltava turvallista”

Erikoisjoukot apuna koulukiusaamisen katkaisemissa: “Jokaisella on oltava turvallista”
Kuva: Pixabay

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina keinosta, jolla Helsingin alueella puututaan vakavimpiin koulukiusaamistapauksiin. Tulisiko K-0 toimintatapa ottaa käyttöön myös muissa kaupungeissa?

Kun koulujen toiminta ei pelkästään riitä

Koulukiusaaminen piinaa edelleen monia lapsia ja sitä tapahtuu koulun lisäksi vapaa-ajalla sekä verkossa. Joskus opettajien ja muiden aikuisten on vaikea havaita syitä kiusaamisen taustalla, niin sanottuja juurisyitä. Helsingissä Aseman lapset ry:n Mari Siren ja Petteri Pietinen voidaan tällöin hälyttää apuun kuulemaan kaikkia osapuolia, aidosti saman pöydän ääreen. Siren kertoo, että he ovat kaikkien lasten puolella ja jokaisella on oltava turvallista.

Heidän K-0 toimintamallissaan selvitetään ulkopuolisesti ensin kaikilta, lapsille ja perheille olennaisilta tahoiltakin, mitä on tapahtunut. Tarkoitus on selvittää kuinka kauan kiusaamista on jatkunut ja onko taustalla kenties riita jota ei ole aikanaan selvitetty kunnolla. Joskus kiusaamisen juuret voivat ulottua jopa päiväkotiin asti. Siellä joku on voitu jättää ulkopuolelle ja tällöin vuorovaikutustaitoja ei ole päästy harjoittelemaan.

Tarkkaan mietitty prosessi

Avunpyynnöt Pietiselle ja Sirenille tulevat mm. kouluilta, poliisilta ja lastensuojelulta. Kaupunki ostaa heiltä palvelun, mutta he etenevät vain, jos perheiltä saadaan lupa. Eteneminen sisältää juurisyiden selvityksen, toimenpiteiden päättämisen (joista sovittelu on yleisin) sekä seurannan ja palautteen. K-0 tyylistä toimintamallia hyödynnetään myös Lohjalla, Järvenpäässä ja Rovaniemellä.

Olisiko tässä apukeino myös muualle Suomeen, avuksi koulukiusaamisen vastaiseen työhön?

Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

KIUSAAJAT ÄLKÄÄ KIUSATKO

Lapsi, joka ei kelpaa yhteiskuntaan – “Ajattelin, miettiiks muut, et mun lapsi on ihan hirviö”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus