Nukutko alasti kuumina kesäöinä? Ei kannattaisi, toteavat asiantuntijat

Kuva: Pexels/Pixabay

Asiantuntijat suosittelevat ihmisiä nukkumaan alasti tai vähintään ilman alushousuja, mikä auttaa pitämään alapään hyvinvoivana. Lämpiminä kesäöinä kannattaisi kuitenkin laittaa yöasu päälle.

Nukkuminen voi tuntua haastavalta lämpiminä öinä, jos lämpö nousee sisälläkin tavallista korkeammaksi. Helpotusta koetetaan saada jättämällä peitto pois, käyttämällä tuulettimia ja pitämällä myöhään illalla ikkunoita auki, jotta lämpötila sisällä laskisi edes hieman.

Vaikka onnistuisikin viilentämään kotia, voi lakanoiden väliin meneminen ilman rihman kiertämää tuntua houkuttelevalta ajatukselta. Asiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele toimimaan niin kuumina kesäöinä ja helleaallon aikana.

”Alasti nukkuminen voi houkuttaa keinona pitää olotila viileämpänä yön aikana, mutta se saattaa heikentää unen laatua. Kun nukut alasti, hiki ei haihdu vartalosi pinnalta. Olipa nukahtaessasi miten kuuma tahansa, muistathan, että kehon lämpötila laskee yön aikana”, johtava unifysiologi Julius Patrick sanoo.

Alasti nukkumisen sijaan Patrick suosittelee käyttämään kevyitä yöasuja kesäöinä, jotka imevät itseensä hikeä iholta, mikä viilentää oloasi. Valitse hengittävä ja kevyttä materiaalia oleva yöasu.

Helpotusta kesän yöuniin

Kuumina kesäöinä voi kokeilla muitakin keinoja, jotka auttavat nukkumaan paremmin. Esimerkiksi verhoja tai sälekaihtimia kannattaa pitää kiinni makuuhuoneessa päivällä, jottei auringonvalo pääse sisälle.

”Jos sisällä on lämpimämpää kuin ulkona, avaa kaikki ikkunat ennen nukkumaanmenoa, jotta saat raitista ilmaa sisään. Tämän pitäisi laskea huoneen lämpötilaa hieman ja näin ollen helpottaa nukahtamista, kun siirryt sänkyyn”, Patrick vinkkaa.

Peitto kannattaa vaihtaa kevyempään, tai luopua siitä kesäöiden ajaksi kokonaan. Täysin ilman mitään peitettä ei kuitenkaan kannata nukkua; ohut puuvillapussilakana auttaa myös poistamaan hikeä.

Patrick suosittelee käymään suihkussa noin puoli tuntia ennen sänkyyn menoa, mikä voi edesauttaa parempia yöunia.

”Pikainen suihku illalla voi auttaa viilentymään, eikä sen tarvitse olla kylmä suihku. Joillakin ihmisillä kuuma suihku tai kylpy auttaa, koska se laskee kehon ydinlämpötilaa ja auttaa nukahtamaan nopeammin ja pääsemään syvempään uneen”, unifysiologi Patrick päättää.

Lähde: Cosmopolitan

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.