Vanhemmuuden matkalla tulee varmasti jokaiselle vastaan raskaita hetkiä ainakin ajoittain. Väsymyksen taustalla olevat syyt voivat olla monenlaisia. Joillakin väsymys on niin suurta, että se hankaloittaa arjesta selviytymistä. Kokevatko erityislasten vanhemmat herkemmin uupumusta kuin muut?
Uupumus voi hiipiä salakavalasti osaksi arkea, eikä sitä uupunut itse välttämättä edes tajua. Toisinaan tilanteen ymmärtää vasta myöhemmin, kun olotila on normalisoitunut. Toki osa uupuneista tiedostaa väsymyksensä ja tilanteensa, mutta heistäkään kaikki eivät hae apua, vaan sinnittelevät omin voimin, niin pitkään kuin suinkin jaksavat.
Erityislasten vanhemmat kohtaavat vanhemmuuden matkalla monenlaisia haasteita. Heillä on hoidettavana ja ratkottavana monenlaisia extra-juttuja. Muut ihmiset eivät välttämättä osaa edes mielikuvissaan ymmärtää sitä työmäärää, joka heillä voi olla kaiken muun perustyön lisäksi odottamassa selvittelyä ja hoitamista. Erityislapsesta ja hänen tilanteestaan riippuen, voi olla usein esimerkiksi lääkärikäyntejä ja muita arjen hallintaan liittyviä palavereita ja hoidettavia asioita. Ei ole mikään ihme, jos erityislasten vanhemmat kokevat väsymystä ja uupuvat. Onko heidän mahdollista saada helposti apua?
Uupuvatko erityislasten vanhemmat herkemmin kuin muut vanhemmat?
Jyväskylän yliopistossa tehdystä tutkimuksesta selviää, että erityslasten vanhemmat uupuvat herkemmin kuin muut. Oireilu on usein sellaista, että lepääminen ei virkistä riittävästi. Olennaisen tärkeää on, että vanhemmilla olisi mahdollisuus riittävään pitkään palautumiseen. Tämä vaikuttaisi olennaisella tavalla myös lasten hyvinvoinnin lisääntymiseen. Tutkimuksessa mukana olleet Paula Fågel ja Sonja Kukkonen toteavat julkaisussa: ”vanhemmat kertoivat tarvitsevansa tukea omaan jaksamiseensa ja arjen sujuvuuteen, sekä yleisesti vähemmän byrokratiaa tai syyllistystä ja enemmän ymmärrystä”. Erityislasten vanhemmat kokevat usein olevansa tarkkailun alla ja heidän täytyy puurtaa paljon yksinään, jotta asiat menisivät eteenpäin, selviää tekstistä.
On tärkeää kertoa uupumuksesta muille
On tärkeää, että uupunut uskaltaa tunnustaa muille voimiensa käyneen vähiin ja saa tilanteeseen sopivaa apua. Vanhemman uupumus vaikuttaa suoraan koko perheen kokemaan hyvinvointiin. Koskaan ei pitäisi olla sellainen tilanne, että avun pyytämistä joutuu pelkäämään. Valitettavasti moni kuitenkin pelkää sitä, että mitä seurauksia on, jos tunnustaa ulkopuolisille olevansa uupunut. Avun pyytäminen on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, koska toisinaan tilanne voi kärjistyä isoksi. On valtavaa rohkeutta, että uskaltaa näyttää heikkoutensa ja hakea sekä vastaanottaa apua.
Teksti: Mami Mixtuura