Mistä on kyse “Dream Feeding”-imetystekniikassa?

a woman holding a baby in her arms
Kuva: Mother of Wilde

Vauvan ollessa pieni moni vanhempi kärsii väsymyksestä. Uupumus saa usein vanhemmat miettimään erilaisia keinoja, joiden avulla voisi saada lisää arvokasta uniaikaa. “Dream Feeding”-tekniikan avulla vauva voi nukkua hiukan pidempään sen hetken jälkeen, jolloin vanhempi käy itse nukkumaan. Näin vanhempikin saa muutamia arvokkaita lisätunteja unta. Toimiiko “Dream Feeding”-metodi oikeasti ja mitä se tarkoittaa?

Parents-sivuston artikkelissa tohtori Jenelle Ferry kuvailee, kuinka tämän metodin tarkoituksena on havahduttaa vauvaa unestaan riittävästi, jotta hän voi syödä, mutta ei kuitenkaan herättää vauvaa kokonaan. Näin vauva voi vaipua nopeasti takaisin uneen imetyksen jälkeen. Aluksi vanhemmasta voi tuntua oudolta tarjota vauvalle rintaa tai pulloa, jos hän nukkuu eikä ole nälkäisen oloinen. Vauvoilla on kuitenkin luontainen imemisrefleksi, mikä mahdollistaa sen, että vauva kykenee syömään myös puoliunessa.

Ajatuksena on, että vanhempi imettäisi vauvaa juuri ennen kuin itse on käymässä nukkumaan. Tällöin vauva ei havahdu nälkäisenä pian sen jälkeen, kun vanhempi on saanut unen päästä kiinni. Jos tällä metodilla vauvan seuraavaa imetyshetkeä voi siirtää esimerkiksi 1-2 tuntia eteenpäin, merkitsee tämä vanhemmalle pidempää katkotonta unijaksoa oman nukahtamisen jälkeen. Jokainen vauva-arkea elävä vanhempi tietää, kuinka arvokas on yksikin lisätunti katkotonta unta jaksamisen kannalta.

Monet tekijät vaikuttavat, toimiiko dream feeding-tekniikka

Parents-sivuston artikkelissa tohtori Ferry kertoo, että toistaiseksi tästä metodista ja sen toimivuudesta ei ole olemassa paljon tutkimuksia. Hänen oman kokemuksensa mukaan tekniikan toimivuuteen vaikuttavat monet tekijät. Toiset lapset kykenevät syömään tällä tavoin puoliunessa heräämättä kokonaan ja saavat siten pidemmän yhtäjaksoisen pätkän unta.

Vanhempien on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tämä tekniikka ei auta lasta saamaan kokonaismääräisesti katsottuna enemmän unta, vaan sen sijaan siirtää vauvan imetysrytmiä siten, että vanhemman itsensä on mahdollista saada hiukan enemmän katkotonta unta. Toimiakseen metodi myös edellyttää, että vauva herää nimenomaan siksi, että hän on nälkäinen. Jos vauva heräilee öisin joistakin muista syistä, tämä metodi ei ymmärrettävästi silloin auta.

“Dream Feeding”- tekniikkaan voi tohtori Ferryn mukaan myös sisältyä joitakin riskejä. Eräs riski on, että vauva herää kokonaan sen sijaan, että hän pystyisi syömään puoliunessa. Tällöin sekä vauva että vanhempi usein turhautuvat, koska kumpikaan ei nyt pääse uneen. Toisinaan voi myös esiintyä ongelmia vauvan röyhtäyttämisen ja nielemisen kanssa, jotka saattavat olla haastavia puoliunessa.

Toisaalta mikäli tekniikka toimii, se saattaa pidemmän katkottoman unijakson lisäksi olla hyödyllinen myös muilla tavoilla. Se saattaa esimerkiksi auttaa imettävää äitiä lisäämään maidon määrää tai auttaa totuttamaan vauvaa takaisin imetykseen pulloruokailujakson jälkeen. Jos vauva kieltäytyy valveilla ollessaan imetyksestä, puoliunessa hän saattaa helpommin suostua imemään. Tästä syystä tämä tekniikka voi auttaa myös sellaisissa tilanteissa, joissa vauvan paino on alhainen vähäisen syömisen takia.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)