Mitä ovat parisuhteen kynnyskysymykset? Näin tunnistat omasi!

Kuva: Unsplash / Kelly Sikkema

Jokaisella ihmisellä on parisuhderintamalla asioita, joita hän ei katso sormien läpi. Tuolloin puhutaan parisuhteen kynnyskysymyksistä. Terveen parisuhteen kannalta omat kynnyskysymykset on tärkeä osata tunnistaa.

Kynnyskysymykset ovat käytännössä keino määritellä, mitä ihminen hyväksyy tai ei hyväksy osaksi rakkauselämäänsä. Self-verkkolehden mukaan kynnyskysymykset voivat olla niin isoja kuin pieniä asioita, sillä ne ovat hyvin yksilöllisiä. Jollekulle kynnyskysymys voi olla se, ettei henkilö pidä koirista ja toiselle se, ettei henkilö halua lapsia.

Parisuhteissa tietynlainen käytös ja teot (esimerkiksi kaikenlainen kaltoinkohtelu) eivät ole koskaan hyväksyttyjä, mutta muuten kynnyskysymyksiin ei ole mitään tarkkoja määritelmiä. Jokaisen on kuitenkin tärkeä määritellä itselleen, mitä itse hyväksyy ja mitä ei. Jos et ole ihan varma parisuhteen kynnyskysymyksistä, voivat seuraavat neuvot auttaa sinua tunnistamaan omasi!

Tiedätkö jo, mitkä ovat sinulle parisuhteen kynnyskysymyksiä?

Mieti aiempia suhteitasi

Omia kynnyskysymyksiä voi hoksata, kun alkaa pohtia, mikä aiemmissa parisuhteissa toimi ja mikä ei. Tohtori ja parisuhdevalmentaja Marie Murphyn mukaan joskus kynnyskysymykset voi oppia tunnistamaan vasta, kun kohtaa niitä. Mieti siis, minkälaiset asiat aiemmissa suhteissasi olivat sinusta epämiellyttäviä tai eivät sopineet arvoihisi. Missä asioissa et ollut valmis joustamaan? Jos samojen asioiden kohtaaminen uuden kumppanin kanssa saa sinut näkemään punaista, olet kynnyskysymyksien äärellä.

Kuuntele vaistoasi

Jos sinulla ei ole paljon deittailuhistoriaa takana, ei menneiden muistelusta ole välttämättä juurikaan hyötyä. Ei se mitään! Tuolloin Murphy suosittelee kuuntelemaan omaa vaistoa.

”Jotkut asiat elämässä ovat sellaisia, että niistä vain tietää, haluaako sen elämäänsä vai ei ilman, että asiaa joutuu juuri miettimään”, hän sanoo Self-verkkolehdessä.

Jos et kuitenkaan ole varma, onko jokin näkemysero tai ärsyttävä ominaisuus riittävän suuri kaatamaan orastavan suhteen, voit kokeilla yhtä harjoitusta. Tunneälyyn erikoistunut terapeutti Shadeen Francis neuvoo ensin tunnistamaan, mitä haluat. Sen jälkeen omaksu se ja pidä siitä kiinni.

Käytännön esimerkki: olet käynyt treffeillä henkilön kanssa, kuka jatkuvasti katsoo puhelintaan. Tämä voi saada sinut tunnistamaan, että arvostat laatuaikaa ja läsnäoloa etkä pidä siitä, että seuralaisesi uppoutuu paljon puhelimeensa treffien aikana. Jos omaksut tämän sinulle merkittäväksi arvoksi, saat siitä kynnyskysymyksen, kuten ’En halua sitoutua ihmiseen, joka on aina puhelimellaan, kun olemme yhdessä.’ Sitten voit pitää kiinni tästä kynnyskysymyksestä, ottaa sen puheeksi seuralaisesi kanssa ja kertoa, että jos ette pääse samalle sivulle puhelimen käytön suhteen, on parempi lähteä eri teille.

Tunne yleiset kynnyskysymykset

Vaikka kynnyskysymykset ovat yksilöllisiä, voi omien tunnistamisessa auttaa se, kun tuntee mitä ne yleensä voivat olla. Murphyn mukaan yleisiä kynnyskysymysten aiheita ovat se, miten sitoutuminen määritellään ja missä menee uskottomuuden raja – onko esimerkiksi sydänsilmäisten emojien kommentointi muiden Instagram-kuviin ok vai ei? Jotta suhde onnistuu, on tällaisissa asioissa tärkeä olla samalla sivulla.

Murphy nostaa esiin seksuaaliset mieltymykset, jotka voivat olla hyvin erilaisia. Kuinka usein seksiä haluaisi olevan, minkälaiset asiat ovat oma juttu, mitä on halukas kokeilemaan ja mitä ei, ovat kaikki kysymyksiä, joista voi saada myös parisuhteen kynnyskysymyksiä.

Elämäntapavalinnoissa voi myös löytää kynnyskysymyksiä. Esimerkiksi jos ihminen on aamuvirkku ja haluaa nauttia päivittäisistä rutiineista kumppanin kanssa, voi yökyöpelöinti olla kynnyskysymys. Samoin erilaisista kommunikointitavoista voi löytyä kynnyskysymyksiä.

Suhtautuminen lapsiin on usein myös iso kynnyskysymys. Aihetta käsitellään Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemassa artikkelissa täällä.

Lähde: Self

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.