Tiedätkö, milloin vanhentunutta ruokaa ei enää kannata syödä?

vegetable and meat on bowl
Kuva: Anh Nguyen

Monessa perheessä mietitään toisinaan, voiko vanhentunutta ruokaa syödä. Kaappiin saattaa olla unohtunut ruokaa, jonka päiväys on jo mennyt, mutta jonka ulkonäkö näyttää yhä normaalilta. Toisaalta ruokaa ei haluaisi heittää turhaan pois, mutta ei myöskään haluaisi ottaa riskiä sairastua vanhan ruuan syömisestä. Milloin vanhaa ruokaa vielä uskaltaa syödä?

Moni heittää ruuan poikkeuksetta pois, jos parasta ennen- päiväys on ylittynyt vaikka vain yhdellä päivällä. Aina näin tiukan rajan vetäminen ei kuitenkaan ole tarpeen. Moni ruoka on vielä täysin syötävässä kunnossa muutamia päiviä parasta ennen- päiväyksen jälkeen. On kuitenkin tärkeää tutkia parasta ennen- päiväyksen ylittäneen ruuan hajua, ulkonäköä ja makua, ja tehdä vasta tämän jälkeen syöntipäätös.

Jos ruuan haju tai ulkonäkö vaikuttaa epäilyttävältä tai sen maku on normaalista poikkeavaa, tällöin ruokaa ei kannata syödä. Jos ruoka ei kuitenkaan tuoksu epätavalliselta, sen ulkonäkö on normaali ja makukin on tavanomainen, uskaltaa muutamia päiviä vanhentuneen ruuan useimmiten vielä syödä.

Ruuan säilytystapa on merkittävässä roolissa sen säilymisen kannalta

Anna-lehden artikkelissa Ruokaviraston ylitarkastaja Riina Tolvanen kertoo, että oikein säilytettynä sellaiset elintarvikkeet, jotka on merkitty parasta ennen- päiväyksellä, voivat olla syötäviä myös päivämäärän umpeutumisen jälkeen. Esimerkiksi pakasteet voivat oikein säilytettyinä pysyä syömäkelpoisina viikkoja tai jopa kuukausia.

Jos ruokaa on kuitenkin säilytetty väärällä tavalla, siinä on saattanut alkaa kasvamaan erilaisia mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa pahimmillaan vakavia ruokamyrkytyksiä. Tästä syystä on tärkeää tutkia huolella ruuan ulkonäköä, hajua ja muita indikaattoreita, jotka saattaisivat kieliä pilaantumisesta.

“Viimeinen käyttöpäivä” ja “parasta ennen” merkinnöillä on tärkeä ero

Moni käyttää ruuasta puhuttaessa sekaisin termejä “viimeinen käyttöpäivä” ja “parasta ennen”-päiväys. “Viimeinen käyttöpäivä” tarkoittaa viimeistä päivää, jolloin ruokaa on turvallista syödä, mikäli sitä on säilytetty valmistajan ohjeiden mukaan. “Parasta ennen”- päiväys merkitsee, että ruoka on parhaimmillaan ennen kyseistä päivämäärää, mutta on mahdollisesti vielä syömäkelpoista myös päiväyksen jälkeen. Termeillä on siis merkittävä ero, joka on tärkeää tuntea, kun arvioi vanhentuneen ruuan syömäkelpoisuutta.

Esimerkiksi raakana myytäviä liha- ja kalatuotteita ei tule käyttää enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Tämä johtuu siitä, että tällaiset tuotteet ovat mikrobiologisesti helposti pilaantuvia, mistä johtuen valmistaja on velvoitettu merkitsemään tuotteeseen viimeisen käyttöpäivän. “Viimeinen käyttöpäivä”- päiväys on siis se päivämäärä, mihin saakka ruuan valmistaja takaa sen turvallisen käytön. Kun tämä päivämäärä ylittyy, tuotetta ei enää saa käyttää tai myydä.

Syödäänkö teidän perheessänne huoletta muutamia päiviä parasta ennen- päiväyksen ylittäneitä ruokia vai heitättekö ruuan heti pois päiväyksen ylityttyä?

Lähde: Anna

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.